Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Terör saldırılarında 86 günlük bilanço

        Güvenlik güçleri, terör örgütlerinin ülkenin barış ve huzurunu bozmaya yönelik saldırılarına operasyonlarla karşılık verdi, 22 Temmuz'dan bu yana bin 398 PKK'lı etkisiz hale getirildi.

        KCK'nın temmuzda "barajlar ve baraj inşasında kullanılan araçların hedef alınacağını" açıklamasının ardından terör örgütü PKK ile gençlik yapılanması YDG-H ve terör örgütü DHKP-C, başta Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri olmak üzere ülke genelinde barış ve huzur ortamını bozmayı hedefleyen eylemlerine devam ediyor.

        AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, son 86 gündeki (7 Temmuz-30 Eylül) terör saldırılarında 135 güvenlik görevlisi (asker, polis ve korucu) şehit oldu, biri İran uyruklu 36 kişi hayatını kaybetti, 3'ü İran uyruklu 446 kişi yaralandı.

        Çoğunluğu tırlardan oluşan 270 araç teröristlerce ateşe verildi. Bu süreçte yurt içindeki çatışmalarda çoğunluğu PKK'lı, 179 terörist etkisiz hale getirildi, 26'sı yaralı 114 terörist yakalandı.

        Büyük bölümü PKK ve gençlik yapılanması YDG-H'ye olmak üzere, terör örgütlerine yönelik pek çok ilde 24 Temmuz'dan bu yana gerçekleştirilen operasyonlarda 2 bin 695 kişi gözaltına alındı, bunlardan 750'si tutuklandı.

        TSK'NIN HAVA OPERASYONLARI

        Güvenlik güçlerinin 22 Temmuz'dan bu yana terör örgütü PKK'ya yönelik yurt içi ve dışında gerçekleştirdiği operasyonlarda, bin 398 terörist etkisiz hale getirildi.

        Hava operasyonlarının yanı sıra güvenlik güçleri, tank ve top atışlarıyla terör örgütü mensuplarına büyük zayiat verdirdi.

        24 HEDEF İMHA EDİLDİ

        Genelkurmay Başkanlığı, Hakkari'nin Dağlıca ve Yüksekova bölgesinde icra edilen hava harekatı ile bölücü terör örgütüne ait 24 hedefin (doçka mevzisi, barınak ve sığınak) imha edildiğini bildirdi.

        SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

        Hakkari Şemdinli-Yüksekova yolu Tuhi köprüsü üzerinde tespit edilen el yapımı patlayıcı (EYP) düzeneğinin imhası için bölgeye gönderilen askerlere, teröristlerce EYP patlatılarak ve uzun namlulu silahlarla saldırıda bulunuldu. Saldırıda iki asker şehit oldu, 3 asker yaralandı. Olayın ardından bölgede başlatılan kara ve hava destekli operasyonda bir terörist silah ve teçhizatı ile ölü ele geçirildi.

        Hakkari Yüksekova'da icra edilen operasyonda bir terörist, kaleşnikof piyade tüfeği, beş dolu şarjör, bir RPG-7 roketatar ve mühimmatı, iki el bombası ve bir havan mühimmatıyla ölü ele geçirildi.

        Hakkari merkezde ve Şemdinli ilçesinde bölücü terör örgütünden kaçan iki terörist, silahsız ve teçhizatsız halde güvenlik güçlerine teslim oldu.

        Şırnak'ın Uludere ilçesinde teröristlerce yola döşenen EYP'nin patlaması sonucu iki sivil yaralandı.

        Batman-Kozluk karayolunda teröristlerce yola döşenen patlayıcının zırhlı polis aracının geçişi sırasında infilak ettirilmesi sonucu 1 polis şehit oldu, 3 polis ile yoldan geçen iki araçta bulunan 5 vatandaş yaralandı. Yaralanan vatandaşlardan kamyonet sürücüsü Hamdullah Aydın hayatını kaybetti.

        Hatay Dörtyol'da özel bir GSM şirketine ait baz istasyonuna teröristlerce EYP kullanmak suretiyle yapılan saldırıda, baz istasyonunda maddi hasar meydana geldi.

        HDP ÇALDIRAN İLÇE BAŞKANI TUTUKLANDI

        Van'da HDP Çaldıran İlçe Eş Başkanı Derya Gönül ve bir kişi, "terör örgütüne yardım ve yataklık" suçundan tutuklandı.

        Van-Çaldıran karayolunda durdurulan bir kamyonette yapılan aramada Tendürek Dağı kırsalındaki örgüt mensuplarına götürüldüğü belirtilen 29 kar maskesi, 33 eldiven ve 10 akü ele geçirildi.

        Araçta bulunan HDP Çaldıran İlçe Eş Başkanı Derya Gönül ve 2 şüpheli gözaltına alındı. Emniyetteki sorgularının ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden Gönül ve bir kişi, "Terör örgütü PKK/KCK adına faaliyette bulunmak, yardım, yataklık etmek, adam kazandırmak" suçundan tutuklandı.

        Diyarbakır'ın Bismil ilçesi ile Lice ve Hani ilçelerindeki 9 mahallede sokağa çıkma yasağı sona erdi.

        Diyarbakır'ın merkez Bağlar ilçesinde, terör örgütü PKK mensubu bir grubun, Bağlar Polis Merkezi'ne düzenlediği silahlı ve bombalı saldırıda, bombanın jeneratöre isabet etmesi sonucu yangın çıktı. Olayda, polis merkezinde bulunan 1'i çocuk 6 vatandaş dumandan etkilendi.

        Muş Valiliği, Varto ilçesinde terör örgütü PKK mensuplarınca sözde "şehitlik" olarak adlandırılan alanda, cami, cemevi ve mezarlıkların devlet tarafından yıkıldığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Açıklamada yıkımı yapılan söz konusu binaların cami ve cemevi gibi kutsal mekanlar değil, bölücü terör örgütünün sözde "mahkemeler" kurup vatandaşları sorguya aldığı yerler olduğu vurgulandı.

        ADANA'DAKİ SALDIRIYLA İLGİLİ 14 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

        Adana'da ekip aracına düzenlenen silahlı saldırıda iki polis memurunun şehit edilmesiyle ilgili 14 kişi gözaltına alındı.

        Siirt İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince terör örgütü PKK'ya yönelik gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonda aralarında İHD Siirt Şube Başkanı Zana Aksu ile DBP'li yöneticilerin de yer aldığı 10 kişi, gözaltına alındı.

        Diyarbakır'ın merkez Yenişehir ilçesindeki bir okulda el yapımı patlayıcı bulundu. Henüz kimliği belirsiz kişi veya kişilerce bırakılan boru tipi el yapımı patlayıcı, bomba imha uzmanları tarafından, okuldaki öğrencileri tahliye edildikten sonra patlayıcıyı alındı.

        Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde teröristler, vatandaşların bir süre önce dere üzerine ağaçtan yaptıkları köprüyü, patlayıcı yerleştirerek kullanılamaz hale getirdi. Saldırı nedeniyle Konur Vadisi'ndeki 5 yerleşim yerine ulaşım sağlanamadı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ