Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Deniz Baykal partisinin bayramlaşma törenine katıldı

        Eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, "Dünyadaki mülteci sorunu konusunda görevini yapan bir ülke konumundayız" dedi.

        Baykal, CHP İl Başkanlığınca Kurban Bayramı dolayısıyla parti binası önünde düzenlenen bayramlaşma törenine katıldı. Bayramlaşma öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan Baykal, katılacağı Avrupa Konseyi'nin Strazburg'taki Sonbahar Buluşması'nda ana konunun "mülteciler, göçmenler" olacağını anlattı.

        Sorunun sadece Avrupa'nın değil, dünyanın temel meselesi olduğuna işaret eden Baykal, panik ve alarm duygusunun Avrupa'ya egemen olmaya başladığını ifade etti.

        Avrupa'da geçmişte "görmezden gelme, geçiştirme" eğiliminin hakim olduğunu belirten Baykal, "Bu aşamalar artık geride kaldı. Şimdi çok ciddi yeni önlemlere ihtiyaç var" dedi.

        Sığınmacı topluluğundaki kız çocuğunun, "Avrupa'ya gitmek istemiyorum. Suriye'de savaşı bitirsinler, Suriye'ye dönmek istiyorum" sözlerini anımsatan Baykal, şunları kaydetti:

        "Bu savaş sadece o ülkelerin iç işi değil. Çoğu kere uluslararası müdahaleler, yönlendirmeler, teşvikler, karıştırmalar o ülkeleri yaşanamaz hale dönüştürdü. Şimdi büyük bir mülteci sorunu çıktı. Avrupa çok ciddi kaygı içinde. Bu bir başarısızlık tablosudur Avrupa için de. Daha kesenin ağzını açmaya başlamadılar. Türkiye, 2 milyonun üzerinde insanı bu olağanüstü güç, ekonomik ortamda Türkiye'de barındırmaya çalışıyor. Buna benzer bir gayreti ne yazık ki Avrupa'da göremiyoruz."

        Türkiye'nin mülteci sorununu konuşurken haklı zeminde olduğunu vurgulayan Baykal, "Yani dünyadaki mülteci sorunu konusunda görevini yapan bir ülke konumundayız" dedi.

        "MİNA'DAKİ İZDİHAM

        Deniz Baykal, bir gazetecinin Mina'daki izdihama ilişkin sorusu üzerine ise yaşanan olayı, "Çok acı bir tablo" diye nitelendirdi. Konunun İslam ülkelerince ortak ele alınmasını isteyen Baykal, şöyle konuştu:

        "Tabii İslam dünyasının yaşadığı büyük acılar, ıstıraplar yetmezmiş gibi şimdi bir de üst üste, vinç devrilmesi önce arkasından hacda yaşanan bu yönetim zafiyeti çok düşündürücü, çok. Almamız gereken çok ders var. Kendimizi sorgulamamız lazım."

        Deniz Baykal, Antalya ilçelerine gerçekleştireceği ziyaretler nedeniyle programdan erken ayrıldı.

        Törende CHP İl Başkanı Semih Esen, milletvekilleri Niyazi Nefi Kara, Çetin Osman Budak, Devrim Kök ve Mustafa Akaydın, konuşmaların ardından partililerle bayramlaştı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ