Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Doğu'da köklü revizyon

        HT GAZETE

        Başbakan Ahmet Davutoğlu, önceki seçimde olduğu gibi memleketi Konya’dan liste başı oldu. AK Parti, Doğu ve Güneydoğu illerinde listesini değiştirdi. 11 sandalyeli Diyarbakır listesinde Galip Ensarioğlu, Netice Arslan ve Alaattin Parlak listeye girebildi. 8 milletvekili çıkaran Van’da sadece Burhan Kayatürk ve Faruk Alpaslan listede yer buldu. Mardin’de Orhan Miroğlu ve Abdullah Erin listede yer alırken, diğer isimler değişti. AK Parti, 7 Haziran’da Hakkâri, Iğdır, Şırnak, Tunceli ve Ağrı’da milletvekili çıkaramamıştı. Bu illerde listeler tamamen değişti. Sadece, Şırnak’ta liste başı olan Arslan Tatar ile Tunceli 2. sıra adayı Ali Ulvi Seyrek yerlerini korudu. Dombra isimli şarkıyı AK Parti’nin seçim müziği olarak uyarlayan şarkıcı Uğur Işılak, listede yer almadı.

        A TAKIMI LİSTEDE

        Davutoğlu, 7 Haziran’da danışmanlarını listelere yerleştirmişti. 1 Kasım listesinde de danışmanlar yerlerini korudu. Davutoğlu’nun Başdanışmanı Prof. Dr. Vedat Bilgin Ankara 2. Bölge 6. sıradan, ekonomi başdanışmanı Prof. Dr. Emine Nur Günay Eskişehir 3. sıradan, Ali Sarıkaya İstanbul 2. Bölge 8. sıradan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da danışmanı olan Ertan Aydın Ankara 1. Bölge 7. sıradan, Davutoğlu’nun göreve gelmesi ile başdanışman olan Taha Özhan Malatya 2. sıradan, Davutoğlu’nun doktoru Prof. Celil Göçer Tokat 3. sıradan aday gösterildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışmanları Aydın Ünal Ankara 2. Bölge 7. sıradan, Ali İhsan Arslan da Ankara 1. Bölge 4. sıradan aday gösterildi.

        ÖZEL LİSTESİ BU KEZ YOK

        Davutoğlu’nun 7 Haziran öncesi aday olmasını özel olarak istediği isimlerden de listeye giremeyenler oldu. Eski Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ethem Tolga, eski Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, listede yer almadı. Mavi Marmara saldırısında katledilen Furkan Doğan’ın babası Ahmet Doğan’ın da milletvekilliği kısa sürdü. AİHM’de başörtüsü davası açan Leyla Şahin ise Konya 7. sırada yer aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak İstanbul 1. Bölge 6. sıradaki yerini korudu. Gazeteci-yazar Markar Eseyan listede geri sıraya düştü. Gazeteciler Muhsin Kızılkaya, Hüseyin Yayman aday gösterilmedi. Eski CHP MYK üyesi Savcı Sayan listeye giremedi.

        TAKTİK DEĞİŞİKLİKLER

        2011’deki deprem sonrası kurtarma ve yardım organizasyonlarının koordinasyonunu yürüten eski Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, partinin büyük oy kaybettiği Van’dan aday gösterildi. Eski İçişleri Bakanı Efkan Âlâ, Erzurum 1. sırada yer alırken, bu kez yoğun bir Erzurumlu nüfus barındıran Bursa’ya kaydırıldı. Erzurum’da ise eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ liste başı oldu. 3 dönem kural nedeniyle 7 Haziran’da aday olamayan eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir 1. sıra adayı oldu. İzmir 1. sırada yer alan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu yeniden memleketi Afyonkarahisar’da liste başı oldu. Eski Ulaştırma Bakanı ve Antalya Milletvekili Lütfi Elvan ise vekil sayısının düştüğü Mersin’de liste başı yapıldı. Eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de İstanbul’da yaşayan Kürt seçmenler dikkate alınarak Diyarbakır’dan İstanbul’a kaydırıldı.

        İŞTE AK PARTİ’NİN 3 DÖNEMLİK ADAYLARI

        ÖMER Çelik, Ali Babacan, Cemil Çiçek, Haluk İpek, Mevlüt Çavuşoğlu, Bayram Özçelik, Mehdi Eker, Recep Akdağ, Nurettin Canikli, Mustafa Ataş, Burhan Kuzu, Binali Yıldırım, Mehmet Ali Şahin, Hakkı Köylü, Mustafa Elitaş, Taner Yıldız, Beşir Atalay, Hayati Yazıcı, Şaban Dişli, Ayhan Sefer Üstün, Faruk Çelik, Zeyid Aslan, Bekir Bozdağ.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ