Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika TBMM Suriye ve Irak tezkeresi için toplandı

        Volkan YANARDAĞ - Esra Yazdıç/HABERTÜRK

        TBMM’de 11 dakika süreceği öngörülen bağımsız bakanların yemini, muhalefetin “8 bakanın bağımsız olmadığı” yönündeki itirazı üzerine 4 saat 11 dakikada tamamlandı. Yaşanan yemin krizinin ardından TSK’ya, Irak ve Suriye’ye sınır ötesi operasyon yetkisi veren Başbakanlık tezkeresi kabul edildi

        Suriye ve Irak’a asker gönderme tezkeresi ile geçici hükümetteki bağımsız bakanların yemini için dün AK Parti’nin çağrısıyla olağanüstü toplanan TBMM Genel Kurulu’nda yemin krizi yaşandı. 11 dakika sürmesi beklenen yemin işlemi 4 saat 11 dakika sürdü. Krizin ardından yapılan oylamada ise tezkere kabul edildi. Görüşmelere HDP Lideri Demirtaş dışında hiçbir lider katılmadı. MHP’den ihracı istenen Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş de Meclis’e gelmedi. CHP’den istifa eden İhsan Özkes yalnız oturdu. Oylama sırasında HDP’li vekiller zafer, MHP’li vekiller bozkurt işareti yaparken CHP’liler sol yumruklarını kaldırdı. TBMM’de ilk kez oturum yöneten Meclis Başkanvekili Koray Aydın, oturumu açarken dışarıdan atanan ve milletvekili olmayan geçici Bakanlar Kurulu üyesi 11 bakanın Anayasa’ya göre ant içmesi gerektiğini söyledi.

        USUL TARTIŞMASI

        Söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise Anayasa göre bağımsız olması gereken 11 bakandan 8’inin bağımsız olmadığını belirterek, yemin işleminin başlatılamayacağını söyledi, usul tartışması açılmasını istedi. Meclis Başkanvekili Aydın, Bakanlar Kurulu üyelerini kürsüye çağırmama gibi bir yetkisinin olmadığı söylemesine karşın usul tartışması açtı. CHP’den gelen itiraza HDP ve MHP de destek verdi ancak Aydın, tutumunda bir değişiklik olmadığını, yemin sürecini başlatacağını ifade etti. Bunun üzerine CHP’li Özel, Aydın’dan tutumunun oylanmasını istedi. El kaldırma usulüyle yapılan oylamada AK Parti grubu kabul oyu verirken, CHP, MHP ve HDP olumsuz yönde el kaldırdı.

        OY SAYISI VEKİL SAYISINI AŞTI

        Aydın bunun üzerine oturuma ara verdi. Aranın ardından yeni bir usul tartışması isteyen AK Partililerle CHP’liler tartışınca bir kez daha ara verildi. İkinci aranın ardından Aydın, katip üyeler arasında anlaşmazlık çıktığını belirterek oylamanın elektronik cihazla yapılacağını söyledi. Ancak, “oy kullanamayacakları” gerekçesiyle Genel Kurul’a pusula gönderen bazı vekillerin elektronik cihazla da oy kullanması üzerine, oy sayısı vekil sayısını aştı. 554 oy çıktığı iddia edildi. Meclis Divanı, oylamayı geçersiz saydı ve oturuma 3. kez ara verildi.

        ‘BAĞIMSIZLARI ÇIKARTIN’

        Aradan sonra söz alan HDP’li Sırrı Süreyya Önder, oylamada yemin ettirilmemelerine karar verildiğini savunarak bağımsız bakanların dışarı çıkarılmasını istedi. Aydın ise ilgili isimlerin Anayasa gereği genel kurulda bulunduklarını söyledi. El kaldırma usulüyle yapılan 3. oylamada CHP, MHP ve HDP bağımsız bakanların yemin etmemesi yönünde oy kullandı. AK Partili vekiller de “3 partinin birlikte” el kaldırmasını fotoğraflamak için yarışa girdi. TBMM Başkanvekili Aydın oylama sonucunda “tutumunun” kabul edildiğini açıklayarak yemin için bakanları kürsüye çağırdı.

        ALTINOK’A PROTESTO

        İlk gelen İçişleri Bakanı Selami Altınok oldu. HDP’liler Bakan Altınok’u, sıra kapaklarına vurarak protesto etti. Adalet Bakanı Kenan İpek’in yemin edeceği sırada CHP’li Hayati Tekin “Adaletin nerede şerefsiz” diye bağırınca AK Parti’li vekiller CHP sıralarına doğru yöneldi. Arbede ile oturuma ara verildi. Aranın ardından bağımsız bakanların yemin işlemi tamamlandı.

        ‘DEAŞ’A ÇARPAN ETKİSİ’

        Yemin işleminin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) Irak ve Suriye’ye sınır ötesi operasyon yapma yetkisi veren Başbakanlık Tezkeresi görüşüldü. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, “Gerek günden güne şiddeti artan DEAŞ terörü, gerekse 30 yıldır mücadele ettiğimiz PKK terör örgütünün son aylardaki eylemleri burada görüşmek üzere toplandığımız tezkereyi zorunlu kılmıştır” dedi. Koalisyon güçlerinin hava unsurlarına askeri üslerin açıldığını belirten Gönül, “DEAŞ’la mücadelede çarpan etkisi yaratması için ABD’yle bir süredir aldığımız müşterek hareket tarzında bir uzlaşma sağlanmıştır” diye konuştu.

        ‘SÜNGÜYE OTURAMAZSIN’

        HDP’li İdris Baluken ise CHP’lilere seslenerek “İçeride yürüyen savaşı vatan savunması değil saray savunması olarak tarif etmediniz mi? Şimdi ne değişti de AKP’nin suçlarına ortak olacak tutum içine giriyorsunuz. Sınır ötesi tezkere demek, yeni Roboski katliamı demektir” dedi. HDP’li Mithat Sancar ise “Suriye’deki Kürtler ile savaş yapmak için tezkere çıkarırsanız buradaki Kürtlerle kendisini kardeş olduğunuza inandıramazsınız” derken, şöyle devam etti: “Silahı en iyi kullanmış askerlerden birinin sözünü hatırlatmak isterim. Bismark’ın kim olduğunu anlatmama gerek yok, silahla neler yaptığını tarih ayrıntılı olarak kaydetmiştir diyor ki: Süngüyle her şeyi yapabilirsiniz ama üstüne oturamazsınız.”

        ‘YÜZDE 13’E HAKSIZLIK’

        Sancar’ın sözleri üzerine kürsüye çıkan AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın ise kandan kimin beslendiğinin bu millet tarafından çok iyi bilindiğini vurgulayarak, “Biz iktidar olmak için gücümüzü milletten alıyoruz. Sizin gibi PKK’dan PYD’den almıyoruz. Meşruiyetin kaynağı aziz milletimizdir. Size destek veren yüzde 13’e haksızlık yapıyorsunuz” diye konuştu. Aydın’a karşılık sıralara vuran HDP’li vekiller ise, “Saray, saray, size savaş yaptırmayacağız” diyerek tempo tuttular.

        ‘AZLEDERİM GİDER’

        MHP’li Oktay Vural da tezkereye onay vermeyeceğini açıklayan HDP’li 2 bakanı işaret ederek “Eğer terörle mücadele konusunda benim askerim, polisim öldürülüyor da buna yönelik bir tedbir konusunda bir bakan bununla ilgili bir tedbire imza atmıyorsa azlederim gider, biter gider, bu kadar açık ve seçik” dedi. Oylamada, AK Parti, CHP ve MHP milletvekilleri olumlu oy kullanırken, HDP ret verdi. Tezkere geçerken iki HDP’li Bakan Ali Haydar Konca ile Müslüm Doğan da ret oyu kullandı.

        İHSAN ÖZKES TEK BAŞINA

        Habertürk Ankara'dan Ateş Tümer'in haberine göre, CHP’den istifa ettikten sonra 30 Ağustos’ta Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen resepsiyona katılan Bağımsız İstanbul Milletvekili İhsan Özkes, Twitter paylaşımlarıyla CHP’lilerin tepkisini çekmişti. Özkes, Meclis’teki olağanüstü toplantıda komisyon sıralarında tek başına oturdu.

        'SİLAH TAŞIYOR' İDDİASI

        Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç’ın, Meclis Genel Kurulu’na silahla girdiği ve silahını gösterdiği iddia edildi. İddialara Genel Kurul’da yanıt veren Kılıç, “Hiçbir zaman hiçbir şart altında TBMM çatısı altında silah taşımak gibi bir durum olamaz. Bu tip bir olayı da asla tasvip etmem. Bu bir iftiradır. Gençlik ve Spor Bakanı olarak gençlerimize ‘Sorunlarınızı silahla çözün’ gibi bir örnek göstermem mümkün değildir” dedi. CHP’lilerin Kılıç’ın belinde taşıdığı cep telefonunu tabanca sandığı belirtildi.

        MHP'li TBMM Başkanvekili Koray Aydın ilk kez bir oturum yönetti

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ