Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Sarısülük'ü vuran polis memuru Şahbaz'ın tahliye gerekçesi açıklandı

        Cemal Doğan / HABERTÜRK

        Gezi Parkı olayları sırasında Ankara’daki protesto gösterilerinde vurularak öldürülen Ethem Sarısülük’ün katil zanlısı olarak tutuklu yargılanan polis memuru Ahmet Şahbaz’ın tahliyesinin gerekçesi açıklandı.

        Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava sonrası Sarısülük’ük ölümüne neden olduğu gerekçesiyle polis memuru Ahmet Şahbaz’a 7 yıl 9 ay 10 gün hapis cezası verilmişti. Yargıtay 1. Ceza Dairesi bu kararı usulen bozmuştu. Yargıtay’ın bozma kararı 10 Temmuz’da Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ne ulaştı. Yeniden yargılama için 7 Eylül’e duruşma tarihi veren mahkeme bu sırada Yargıtay’dan güvenlik gerekçesiyle davanın Aksaray’a nakli kararı çıkınca Şahbaz’ın aylık rutin tutukluluk incelemesini değerlendirme kararı aldı.

        ‘TUTUKLU KALSIN’

        Müzakerede Cumhuriyet Savcısı Kasım Yağmur, Şahbaz’ın suçu işlediğine dair kuvvetli suç şüphesi bulunduğuna dikkat çekerek, tahliye talebinin reddine, tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti. Mahkeme heyeti müzakerelerin sonunda 14 ay tutuklu kalan sanık polis Şahbaz’ın tahliyesine karar verdi. Tahliye gerekçesinde, davanın Aksaray’a nakledileceğine dikkat çekilerek, “Nakil nedeniyle yargılama uzun sürebilir. Sanığın tutuklu kaldığı süreler ve duruşmaları devamlı takip etmesi dikkate alındığında tahliyesine karar verilmiştir” denildi. Tahliye kararının ardından özellikle sosyal medyada Mahkeme Başkanı Dr. Afak İlleez’i hedef alan çok sayıda tehdit mesajı paylaşılınca İlleez için sivil korumasının yanında bir de resmi üniformalı polis görevlendirildi.

        'MAHKEME YETKİSİNİ AŞTI'

        Sarısülük Ailesi’nin avukatı Kazım Bayraktar, mahkemenin yetkisi olmadığı halde kendilerinden habersiz duruşma açtığını, yargılama yaptığını ve tahliye kararı verdiğini, sonra da dosyayı Aksaray’a gönderdiğini söyledi. Ankara 6. Ağır Ceza’nın yargılama yetkisinin kalktığını savunan Bayraktar, “Bu gerekçelerle verilen tahliye kararı, yetkinin aşımı anlamına gelir. Bu karar yok hükmündedir. Hukuk yollarına başvuracağız” dedi.

        'ŞEN: YERİNDEBİR KARAR'

        Ceza hukukçusu Prof. Ersan Şen, kararı HABERTÜRK’e değerlendirdi. Tutukluluk süresinin birkaç ayı geçmemesi gerektiğine inandığını ifade eden Şen, şöyle dedi: “Somut olayda verilme ihtimali bulunan ceza, tutuklu kaldığı süre, delillerin toplanması ve tutukluluğun amacı gözetildiğinde şahsın tutuksuz yargılanmasına karar verilmesi doğrudur. Adli kontrol tedbiri uygularsın. Tutuklama bir ceza, tahliye kararı ise beraat gibi görülüyor. Bu doğru değil. Sanık polisin 14 ay tutuklu kaldıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılması yerinde bir karar.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ