Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Poyrazköy Davası'nda 83 sanığa beraat kararı

        Sedef ŞENKAL DEMİR-Eray EROLLU/İSTANBUL

        Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi Şehit Hakan Kılıç Konferans Salonu’nda dün yapılan ‘Poyrazköy davası’ karar duruşmasına 70 sanık ve aileleri katıldı. Mahkeme Başkanı Selçuk Kaya, ÇYDD ve ÇEV davalarına delil belgelerin bilirkişi raporlarıyla sahte olduğunun ortaya çıkması üzerine Savcı Sezai Öztürk’ün beraat kararı verilmesini istediği mütalaayı okudu. Son savunmaların ardından Mahkeme Başkanı Kaya, oybirliğiyle verilen kararı açıklayarak, 2014’te Somali’nin başkenti Mogadişu’da silahlı saldırıda ölen sanık eski SAT Komandosu Deniz Kıdemli Başçavuş Saadettin Doğan hakkındaki davanın düşürüldüğünü bildirdi.

        83 SANIĞA BERAAT

        Aralarında emekli Koramiral Kadir Sağdıç, emekli Koramiral Feyyaz Öğütçü, eski Çağdaş Eğitim Vakfı Başkanı Gülseven Yaşer ve emekli Tuğamiral Şafak Yürekli’nin de bulunduğu 83 sanığın “Ergenekon silahlı terör örgütü üyesi olmak”, “cebir ve şiddet kullanarak yürütme organını ortadan kaldırmaya, kısmen veya tamamen görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek”, “Ergenekon silahlı terör örgütü ile doğrudan bağlantılı olarak Kafes Operasyonu Eylem Planı’nı hayata geçirmek üzere faaliyet yürüten yasadışı örgütlenmede danışma kurulu adı altında emir ve komuta yetkisine haiz örgüt mensubu olmak”, “hukuka aykırı kişisel verileri kaydetmek”, “kişisel kullanım amacı dışında uyuşturucu bulundurmak” ve “özel hayatın gizliliğini ihlal” suçlarından, eylemleri gerçekleştirdiklerinin sabit olmadığı gerekçesiyle beraat ettirildiği belirtildi.

        SAHTE DELİLLERE SUÇ DUYURUSU

        Sahte delilleri üreten kişiler hakkında cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına da karar veren mahkeme, beraat eden isimlere maddi-manevi tazminat davası açma haklarının olduğunu hatırlattı. Mahkeme, sanıklara avukatlık ücreti olarak 3’er bin lira ödenmesine hükmetti. Kararı salondakiler alkışlarla karşıladı, ardından “Bu hiç bitmeyecek”, “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” şeklinde slogan atıp hep bir ağızdan Gençlik Marşı’nı okudu. Mahkeme, adli emanette tutulan silah ve belgelerin Genelkurmay’a verilmesine, sahte olduğu belgelenen CD ve hard-disklerin de emanette kalmasına karar verdi.

        "BU DAVA ALİ'NİN KURŞUNUYLA BİTTİ"

        Dava sürecinde intihar eden Yarbay Ali Tatar’ın kız kardeşi Hürriyet Ünver, duruşma salonunda gözyaşları içinde “Ali’nin katilleri hesap versin” diye feryat etti. Tatar’ın ağabeyi Ahmet Tatar ise davanın kardeşlerinin kurşunuyla bittiğini belirterek, “Biz buraya katiller hesap versinler diye geldik. Bu dava ancak Ali’nin katilleri sanık sandalyesine oturduğunda bitecektir” dedi.

        TATAR EVİNDE İNTİHAR ETMİŞTİ

        Amirallere Suikast Planı soruşturmasında tutuklanan Deniz Yarbay Ali Tatar, avukatlarının itirazı üzerine serbest bırakıldı. Karara savcılık ikinci kez itiraz edince hakkında yakalama emri çıkarıldı. Kararın kendisine tebliğ edilmesinin ardından Tatar, İstanbul Üsküdar’daki askeri lojmanlarda 2009 yılının aralık ayında silahıyla intihar etti.

        PKK’lı militanlara burs vermekle suçlanmıştı

        Dava boyunca birçok kişi ağır mağduriyetlerle karşılaştı. Yaşamı boyunca çok sayıda sosyal yardım projesine imza atan Prof. Dr. Türkan Saylan’ın evi ve kurucusu olduğu ÇYDD’nin şubelerinin de arasında olduğu 81 adrese 13 Nisan 2009’da polis tarafından baskın yapıldı, 42 kişi gözaltına alındı. Baskın sırasında, 17 yıldır mücadele ettiği kanser hastalığının son evresinde olan Saylan, 18 Mayıs’ta hayatını kaybetti. Hakkında misyonerlik ve masonluk iddiaları ortaya atılan Saylan, başkanı olduğu ÇYDD aracılığıyla araç yakma eylemine katılan PKK’lı militanlara gizli burs vermekle suçlanmıştı. ÇYDD’den burs alan kızların Poyrazköy davasında sanık olan teğmenlerle de ilişkisi olduğu iddia edilmişti. Poyrazköy davası ile birleştirilen ÇYDD yöneticileri hakkındaki davanın dayanağını, derneğin Kadıköy şubesindeki bilgisayarın hard diskinde ele geçirildiği öne sürülen belgeler oluşturuyordu. Bilirkişi, belgelerinin hard diske sonradan yüklendiğini ortaya çıkarmıştı. Dün, adliyeye gelen öğrencileri, evinin arandığı sırada yaptığı işareti yaparak Saylan’ı andı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ