Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Tazminat için en az 3 yıl bekleyecekler

        Hayati ARIGAN/İSTANBUL

        365 sanıklı Balyoz davasının kapatılan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nce yapılan yargılaması 5 yıl sürdü. Bu sürenin sonunda mahkeme 325 sanığı 16 ile 20 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırdı.

        Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 237 sanık hakkındaki mahkûmiyet kararını onadı. Anayasa Mahkemesi’nin “hak ihlali” kararı üzerine dava İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görüldü. 5 yıl süren yargılama sonunda tüm sanıklar beraat etti.

        Beraat kararı ile aklanan Balyoz sanıkları ise son günlerde art arda maddi-manevi tazminat davası açmaya başladı. Dava açanların sayısı 60’a yükseldi. Açılacak davaların toplamında talep edilecek miktarın 450 milyon TL’yi bulması beklenirken, bu davaların sonuçlanması ise en az 3 yılı bulacak.

        ‘HER KURUŞ MİLLETİN CEBİNDEN ÇIKACAK’

        Açılan davalarda müvekkili bulunan Avukat Mahir Işıkay, aklanan kişilerin itibarlarının iadesi ve zararlarının tazmin edilmesi gerektiği belirterek, “Yargıtay’ın tazminat tutarının kişinin yaşadığı acının yoğunluğuyla orantılı olmasını göz önünde tutarak bir standart ve içtihat oluşturmasına ihtiyaç vardır.

        Balyoz mağdurlarına ödenecek her kuruş, devletin, dolayısıyla ‘milletimizin’ cebinden çıkacaktır” dedi. Avukat Hüseyin Ersöz de haksız gözaltı, tutuklama ve diğer adli tedbir kontrollerinden kaynaklı tazminat davalarının sadece devlete karşı açılabileceğine işaret ederek, olası sürece ilişkin şu bilgileri verdi:

        “Devletin bu tazminat kararlarını görevini kötüye kullanarak haksız tutuklama kararı veren hâkim ve savcılardan geri alması mümkün. Ancak hâkimler hakkında görevi kötüye kullanmaktan dolayı verilmiş bir yargı kararının bulunması gerekiyor. Bu süreç en az 3 yıldır.” Tazminat davalarının yaklaşık 2 yıl süreceği görüşünde olan Avukat Celal Ülgen ise “Miktarları çok uçuk görüyorum. Manevi tazminat hiçbir zaman kişiyi zengin edici bir tazminat olamaz. Maddi tazminatta da makul isabetli kalemleri istemek gerekmektedir” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ