Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Terörle mücadelede ‘ihbarcıya ödül’ tartışması

        Mustafa TÜRK / Esra YAZDIÇ DEMİR / GAZETE HABERTÜRK

        Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suç faillerinin yakalanmasına yardımcı olanlara, yerlerini veya kimliklerini bildirenlere para ödülü verilmesine dair İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmeliğe göre, para ödülü verilebilmesi için suçun Terörle Mücadele Kanunu kapsamında olması gerekiyor. Verilen bilginin suçun aydınlatılması veya failin belirlenmesine yardımcı olacak nitelik taşıması ve ödüllendirilecek kişinin suçun işlenişine katılmamış olması şart koşuluyor. Geçici köy korucuları hariç kolluk kuvvetleri, askeri personel veya terörle mücadele ile görevli kamu personeli ihbarcı olamayacak.

        ÖDÜL KOMİSYONU BELİRLEYECEK

        Ödül almak için başvuru zorunluluğu bulunurken ödüllendirilecek kişinin Türk vatandaşı olma şartı yok. Yabancı ülke vatandaşlarının talepleri de alınacak. Ödülün miktarı, bilgi, aydınlatılacak suç veya ihbar edilecek fail dikkate alınarak ‘ödül komisyonu’ tarafından belirlenip ilan edilecek. Bu miktar 200 bin TL’yi geçemeyecek. Suç failinin terör örgütünde üst düzey yönetici olması veya aydınlatılacak suçun toplumda oluşturduğu infial ve etki de dikkate alınarak, ödülün miktarı, ödül komisyonunun önerisi ve İçişleri Bakanı’nın onayıyla 20 katına kadar artabilecek. Bu kapsamda PKK terör örgütünün lider kadrosunun yakalanmasına yardımcı olanlara 4 milyon TL’ye kadar ödül verilebilecek. Bir kişi, birden fazla suçun aydınlanmasına veya birden fazla failin yakalanmasına yardımcı olursa, ödül miktarı her suç ve fail için ayrı ayrı belirlenebilecek.

        KİMLİKLERİ GİZLİ TUTULACAK

        Ödül komisyonu, emniyet işlerinden sorumlu İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı’nın başkanlığında, Emniyet Genel Müdürü’nün belirleyeceği 3 ve Jandarma Genel Komutanı’nın belirleyeceği 3 üye olmak üzere toplam 7 üyeden oluşacak. Kararlar oyçokluğu ile alınacak, İçişleri Bakanı’nın onayıyla yürürlüğe girecek.

        Ödüllendirmeye ilişkin giderler İçişleri Bakanlığı’nın bütçesine konulacak ödenekten karşılanacak. Hak sahibine yapılacak ödemeler ödül komisyonu kararında belirtilen valilikler tarafından gerçekleştirilecek. Ödül verilen kişilerin kimlikleri açıklanmayacak. Gizliliği ihlal edenler cezalandırılacak.

        ÖDÜL YÖNETMELİĞİNE SİYASİLERDEN TEPKİ

        ‘İHBARLA ÇÖZÜLECEK OLAY DEĞİL’

        CHP Genel Başkanı Kemal KILIÇDAROĞLU: “Bu, ihbarla çözülecek bir olay değil. Bu sorun çıktığı zaman, ‘İki baldırı çıplak’ deniyordu. Buyurun iki baldırı çıplağa bakın. Geleceği görmezseniz bu sorunu çözemezsiniz. 13 yılda Türkiye’nin gerçeklerini çözememişler. Sorunun nerede olduğunu daha bilmiyorlar. O kadar büyüttüler ki sorunu, korkumuz, sorun uluslararası arenaya taşınırsa ne olacak? Bazen geceleri rahat uyuyamıyorum. Bu kadar ağır sorun varken, getirdikleri çözüme bak. Bu hükümet sorun çözemez.”

        ‘ÇÖZÜM BU DEĞİL’

        Kalkınma Bakanı Müslüm DOĞAN: “Çözüm bu değil, bu ülkede kanın durdurulması meselesi ‘Kandil’ meselesi değil. Burada kalıcı bir barışın, onurlu bir barışın nasıl tesis edileceğine ilişkin HDP’nin politikası ortada. Acilen savaşa ‘Dur’ dememiz gerekiyor ve barışı inşa etmemiz lazım.”

        ‘MEHMETÇİK’E BAĞIŞLASINLAR’

        MHP Grup Başkanvekili Oktay VURAL: “Terör örgütünün silahları ile kalmasına göz yuman, 2013’te ‘Yığınak yapıyorlardı’ diyen ey Davutoğlu, gözünü kapatmaktan dolayı seni ihbar ediyorum. Yalçın Akdoğan...Terör örgütünün silahları ile birlikte kalmasını sağlayıp terörle mücadeleden vazgeçen politikalarınızdan, PKK’yı korumak ve kollamaktan dolayı sizi ihbar ediyorum. Beşir Atalay, Bülent Arınç, dönemin Başbakan’ı. Silahları ile birlikte kalmalarını sağladınız, ihbar ediyorum. Ödül vereceklerse bunu da Mehmetçik Vakfı’na bağışlasınlar.”

        ‘HALKI MUHBİRLEŞTİRME’

        HDP Grup Başkanvekili İdris BALUKEN: “AKP’nin ve devletin acziyetini ortaya koyan muhbirlik genelgesi. Devlet üzerine düşen sorunları çözme anlayışını geliştiremiyor. Sorumluluğunu halkı muhbirleştirme yöntemleri üzerinden vatandaşların üzerine atmaya çalışıyor.”

        DÜNYADAN ÖRNEKLER

        ABD: IŞİD’in 4 liderinin yerleri hakkında bilgi getirenlere 20 milyon dolar ödül vaat etti.

        Fransa: Amsterdam- Paris trenindeki saldırıyı önleyen 3 ABD’liye ülkenin en yüksek onur madalyası verildi.

        Çin: Tibet’te yaşanan terör eylemlerine ilişkin doğru ihbarlara 50 bin dolar ödül vereceğini açıkladı.

        Tayland: Bangkok’ta tapınağı havaya uçuran sarı tişörtlü teröristin başına 35 bin dolar ödül koydu.

        Somali: Eş Şebab terör örgütünün 11 kilit komutanının yakalanması için istihbarat sağlayanlara 150 bin dolar verileceğini duyurdu.

        Kenya: 148 kişiyi öldüren Eş Şebab’ın beyni kabul edilen Muhammed Mahmud’un (Gamadhere) başına 215 bin 500 dolar ödül koydu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ