Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem ‘Karakolda tecavüz’ davasında ‘rıza’ tartışması

        Ceylan SEVER / GAZETE HABERTÜRK

        İstanbul’da 11 Mart 2012’de gözaltına alınan 26 yaşındaki Rus uyruklu P.A. o geceyi karakolda geçirdi. Genç kadın daha sonra, karakolda kendisine komiser yardımcısı N.K. tarafından kadınlar tuvaletinde ve N.K.’nın odasında olmak üzere iki kez tecavüz edildiğini öne sürdü. Açılan dava 3 yıl sonra sonuçlandı. Davada kadın hâkimler Yeliz Başbilen ve Hatice Tomaş Endes, “P.A.’nın direnmediğini ve odada yalnız kaldığında elinde telefonu olmasına rağmen kimseyi aramadığını” belirterek, “Kadının, sanık N.K. ile kendi rızasıyla ilişkiye girdiğine” hükmetti.

        Mahkeme başkanı Metin Tamirci ise “Kadının karakolda olduğunu ve tecavüze direnemeyeceğini” savundu. 2’ye karşı 1 oyla, N.K. beraat etti. Habertürk hem dava sonucunu, hem de kadın hâkimlerin ‘rızayla ilişki var’ hükmünü hukukçulara, kadın hakları savunucularına sordu.

        "KADIN OLMAK KADIN HAKLARINI SAVUNMAYA YETMİYOR"

        Yeditepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Av. Nazan Moroğlu: İnsanları korumakla görevli bir kurumda bunun yaşanması ağırlaştırıcı bir sebeptir. Kesinlikle beraat olmamalıydı. Ne yazık ki, kadın olmak kadın haklarını savunmaya yetmiyor. Kadın haklarına duyarlı kişilerin özellikle adalet mekanizması içerisinde çoğalması gerekiyor.

        "ERKEK HAKİMİ KUTLUYORUM"

        Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü: Tecavüz anını yaşamayan insan, o anın değerlendirmesini dışarıdan ahkam keserek yapar. ‘Bağırsaydı’ diyerek suçu kadın üzerine yıkmak, cinsiyet eşitliği algısından uzak bir düşünce. Erkek hâkimi kutluyorum. Tecavüz ve kadına şiddet konusunda hukukun bir cinsiyeti olmalı.

        "ERKEK EGEMEN BAKIŞ AÇISINI İÇSELLEŞTİREN KADINLAR VAR"

        Mor Çatı Gönüllü Avukatı Perihan Meşeli: Maalesef erkek egemen bakış açısını içselleştirmiş kadınlar var. Kadın hâkimlere burada sorulması gereken soru şu; gözaltında cinsel ilişki hayatın olağan akışına uygun mu? Özellikle yabancı uyruklu kadınlara, cinsellikle bağlantılı bakılıyor. Kadınların bağırmaması, direnmemesi ölüm korkusundan olabilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ