Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan Ankara Arena'da önemli mesajlar

        Tüm delegelerin ayağa kalkarak alkışlamaları, oyların tamamını almış olması, Davutoğlu'nun liste meselesini aşarak partinin birliğini önde tuttuğunu ve bunda da başarılı olduğunu gösteriyor.

        DAVUTOĞLU YENİDEN AK PARTİ GENEL BAŞKANI

        Başbakan Ahmet Davutoğlu, geçerli oyların tamamını alarak AK Parti Genel Başkanı seçildi. Davutoğlu, 5'inci Olağan Büyük Kongresi'nde geçerli oyların tamamı olan bin 353 oyun tamamını alarak genel başkanlığa yeniden seçildi. Birleştirme tutanağında kongreye katılan delege sayısı; bin 445 kişi, oy kullanan delege sayısı bin 360 kişi oldu. Geçerli oy sayası bin 353 olarak açıklanırken geçersiz oy sayısı ise 7 olarak bildirildi.

        BAŞBAKAN DAVUTOĞLU: O DEV AYAĞA KALKTI ARTIK DİZ ÇÖKTÜRÜLEMEZ

        Bu kongrenin bir veda değil bir vefa kongresi olduğu söyleyen Başbakan Ahmet Davutoğlu, "AK Parti susturuldu, uyudu zannedilen devrin ayağa kalkmasıdır. O dev ayağa kalktı artık diz çöktürülemez. Artık tereddüt yok." dedi.

        Cizre'de yaşananlara ilişkin de konuşan Başbakan Davutoğlu, "Kamu düzeninden taviz vermeyeceğiz. Cizre de aynen Keşan gibi ya da Bergama gibi ya da Of gibi Türkiye Cumhuriyeti’nin aziz toprağıdır. Her ilimizde ilçemizde kamu düzeni sağlanacak kardeşliğimiz pekiştirilecektir." dedi.

        AK Parti 5. Olağan Kongresi bugün Ankara Arena Spor Salonu'nda gerçekleştiriliyor. Davutoğlu ve eşi salona girdiğinde kürsüden Nurullah Genç'in, "Uyan artık yiğidim" şiirinden dizeler okundu. Kongrede Recep Tayyip Erdoğan için özel olarak hazırlanmış bir tanıtım filmi yayınlanırken, davetli olmasına rağmen HDP'den kimsenin katılmaması dikkat çekti. TBMM'de temsil edilen partilerden sadece CHP'den Genel Sekreter Gürsel Tekin ve MHP'den Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel Kongre'ye katıldı.

        AK Parti 5. Olağan Kongresi'nde önemli mesajlar veren Başbakan Davutoğlu'nun konuşmasından önemli satır başları şöyle:

        "BU SALONDA BUGÜN YÜREKLERİN RİTMİ VAR"

        Yüce şehitlerimizi huzurlarınızda rahmetle anıyor, ailelerine taziyelerini bir kez daha sunuyorum. Şimdi sizleri şehitlerimiz ve dün Mekke'de hayatını kaybedenler için Fatiha okumaya davet ediyorum. El fatiha...

        Şehitler ölmez, vatan bölünmez. Bir an önce divan başkanımız bu salonda şehitlerimize saygı için bugün müzik icra edilmeyecek dedi. Ama bu salonda müziklerin en kudretlisi icra ediliyor. Bu salonda bugün yüreklerin ritmi var.

        AK yürekliler, yürekler vatan diye, millet diye, bayrak diye çarpıyor. Bundan daha ulvi bir müzik olamaz. Şehitlerimizin o emanetini yüreğinde çarparak, 81 vilayetimizden Ankara'ya gelen dava arkadaşlarım hepinizi saygıyla selamlıyorum. Yurtdışından kongremize teşrif eden değerli misafirlerimize hoş geldiniz diyorum.

        Ne büyük şereftir sizinle yürümek, ne büyük aşktır sizinle yürümek, konuşmak. Ne güzel aşktır ki yürükler konuşur, diller susar. Kongremize daha başlarken en gür sesle başlattınız. Sefalar getirdiniz. Mekanlar imtihan alanlarıdır. Dünyanın en önemli coğrafyasında yaşamak büyük medneiylet kurmak gibi zorlu sınavlarla karşı karşıya gelmek anlamını taşır. Bütün dünya mazlumları adına Esselamün aleyküm...Bugün olağan büyük kongremizden yükselen ses yankılanıyor. Zorlu mekandı Irak savaşı yanı başımızdaydı, Filistin bunalımı devam ediyordu her coğrafyadan imdat sesleri yükseliyordu. Bu aziz millet ekonomik krizden yeni çıkmıştı.

        Afyon'dan bir ses yükseldi Kurucu Genel Başkanımız, liderimiz Recep Tayyip Erdoğan'ın sesi yükseldi. O ses ile yürüyenler o günden bugüne bu sesi ayakta tutmak için hep beraber yürüdük. Bu kongre veda kongresi değil vefa kongresidir dedim. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere bu harekete katkıda bulunan kardeşlerimizi, dava arkadaşlarımızı selamlıyorum.

        "O DEV AYAĞA KALKTI, DİZ ÇÖKTÜRÜLEMEZ"

        Bir vefa hareketi olan AK Parti kadroları Ak Parti bünyesinden 2 cumhurbaşkanı, 3 başbakan, 5 meclis başkanı çıkarttı. Ne kutlu yürüyüş ki 14 senede başka partiye nasip olmayan devletin en üst makamlarını kendi mensupları ile temsil eder oldu. Ak Parti yürek hareketidir, vicdan hareketidir. Ak Parti susturuldu, uyudu zannedilen devrin ayağa kalkmasıdır. O dev ayağa kalktı artık diz çöktürülemez. Artık tereddüt yok. Önümüze engeller koydular. Her türlü engeli önümüze çıkarttılar. Ama iktidar olmamızı engelleyemediler.

        AK Parti'nin içinden cumhurbaşkanı seçilemez dediler. Milletimiz desteğini sürdürdü. AK Parti'nin bağrından cumhurbaşkanı çıkmasını engellemek isteyenler oldu. Halkın oyları ile seçilen cumhurbaşkanı da AK Parti kadrolarından çıktı. Sınamalar zaferlerle gelir. Çileye hazır olmayan bizim aramıza gelmesin. Zor günler arka arkaya geldi. Parti kapatma davası açıldı. 2. Olağan kongrede seçilen kadrolar bununla da mücadele ettiler.Milletle yürüyenleri durdurmak mümkün mü? AK Parti hızla yola devam etti. 2009'da üçüncü büyük kongremizde hep beraber milli irade, demokrasi, özgürlükler dedik. Biz darbeleri def ettik. Yasakları kaldırdık. Hayırlara doğru yürüdük. Yerel seçimlerle yeni zafer kazandık. 2011'de zafere yürüdük. En büyük oy oranını aldık. 2012 kongresi çetin yıllardan geçilip yeni dönemin ışığını ortaya çıkardı. 30 Eylül'de Türkiye'de demokrasinin ve 2023 hedeflerinin ulaşması için kadrolar büyük Türkiye hedeflerine yürüme kararı aldı. Gençler toprağa sağlam basmaya hazır mısınız? 1 Kasım'a hazır mısınız? Muhasebemizi devam ettirelim. 30 Eylül 2012 kongresi yeni hedeflerin kogresiydi. AK Parti'nin önüne yeni engeller geldi. 2013 Mayıs'ın da yeni sınama ile karşı karşıya kaldık. Gezi provokasyonları başladı. Arkasından 17-25 Aralık tuzakları kuruldu. Bu tuzakların karşında 30 Mart seçimlerinde yeni zafer kazandık. AK Parti kadrosunun içine nifak sokamadılar. Kobani bahane edilerek olaylar çıkarıldı. Kobani bahane edilerek çıkarılan olaylarda da milletimizin istikbalini düşünene çabayla çıktık 7 Haziran seçimlerine çıktık. Bugün ilk günkü aşkla birlik düyoruz, dirlik diyoruz, kardeşlik diyoruz.

        "ÇAKALLAR PUSLU HAVALARI SEVER"

        7 Haziran seçimleri ile yeni sınamalar önümüze geldi. Yeni zaferlere yürümek için sizlerle kongremizi yapıyoruz. 7 Haziran seçimlerinde tek başına iktidar olmadık. Bunu görenler Türkiye'de yönetim boşluğu olacağını düşüneneler düğmeye bastılar. 20 Temmuz günü DEAŞ, aynı gün PKK... Ertesi gün DEAŞ..Daha sonra bölücü terör örgütü askerlerimize, polisimize saldırmaya başladılar. Zannettiler ki bu ülke sahipsiz. Hep söylüyorum çakallar puslu havaları sever. Çakallar meydanlara çıktı onların karşısında Anadolu yiğitleri Ak Parti kadroları ayağa kalktı. Bugün birinci büyük sınamamız milletimizin birliğine tehdit eden terör olaylarına karşı ayakta durmaktır. Türkiye'de geçmişte olduğunu gibi iki zihniyet çarpışıyor. Milleti bölenler, farklı kutuplaşmaların önünü açanlar. Türkiye'de ne dikta yönetimlerine ne de terör örgütlerinin baskılarına karşı taviz vermeyeceğiz. Milli iradeyi, özgürlükleri, demokrasiyi savunacağız. Biz 14 yıllık birikim üzerinde bi rkez daha AK Parti kadrolarının olağan kongresinde gür sesle hem demokrasi hem kamu düzeni diyoruz.

        "TALİMAT VERDİK"

        Talimat verdik. Türkiye’nin her köşesinde kim vatandaşlarımızın huzurunu bozar Türkiye’yi kaosa sürüklemek isterse onlara en büyük ceza verilecek. Tereddüt etmeyiz Türkiye kendi içindeki hainlerle de kendi dışındaki hasımlarla da mücadele edecek güce ve kudrete sahiptir. Terör saldırıları karşısında fethetmek istediğimiz hayır birlik ve kardeşliktir. Kim ayrıştırıcı tutum takınırsa kim ötekileştirici zulüm uygularsa onun karşısında olacağız. Operasyonlarımız 90’lı yılların güvenlik anlayışı ile ilişkilendirilemez.

        DİYORLAR Kİ KÜRTLERİN DEVLETİ NERESİ...

        Diyorlar ki Kürtlerin devleti neresi. Türklerin de, Kürtlerin de, Sünnilerin de, Alevilerin de devleti Türkiye Cumhuriyeti'dir. Zannediyorlar ki özgürlükçü anlayışı durdurabilirler. Türkiye hiçbir baskıya, zulme, teröre izin vermeyen aydınlık geleceğe yürüyecek.

        “CİZRE DE KEŞAN GİBİ OF GİBİ…"

        Kongreden piyonlara ve arkasındakilere söylüyoruz sadece al bayrak ve milletin birliği ve beraberliği olacak. Kamu düzeninden taviz vermeyeceğiz. Cizre de aynen Keşan gibi ya da Bergama gibi ya da Of gibi Türkiye Cumhuriyeti’nin aziz toprağıdır. Her ilimizde ilçemizde kamu düzeni sağlanacak kardeşliğimiz pekiştirilecektir.

        Türkiye’yi kana bulamak isteyenler Diyarbakır’da Şeyhmus’u, Erzincan- Kemah yolunda Makbule Hanım’ı taradılar. Onların hatırları silinmeyecek. Vurguluyorum Kamu düzeni mutlak düzende sağlanırken sivil vatandaşlarımıza kardeşlerimize küçük şekilde zarar verilemeyecektir. Kardeşliğimiz korunacaktır.

        "KÜRESEL EKONOMİK KRİZE İZİN VERMEYECEĞİZ"

        Türkiye G-20 zirvesine hazırlanıyor. 4 ayaklı olarak bir küresel krizden gelecek şokları karşılayacak kadar Türkiye'nin makro değerleri korunacak. Küresel ekonomik krize girilmesine izin vermeyeceğiz. Başlatılan büyük projeler hayata geçirilecek. Hedefe ulaştırılacak. Tükiye'nin kendi uçağını, savaş gemisini, deniz altısını yapan kararlığından vazgeçmeyeceğiz. Bunların yürütülmesi için yapısal reformlara devam edeceğiz. Türkiye'nin orta gelir tuzağına düşmesine izin veremeyeceğiz. Makro ekonomik dengeleri korurken büyük yatırım projelerine devam ederken vatandaşlarımızın günlük hayatı ile ilgili tedbirlerimizi alacağız.

        Üç ay içinde AK Parti olarak sorumluluk hissedip yönetim boşluğu oluşmaması için çabayı gösterdik. Karşımıza yüzde 60 blok ile çıktılar. Bahçeli , HDP sorumluluk almayacağını söyledi. Yüzde 60'lık Türkiye'yi bloklaşmaya sevk edenlerin rüyaları gerçekleşti mi? Biz meşruiyet çizgisi içinde millet makamı olan TBMM'de kendi Meclis Başkanımızı seçtik.

        Parti liderlerini ziyaret ettim. Gelin ülkeyi yönetim boşluğuna düşürmeyelim dedim. CHP ile uzun yoğun istikşafi görüşmeler olarak cereyan etti. Kendilerine de söylüyorum. 12 yıllık Ak Parti hükümetleri tam inşa, ihya ve imar hükümetleridir. Birileri AK Parti iktidarlarını başarısızlık gibi gösterip restarasyondan bahsederse kendilerine imar planlarımızı anlatırız. Derin görüş ayrılıkları nedeniyle hükümet kuruma imkanı olmadı. Bahçeli koasliyon, seçim, azınlık hükümetine 'hayır'dedi. Erken seçime 'hayır' dedi. Cumhurbaşkanımıza saldıranlara soruyorum. Her teklife 'hayır' diyen siz değil misiniz?

        Gece gündüz çalışarak bir taraftan haince bize saldıran terör örgütleri ile mücadele ettik. Kuzey Irak’ta bölücü terör örgütüne Suriye’de DEAŞ’la mücadele ettik. Hayırları fethetmeye çalıştık. Etrafımıza şer odakları toplandı. Yüzde 60’lık blok dediler. ‘Hayır’ dediler.

        "1 KASIM SEÇİMLERİNE AK PARTİ'NİN KARARI İLE GİTMİYORUZ"

        Üç aydır sorumluktan kaçanlar bizden hesap sormaya kalkıyorlar. Ak Parti kadrolarına ithamda bulunyorlar. Cumhurbaşkanımıza saldırıyorlar. Bilsinler ki Türkiye'de demokratik hukuk devletinin kuralları işleyecek. Sadece milletin dediği olacak. Biz 1 Kasım seçimlerine AK Parti'nin aldığı kararla gitmiyoruz. Biz hiçbir seçimden kaçmayız. Ama Türkiye yeni seçime gitmesin diye çaba sarf ettik. MHP'li kardeşlerimize sesleniyorum. Kimlerin her şeye hayır dediğini kimlerin Meclis'te HDP ile birlikte hareket ettiğini görüyorsunuz. Yüzde 60'lık blok kötülükte şerde buluyor. Şimdi tazelenme vaktidir. İşte 5. Olağan Büyük Kongremiz hızın, enerjinin mekanıdır. Bu kongre yenilenme kongresidir. Sizler AK Parti'nin ilk günden bugüne Ak Parti'nin taşıdığı yüce değeri simgeliyorsunuz.

        "AK PARTİ TÜZÜĞÜNDE DEĞİŞİKLİĞE GİDİYORUZ"

        Bugün parti tüzüğümüzde bazı değişikliklere gidiyoruz. Her şeyden önce kurucu değerlerimizin bütün parti kitlelerine, teşkilatlara, belediyelere ve bütün parti kadrolarına yayılabilmesi için yeni bir kurul oluşturuyoruz, Siyasi Erdem Yönetim Kurulu. AK Parti bir siyasi erdemliler hareketi olarak başladı. Siyasi gücü alırken erdemle birleştirdik, hikmetle, irfanla birleştirdik. Şimdi de bu birleşmeyi kalıcı kılmak ve partimizin kadroları içinden gelen tecrübe birikimini yeni siyaset nesillerine aktarmak için Siyasi Erdem ve Etik Kurulu oluşturuyoruz. İki önemli genel başkan yardımcılığı daha kuruyoruz. Birisi, insan haklarından sorumlu genel başkan yardımcılığı diğeri de şehir, çevre ve kültür işlerinden sorumlu genel başkan yardımcılığı. Daha önce başka birimlerde deruhte edilen bu görevler, bugün başlı başına kendi birimlerini oluşturacak şekilde organize edilecekler. Yine tüzüğümüzle birlikte, bu dönemin, 25'inci dönemin kısa olması sebebiyle 3 dönem kuralına bazı istisnalar getiriyoruz.

        Ak Parti'nin ruhu adalet ruhudur. Kim kısa dönemler hesaplar içinde olursa bizim aramızda barınamaz. Kim ortak zihniyetimizi yok sayarsa bu hareketin içinde barınamaz.

        Şehitlerimizin toprağa düştüğü bu günlerde bu miras üzerinde siyasi hesap yapan olursa onların karşısında Ak Parti kadroları dimdik duracak. 1 Kasım seçimleri yeni milattır. 5. Olağan Kongremiz bu miladın doğum işaretlerini veriyor.

        "ALLAH 1 KASIM ZAFERİNDE OMUZ OMUZA BU ZAFERİ KUTLAMAYI NASİP ETSİN"

        1 Kasım'a doğru yürürken herkesi gece gündüz çalışmaya davet ediyoruz. 5. Olağan Büyük Kongremiz Tükiye'de, dünyada kritik gelişmelerin yaşandığı dönemde gerçekleşiyor. Yeni bir yola yürümeye var mıyız? Vakitler hayır olsun, hayırlar feth olsun, şerler def olsun demeye var mıyız? Allah 1 Kasım zaferinde omuz omuza bu zaferi kutlamayı nasip eylesin.

        İLK MESAJ SALON DIŞINDAKİ PARTİLİLERE

        Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti 5. Olağan Büyük Kongresi öncesi salon dışında partililere hitap etti. Birlik ve beraberlik mesajı veren Davutoğlu kısaca şunları söyledi:

        Ak yüreklerini Türkiye’nin yürekleriyle buluşturan dava arkadaşlarım hoş geldiniz. Bir tek şeyi söylemek için geldiniz, biz biriz, beraberiz ve hep birlikte Türkiye’yiz.

        Siz ki bu zor zamanda Türkiye’de sanki olağanüstü bir durum varmış gibi, kriz çıkarmaya çalışanlara karşı Türkiye’nin her yerden Ankara’ya aktınız. Anadolu’dan Rumeli’ye giden atalarınız gibi, büyük fethe yürüyen dedeleriniz gibi geldiniz. Hoş geldiniz, sefalar getirdiniz.

        Biz biriz, beraberiz ve hep birlikte Türkiye'yiz.Biz böyle zor zamanlarda ak bayrağı al bayrağı yüceltenlerle sizlerle gurur duyuyoruz. Varlığınızla varlığımızı pekiştirdiniz. Allah sesimizi gür eylesin. Allah bastığımız toprağı kadim ve güçlü eylesin. Allah bize aziz şehitlerimizin emanetini bize taşıma gücü eylesin.Şer, terör odaklarına karşı yürüyen sizler Ankara'ya yiğitlerin emanetine güç vermeye geldiniz.

        Onlar kaos senaryosu için harekete geçerken Ak Parti kadroları huzur, istikbal için yürüyor. Herkes ve milletimiz 7 Haziran’dan sonra yaşananları gördü. Kimlerin kardeşi kardeşe kırdırtmak için harekete geçtiğini gördü. Biz ne kurulan tuzaklara fırsat veririz ne de millet güçlü yönetim istediğinde onlardan kaçarız.

        KONGREDEN NOTLAR

        BEKİR BOZDAĞ: YOLUN YOLUMUZ DAVAN DAVAMIZDIR

        Divan Başkanı seçilen Bekir Bozdağ, önce Erdoğan'ı özel olarak selamladı, "Yolun yolumuz, davan davamızdır" dedi, ardından da "gücümüz Recep Tayyip Erdoğan'a olan bağlılığımızdandır" diye devam etti. Ardından da Recep Tayyip Erdoğan için özel olarak hazırlanmış bir tanıtım filmi yayınlandı. Tanıtım filminde, AK Parti'nin 1. kongresinden itibaren, tüm kongrelerinde Erdoğan tarafından "Genel Başkan" sıfatıyla yapılan konuşmalardan alıntılar yer aldı.

        BİNALİ YILDIRIM, DAVUTOĞLU'NU AYAKTA ALKIŞLADI

        Kongre öncesinde imza topladığı ve aday olacağı iddia edilen Binali Yıldırım da Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu ayakta alkışladı

        ERDOĞAN İÇİN ÖZEL HAZIRLANMIŞ TANITIM FİLMİ

        Kongre'de AK Parti'nin geçmişi ve Recep Tayyip Erdoğan için özel hazırlanmış iki tanıtım filminden sonra Ahmet Davutoğlu'nun AK Parti Genel Başkanlığı'nı devraldığı son bir yıllık dönemi anlatan üçüncü bir tanıtım filmi daha yayınlandı.

        HDP KATILMADI, CHP'DEN GÜRSEL TEKİN, MHP'DEN RUHSAR DEMİREL VARDI

        AK Parti Kongresi'ne katılan siyasi parti ve dernek başkanları tek tek sayıldı. Davetli olmasına rağmen HDP'den kimse AK Parti kongresine katılmadı. TBMM'de temsil edilen partilerden sadece CHP'den Genel Sekreter Gürsel Tekin ve MHP'den Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel Kongre'ye katıldı. Ayrıca, Demokrat Parti, DSP, Saadet Partisi, ANAP, Çoğulcu Demokrasi Partisi de Kongre'de yer aldılar.

        ABDULLAH GÜL'ÜN MESAJI OKUNDU

        11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kongreye katılmadı ama gönderdiği mesaj okundu.

        YABANCI KONUKLAR

        Yabancı konuklardan HAMAS lideri Halit Meşal, Tunus NAHDA hareketi lideri Gannusi, Irak Türkmen Cephesi Başkanı, Irak KDP yöneticilerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda yabancı konuk kongreyi izledi.

        BEKİR BOZDAĞ KONGRE BAŞKANI, İŞTE DİVAN ÜYELERİ

        Divan başkan ve üyelerinin birlikte seçildiği liste uyarınca Divan Başkanlığına, eski Başbakan Yardımcısı ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ seçildi.

        Divan Başkan Yardımcılığına da AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülhamit Gül, üyeliklere de AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz, AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci, AK Parti Ankara İl Başkanı Mustafa Nedim Yamalı, AK Parti Kadın Kolları Genel Merkez Başkanı Azize Sibel Gönül ve AK Parti Gençlik Kolları Genel Merkez Başkanı Abdurrahim Boynukalın getirildi.

        AHMET DAVUTOĞLU KKTC BAŞBAKANI İLE BASINA KAPALI OLARAK GÖRÜŞTÜ

        Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Selim Ömer Soyer Kalyoncu ile bir araya geldi. Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre Davutoğlu, AK Parti 5. Olağan Büyük Kongresi'nin yapıldığı Ankara Arena Spor Salonu'nda, Kalyoncu'yla bir görüştü.

        Basına kapalı gerçekleşen görüşme, yaklaşık 15 dakika sürdü.

        AK Parti Kongresi'ne katılan siyasi parti ve dernek başkanları tek tek sayıldı.

        Davetli olmasına rağmen HDP'den kimse AK Parti kongresine katılmadı.

        TBMM'de temsil edilen partilerden sadece CHP'den Genel Sekreter Gürsel Tekin ve MHP'den Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel Kongre'ye katıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ