Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem '41 No'lu Kule' davası kapandı ama sorular açıkta kaldı

        Hüseyin ŞENTÜRK / GAZETE HABERTÜRK

        Şanlıurfa Ceylanpınar’da nöbet kulesinde 3 askerin ölü bulunmasıyla ilgili askeri savcılık, er Umut Aslan’ın 2 arkadaşını öldürüp hayatına son verdiğine kanaat getirerek, takipsizlik kararı verdi. Aslan Ailesi ise avukatları aracılığıyla karara 11 sayfalık bir dilekçe ile itiraz etti. Şanlıurfa Ceylanpınar’da 9 Aralık 2014’te yaşanan olayda, 41 No’lu kulede Boztepe Hudut Karakolu’nda vatani görevlerini yapan askerler Umut Aslan ile üst devresi olan Kadir Yıldız ve Ramazan Yel’in cesetleri bulundu. Diyarbakır’daki Kara Kuvvetleri Komutanlığı 7. Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı, yaklaşık 9 ay süren soruşturma sonunda takipsizlik kararı verdi. 27 Ağustos tarihli kararda Piyade Er Umut Aslan’ın, olay günü 41 No’lu çelik kulede Piyade Onbaşı Kadir Yıldız ve Piyade Çavuş Ramazan Yel ile nöbetçiyken, üzerine zimmetli G3 piyade tüfeğiyle, üstü konumunda bulunan Kadir Yıldız ve Ramazan Yel’i vurduğu belirtildi. Aslan’ın tüfeğiyle sol çene altından ateş edip yaşamına son verdiğinin anlaşıldığına dikkat çekilen kararda “Şüpheli Umut Aslan’ın kendi yaşamına son vermesi, olayda başkaca bir şüphelinin ve suç teşkil eden başka bir eylemin bulunmaması sebebiyle soruşturmaya yer olmadığına karar verildi” denildi.

        BABA: NEDENİNİ AÇIKLASINLAR

        Askeri savcılığın verdiği bu karar er Umut Aslan’ın annesi Fatma Aslan ve babası Musa Aslan’ı bir kez daha gözyaşlarına boğdu. Habertürk’e konuşan baba Aslan, “Savcılık bu kararı neye dayanarak vermiş? Önce bana bir neden göstersinler. ‘Oğlun katil’ deyip dosyayı kapatmaya çalışıyorlar. 3 can gitti. Geride cevaplanması gereken sorular var” dedi. Askeri savcılığın “Kovuşturmaya yer yok” diyerek hazırladığı karar ile oğlunu katil ilan etmek istediğini öne süren baba, “Bir kez daha yıkıldık. Oğlumun böyle bir şey yaptığına inanmıyorum. Bu dava benim için böyle bitmez. Gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuracağım” diye konuştu.

        AİLENİN YANITLANMASINI İSTEDİĞİ SORULAR

        -Olay saati tutanakta 21.30 olarak yer alıyor. Ancak Kadir Yıldız’ın saat 22.30’da telefonla görüşmesi var.

        -Saat 22.14’te bir insan görüntüsü kayıtlara giriyor.

        -Atış mesafesinin tespiti için Aslan’ın atkısı kayıp.

        -Hudut karakoluna ait silah defteri üzerinde bulunan imzaların Umut Aslan’a ait olup olmadığı ileri sürüldü. Bilirkişi incelemesi yapıldı mı?

        -Termal kamera görüntülerine göre saat 21.30’dan sonraki 1 saat boyunca 40 No’lu gözetleme kulesi önünde olağan üstü bir hareketlilik yaşandı,

        -3 askerin her biri nöbete üzerinde 80’er mermi alarak gitti. 3 asker, toplam 99 el ateş etti. Bir çatışma yaşandı mı?

        -Tutanaklarda nöbet kulesine mermi isabet etmediği bildirildi, fotoğraflarda mermi izleri olduğu görüldü,

        -Olay yerinde başka bir silahtan ateşlendiği belirlenen bir adet boş kovan bulundu,

        -3 askerde de atış atığı izine rastlandı

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ