Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Aylan’ın babası Kanada vatandaşlığını reddetti

        İnsan kaçakçılarının organizasyonunda 3 ve 5 yaşındaki iki çocuğu ile eşini kaybeden Abdullah Kurdi, Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığının teklif ettiği Kanada vatandaşlığını kabul etmedi.

        Sahile vuran cesedi ile dünyanın gündemine oturan 3 yaşındaki Aylan Kurdi, Kanada gündeminin de ilk maddesi oldu. Ülkede hakim olan genel seçim kampanyalarında, siyasetçilerin de ana gündemi haline gelen mülteci krizi, Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı Chris Alexander’ın da gündemindeydi. Bakan Alexander, seçim kampanyasını geçici olarak askıya aldığını ve bakanlıkta mülteci krizini ele alacaklarını duyurdu.

        Anamuhalefet Partisi Yeni Demokrat Parti Milletvekili Fin Donelly, Kanada’nın başta Kurdi ailesi olmak üzere Suriyeli mültecilere daha çok ilgi göstermesi gerektiğini söyledi. Donelly, Abdullah Kurdi’nin iltica başvurusundan sonra kendisine ulaşarak destek istediğini, kendisinin de Bakan Alexander’dan ricacı olmasına rağmen, talebin kabul görmediğini kaydetti. Bakanlık yetkilileri ise, Kanada vatandaşlığı teklif edilen baba Abdullah Kurdi’nin bu teklifi reddettiğini bildirdiler.

        İLTİCA TALEBİ HAZİRAN AYINDA REDDEDİLDİ

        Suriye’den kaçarak ailesi ile birlikte Türkiye’ye sığınan Abdullah Kurdi (40)’nin Kanada’nın Vancouver kentinde yaşayan kızkardeşi Fatıma Kurdi de basına yaptığı açıklamada, kardeşinin Kanada makamlarına yaptığı iltica başvurusunun, geçen haziran ayında reddedildiğini açıkladı. Kardeşi ve ailesi için Kanada makamlarından maddi hiçbir talepte bulunmadıklarını, tüm sponsorluğu kendisi ve çevresinin üstlendiğini ifade eden Fatıma Kurdi, ‘’Abdullah aradı ve Aylan, Galip ve anneleri Reham’ın öldüğünü söyledi. O an yıkıldım’’ diye konuştu.

        "KAPILARI AÇMAK İÇİN TRAJEDİ BEKLENMEMELİ"

        Bu arada Kanada Mülteciler Konseyi Başkanı Loly Rico yaptığı yazılı açıklamada, Kanada’nın Suriyeli mültecilere kapılarını açmamasını eleştirdi ve ‘’Bunun için trajedi yaşanması beklenmemeli’’ dedi. Rico, ‘’Eğer Kanada kapılarını açmış olsaydı, bu çocuklar bugün yaşıyor olacaktı’’ diye konuştu.

        Liberal Parti Lideri Justin Trudeau ise yaptığı açıklamada, Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanı Chris Alexander’ın açıklamalarını eleştirdi ve ‘’Tam da seçim kampanyasının ortasında merhameti keşfettiler. Oysa merhamet ya vardır ya yoktur’’ dedi.

        "DERHAL 10 BİN SURİYELİ MÜLTECİYİ ALACAĞIZ"

        Anamuhalefetteki Yeni Demokrat Parti (NDP) Lideri Thomas Mulcair de iktidara gelmeleri halinde ilk olarak Suriyeli mülteciler krizini ele alacaklarını söyledi ve ‘’Derhal 10 bin Suriyeli mülteciyi Kanada’ya alacağız’’ ifadelerini kullandı. Yaşanan insanlık krizinde dünyanın başarısız olduğunu söyleyen Mulcair, ‘’Kanada da başarısız oldu. Bu konuda hemen harekete geçmek istiyoruz. Tüm Kanada halkı da bizden bunu bekliyor’’ şeklinde konuştu.

        Öte yandan Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik Bakanlığından yapılan açıklamada, mülteci krizinde şu ana kadar 22 bin Iraklı ve 2300 Suriyeli mültecinin Kanada’ya kabul edildiğini, hedeflerinde ise 23 bin Iraklı ve 11300 Suriyeli mülteciyi daha Kanada’ya yerleştirmek bulunduğu kaydedildi. Kanada, ulusal ve uluslararası kuruluşlarca, Suriye ve Irak başta olmak üzere Ortadoğu’da yaşanan mülteci krizine kayıtsız kalmakla suçlanıyor.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ