Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan, Bakanlıkta basın toplantısı düzenledi

        Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan, terör örgütü PKK tarafından barajlara yapılan saldırılara ilişkin, "Bölge karanlık ilişkiler içerisinde, kimin ne yaptığı belli olmayan bir süreci yaşıyor" dedi.

        Terörle mücadeleye ilişkin de konuşan Doğan, "Çözüm bu değil, bu ülkede kanın durdurulması meselesi 'Kandil' meselesi değil. Burada kalıcı bir barışın, onurlu bir barışın nasıl tesis edileceğine ilişkin HDP'nın politikası ortadadır. Acilen savaşa 'dur' dememiz gerekiyor ve barışı inşa etmemiz lazım. Temel mesele budur." dedi.

        Bakan Doğan, Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

        "Türkiye'nin öncelikli temel konusunun kanın acilen durdurulması" olduğunu ifade eden Doğan, barışın yeniden inşa edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Doğan, "Burada hiçbir candan ne hükümet ne siyasi geleceğimiz ne de partiler değerlidir. Ülke çocuklarının bir hiç uğruna canlarını vermesini kabul edilemez bir durum olarak görüyoruz. Bakanlar Kurulunda da bu konuyu dile getirerek, ülkenin acilen bir barışa ihtiyacı olduğunu, barışın nasıl tesis edileceği konusunu tartışacağız" diye konuştu.

        Doğan, terör örgütü PKK tarafından barajlara yapılan saldırıları nasıl değerlendirdiğine ilişkin bir soruya şu yanıtı verdi:

        "Bölge karanlık ilişkiler içerisinde, kimin ne yaptığı belli olmayan bir süreci yaşıyor. Biz araçların, makinaların yakılmasına karşıyız, bu makinalar halkın ürettiği değerlerdir, ekonomik yapımızın ürünleridir. O yüzden biz kesinlikle araçların yakılmasına karşıyız. Ama yapılan barajların ekonomik değeri halkımız lehine ise bir ihtiyaç ise elbetteki bu barajlar gerekiyorsa, ülkemize bir katkısı varsa doğru buluyoruz."

        "YEŞİL YOL PROJESİ ARAŞTIRILIYOR"

        Doğan, Doğu Karadeniz'de yapılması planlanan "Yeşil Yol" projesine ilişkin bir soruyu yanıtlarken, projeyi özellikle sivil toplum örgütleri başta olmak üzere oradaki vatandaşlarla görüşeceklerini aktardı. Doğan, "Bu projenin tüm detaylarını ortaya çıkaracağız ve projelerimizi ona göre oluşturacağız. Bizim odaklandığımız nokta orada ihtiyacın olup olmadığı, halkın ne düşündüğü ve ekolojiye vereceği zarardır. Bu araştırma en kısa zamanda neticeye ulaşacak diye düşünüyorum" ifadesini kullandı.

        "O TEZKERE GELDİKTEN SONRA KONUŞURUZ"

        Doğan, "Irak ve Suriye tezkeresi Meclise geldiğinde nasıl bir tutum sergileyeceksiniz" sorusuna karşılık şunları kaydetti:

        "O tezkere geldikten sonra konuşuruz. Nasıl ülkemizde barışı egemen kılmak istiyorsak, Ortadoğu halklarının da çektiğini herkes biliyor burada. Ortadoğu'da kalıcı bir barışı inşa etmek, halkların bir arada eski kadim ilişkilerine ulaşabilmesi için dışarıdan müdahalelerin doğru olmadığın düşünüyor partimiz. Bu süreç yaşandığında görüşlerimizi ayrıca bildiririz."

        "Atamalarla ilgili genelgeyi ne yönde görüşeceksiniz, bu genelgenin iptali konusunda bir görüşme mi farklı bir çözüm yolu mu?" şeklindeki soruya karşılık da Doğan, "Bence genelgenin iptali yönünde konuşacağız" dedi.

        "GÜVENLİ BİR SEÇİM ATMOSFERİ İÇİN ÇALIŞACAĞIZ"

        Bir başka soru üzerine de Doğan, en önemli sorunlardan birinin seçim güvenliği olduğuna işaret ederek, "HDP olarak hassasiyetimizin en yükseğe ulaştığı noktalardan birisi budur. Bunu bir an önce tesis etmek de hükümetin görevidir. Biz bu konuda da gerekli girişimlerde bulunacağız ve güvenli bir seçim atmosferinin oluşturulması için çalışacağız" dedi.

        Bugün Resmi Gazete'de yer alan genelgeye göre bazı istisnalar dışında bütün atamaların durdurulduğunun hatırlatılarak, "Bu kararı, seçim hükümetinde yer alan bakanların kadrolaşmasının önüne geçmek için çıkarılmış bir karar olarak mı değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki soru üzerine Doğan, "Burada esas olan bu işin ehli olan kişilerce, bu işlerin yapılması meselesidir, liyakat meselesidir. Bu konuda da maalesef daha önceki hükümetlerin çok kötü sicilleri var. Ama bunu da değerlendirmeye alacağız, görüşeceğiz bunu" diye konuştu.

        "ÇÖZÜM 'KANDİL' MESELESİ DEĞİL"

        Terörle mücadele kapsamında özellikle PKK'nın Kandil'deki üst düzey yöneticileri hakkında ihbarda bulunanlara para ödülleri verileceği yönündeki haberler hatırlatılarak, "Bakanlar Kurulunda böyle bir tartışma açılırsa sizin tavrınız ne olur?" sorusu üzerine Doğan, şunları söyledi:

        "Çözüm bu değil, bu ülkede kanın durdurulması meselesi 'Kandil' meselesi değil. Burada kalıcı bir barışın, onurlu bir barışın nasıl tesis edileceğine ilişkin HDP'nın politikası ortadadır. Acilen savaşa 'dur' dememiz gerekiyor ve barışı inşa etmemiz lazım. Temel mesele budur."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ