Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Hopalılara göre yeni felaketler yaşanabilir!

        Arif BALKAN / GAZETE HABERTÜRK

        Hopa’da 8 kişinin hayatını kaybettiği sel ve heyelanlarda, tıkanan menfezler ve yatağı değiştirilen dereler etkili oldu. Hopa sakinleri, HES’lerle yatağı değiştirilen dereler ve tıkanan menfezlerin yol açtığı felaketlerin tekrarlanacağını savundu. Hopa’da denize ulaşan irili ufaklı dereler bulunuyor. Bölge sakinlerine göre yıllar içinde ıslah çalışmaları sonrası yatağı değiştirilen dereler ve menfezler, felaketin bilançosunu arttırdı. Dereleri doğal yataklarından ayırarak denize ulaştıran menfezler, vadiden gelen sel sularının getirdiği malzemelerle tıkandı. Tıkanan menfezden akamayan dereler yollara, bahçelere, evlerin odalarına kadar ulaştı. Hatta öyle ki Hopa’nın bazı bölgelerinde dereler, yıllar içinde değiştirilen ve hatta imara açılan eski yataklarına geri döndü. Hopa Ortahopa Mahallesi sakinlerinden Vural Çetin, “Yıllar önce yatağı değiştirilen dere, menfezi aşarak kendi yatağına geldi. Tıkanan menfez açılamadı” dedi. İlçede derelerin Karadeniz Sahil Yolu’nu aşarak denize dökülmesini sağlayan 9 menfez bulunuyor. Çevre sakinlerinden Süleyman Topal da, “9 menfez tek tek kapanmış durumda. İleride tek bir menfez açık ve su buradan gidiyor. Böyle giderse afetler tekrarlanır” diye konuştu.

        ORMAN BAKANLIĞI: HOPA’DA HES YOK

        Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Artvin Hopa’da yaşanan sel felaketinin HES’lerden kaynaklandığı yönündeki haberleri yalanladı. Yazılı açıklama yapan bakanlık, “Artvin ilimizin Hopa İlçesi’nde ne işletmede ne de inşa halinde hidroelektrik santral bulunmakta” dedi. Açıklamada, HES’lerin, iddiaların tersine selleri ve heyelanları önlediği savunuldu.

        'HOPA'NIN GURURU' NEJLA'DA KAYIP

        Sel felaketinde kaybolan 3 kişiden biri de 19 yaşındaki Nejla Kakşi. Gülle ve disk atmada aldığı derecelerle arkadaşlarının “Hopa’nın gururu” dediği Kakşi’nin, engelli olan halası Meltem Kakşi’yi selden kurtarmaya çalışırken sulara kapıldığı öğrenildi. 2013’te dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün himayesinde yürütülen ‘81 İlde 81 Yıldız Projesi’ kapsamında Artvin’i temsil eden genç Nejla’nın arkadaşları, 3 gündür süren arama-kurtarma çalışmalarının etkisiz olduğunu söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ