Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim 230 bin öğrenci için ‘teşvik ’ zamanı

        Pervin KAPLAN

        Geçtiğimiz yıl sadece devlet okulundan özel okula geçenler destekten yararlanmıştı, bu yıl halihazırda özel okulda okuyanlar da yararlanabilecek. Başvuruların ardından milyonlarca velinin gözü kulağı, sonuçların açıklanacağı 3 Eylül’de olacak 2015-2016 eğitim-öğretim yılında özel okullarda okuyacak öğrencilere verilecek eğitim teşviki için başvurular bugün başlayıp 2 Eylül’e dek sürecek.

        Geçen yıl teşvik almaya hak kazananlar ve bu yıl ilk kez teşvik alacaklarla birlikte toplamda 350 bin öğrenci bu imkândan yararlanacak.

        Okul türlerine göre 2 bin 680 TL ile 3 bin 720 TL arasında değişen eğitim teşvikini almaya hak kazanan öğrenciler 3 Eylül’de ilan edilecek. İşte milyonlarca velinin ve öğrencinin merak ettikleri soruların cevapları:

        TEŞVİKTEN YALNIZCA ÖZEL OKULA GEÇEN ÖĞRENCİLER Mİ YARARLANACAK?

        Geçen yıl sadece devlet okullarından özel okula geçen öğrenciler teşvikten yararlanıyordu. Bu yıl özel okulda okuyan öğrenciler de yararlanabilecek.

        BU YIL OKUL KADEMESİNE GÖRE TEŞVİK MİKTARI VE ALACAK ÖĞRENCİ SAYISI NE KADAR?

        Okul öncesi eğitim kurumlarındaki 20 bin öğrenciye 2 bin 680 lira, ilkokuldaki 50 bin öğrenciye 3 bin 220 lira, ortaokuldaki 50 bin öğrenciye 3 bin 750 lira, lise ve temel lisedeki 110 bin öğrenciye ise lise için 3 bin 750 lira temel lise için 3 bin 220 lira destek verilecek.

        İLK KEZ TEŞVİK ALACAK ÖĞRENCİLERİN DEĞERLENDİRMELERİ NASIL YAPILACAK?

        Öğrencinin başarısı, ailenin geliri, öğrenim gören kardeşler, anne babanın durumu, disiplin cezası, şehit ve korunmaya muhtaçlık durumuna göre 6 farklı kriterde yapılacak değerlendirme sonucunda teşvik almaya hak kazanacak 230 bin öğrenci belirlenecek.

        Aylık geliri 10 bin TL’den fazla olan ailelerin çocukları 40 puan, aile geliri bin TL’den az öğrenciye 340 puan verilecek. Kardeşlerin öğrenim durumlarına göre de öğrenci 80 ile 60 arasında puan kazanacak. Okul öncesi dahil, okuyan her kardeş, öğrenciye artı 20 puan getirecek.

        Anne babanın sağ veya ayrı olması ya da vefat durumlarına göre de öğrenciye verilecek puan 40 ile 100 arasında değişecek. Anne ya da babası Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) personeli olan öğrenci ekstra 70 puan kazanacak. Devlet koruması altında olan çocuklar ile şehit ve gazi çocukları 100 puan fazla alacak. Öğrenci disiplin cezası aldıysa, toplam puanından 100 puan düşülecek.

        Bu puanlamadan sonra öğrenciler ‘en fazla puan alandan en az puan alana’ şeklinde dizilerek teşvike hak kazananlar belirlenecek.

        OKUL ÖNCESİ TEŞVİK NE KADAR SÜRECEK VE ÖĞRENCİNİN KAÇ YAŞINDA OLMASI GEREKİYOR?

        Okul öncesi eğitim kurumlarında 48-66 ay yaş aralığındaki çocuğunuz okuyorsa en fazla bir eğitim-öğretim yılı süresince teşvikten yararlanabilirsiniz.

        TEŞVİK İÇİN BAŞVURULAR NASIL OLACAK?

        Veliler e-okul üzerinden, belirlenen tarihler arasında öğrencinin kayıtlı olduğu resmi ya da özel okul müdürlüklerine başvuracak.

        ÖĞRENCİ MEZUN OLANA KADAR TEŞVİKTEN YARARLANABİLECEK Mİ?

        Teşvik almaya hak kazanan öğrenciler okulun öğrenim süresi sonuna kadar bu destekten yararlanacak.

        TEŞVİK HANGİ KOŞULLARDA KESİLECEK?

        Uzun süreli tedavi gördüğünü sağlık raporuyla belgelendirenler hariç olmak üzere, sınıf tekrarı yapan öğrenciler teşvikten yararlanma hakkını kaybedecek.

        TEŞVİK ÖDEMESİ ÖĞRENCİNİN VELİSİNE Mİ YAPILACAK?

        Hayır. Ödeme öğrencilerin okudukları okullara yapılacak.

        BAŞKA BİR OKULA NAKİL OLAN ÖĞRENCİNİN DESTEĞİ SÜRECEK Mİ?

        Öğrenci, teşvik verilen ve teşvik şartlarını taşıyan farklı bir okula eylül ayı dışında nakil olursa destek almaya devam edecek. Ancak eylül ayı içinde başka bir okula giderse teşvik hakkını yitirecek. Öğrenci, destek kapsamı dışındaki ya da kontenjanı dolmuş bir özel okula veya resmi okula giderse de teşviki kesilecek.

        TAKVİM NASIL İŞLEYECEK?

        10 Ağustos-2 Eylül: Teşvikten yararlanmak isteyen özel okullar MEBBİS, öğrenciler ise e-okul üzerinden başvuracak.

        3 Eylül: Teşvike hak kazanan öğrenciler açıklanacak.

        4-10 Eylül: Öğrenciler okul tercihi yapacak.

        11 Eylül: Yerleştirme sonuçları duyurulacak.

        14-21 Eylül: Nakil ve kesin kayıt işlemleri yapılacak.

        22 Eylül: Ek yerleştirme sonuçları ilan edilecek.

        22-30 Eylül: Ek yerleştirme kayıt ve nakilleri gerçekleştirilecek.

        EĞİTİM TEŞVİKİ İÇİN BAŞVURU ŞARTLARI

        Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak. Okul öncesi için 15 Mart 2010 ile 14 Eylül 2011 arasında doğmuş olmak. İlkokul birinci sınıf için 30 Eylül 2015 tarihi itibarıyla kayıt şartlarına sahip olmak. 2014-2015 öğretim yılında sınıfta kalmamış olmak. Destek verilen okul türlerinden birinde kayıtlı olmak.

        DESTEK VERİLECEK OKUL TÜRLERİ

        Teşvik verilecek eğitim kurumları şöyle: Özel Anadolu güzel sanatlar lisesi, özel Anadolu lisesi, özel Ermeni ilkokulu, özel Ermeni okul öncesi kurumu, özel Ermeni ortaokulu, özel Ermeni ortaöğretim okulu, özel fen lisesi, özel hazırlık sınıfı bulunan Anadolu lisesi, özel mesleki ve teknik Anadolu lisesi, özel Musevi ilkokulu, özel Musevi okul öncesi kurumu, özel Musevi ortaokulu, özel Musevi ortaöğretim kurumu, özel Rum ilkokulu, özel Rum ortaokulu, özel Rum ortaöğretim kurumu, özel sosyal bilimler lisesi, özel spor lisesi, özel temel lise, özel Türk ilkokulu, özel Türk okul öncesi kurumu, özel Türk ortaokulu, özel laboratuvar lisesi, özel fen ve teknoloji lisesi.

        HANGİ ÖĞRENCİYE KAÇ LİRA TEŞVİK VERİLECEK?

        Okul öncesi: 2 bin 680 TL, İlkokul: 3 bin 220 TL, Ortaokul: 3 bin 750 TL, Lise: 3 bin 750 TL, Temel Lise: 3 bin 220 TL

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ