Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Buse Sarıyağ'ı öldürenlerin cezası belli oldu

        Gökay USANMAZ/İSTANBUL

        Dava süresince tutuklu yargılanan 2 sanık, 5 yıl boyunca haklarında karar verilmediği gerekçesiyle Haziran ayında görülen duruşmada tahliye edilmişti.

        Halkalı'da 22 Haziran 2010 tarihinde düzenlenen hain saldırıyla ilgili olarak 13 sanığın yargılandığı davada önceki gün karar verildi. Bakırköy 8, Ağır Ceza Mahkemesi, Haziran ayında ‘5 yıllık uzun tutukluluk süresi' nedeniyle tahliye ettiği sanıklar terör örgütü PKK üyesi Mehmet Kazım Sevim ve Seyithan Özer'i ‘Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak' suçundan birer kez, Çağlar Bölük, Bekir Çelik, Uğur Ekiz, Duran Bayram, Mehmet Boşnak ve Buse Sarıyağ'ı kasten öldürmekten de 6'şar kez olmak üzere 7'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı.

        İki sanık ayrıca Erdemir Özcan, Umut Kolukırık, Serap Yücel, Muhammet Nurettin Temiz, Serkan Atız, İlker Erkan Oğraş, Mustafa Ferhat Sevimli, Bayram Günday'ı Hakan Çiçek, Yakup Gökçek, Mehmet Kutal, Kamil Mazman, Lokman Kaya ve Ünal Sarıyağ'ı kasten öldürmeye teşebbüs suçundan 14'er kez 15 yıl hapis ile Ergün Altıntaş'ı kasten öldürmeye teşebbüs suçundan 14 yıl hapis cezasıyla cezalandırıldı. Mağdur Özgür Balta'nın olası kastla yaralanmasına yol açtıkları gerekçesiyle 15'er ay hapis verilen iki sanığa 'tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması' suçundan da 10'ar yıl hapis ile 2 bin TL adli para cezası verildi. Mahkeme, sanıklardan Okan Ağar'ı 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına, İsmet Delen ve Lütfi Balbal'ı 'terör örgütüne yardım' suçundan 3'er yıl 1'er ay 15'er gün hapis cezasına çarptırdı.

        İYİ HAL İNDİRİMİ YOK

        İki sanık hakkında 19 Haziran 2015 tarihinde verilen yurt dışı çıkış yasağı ve adli kontrol kararlarının devamına karar veren mahkeme cezalarda 'eylemlerin ağır sonucu ve gerçekleşme biçimini'ni dikkate alarak iyi hal indirimi uygulamadı.Sanıklardan Ahmet Hakverir, Beşir Arcagök, Salih Baykal ve Behrem Özel'i, suçları işledikleri sabit olmadığı gerekçesiyle beraat ettiren mahkeme, Ramazan Çetinçakmak, Nusret Delen, Kemal Çaylak, İslam Erden, Halit Erik, Özcan Delen hakkında ise kovuşturmanın ertelenmesine karar verildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ