Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Fethiyeli kayıp hacının valizi teslim edilince aile üzüntüye boğuldu

        Erdoğan CANKUŞ / FETHİYE

        Muğla'nın Fethiye İlçesi'nden hac ibadeti için 21 Ağustos'ta Suudi Arabistan'a giden 4 çocuk babası 72 yaşındaki Turgut Kuru, Mina'da meydana gelen izdihamın ardından kayboldu.

        28 Eylül'de hacdan dönen kafilede yer almayan Kuru'nun kutsal topraklardan getirilen eşyaları Muğla İl Müftüsü Abdurrahman Koçak ve 1. kafile başkanı olan İbrahim Yavuz, oda arkadaşı Beşir Tahancı tarafından Turgut Kuru'nun odasındaki valiz içerisinde ailesine teslim edildi.

        Aile, eşyaların teslimi sırasında gözyaşlarını tutamadı. Oda arkadaşı Beşir Tahancı, "Arafata ikimiz beraber geldik. Şeytan taşlamaya doğru giderken tünellerin girişinde çok yorgun olduğunu söyledi. Orda kalınca bir daha haber alamadık. Kaldığı yer izdihamın yaşandığı yerdi. Ancak izdiham Kuru orda kaldıktan 4-5 saat sonra oldu" dedi. Turgut Kuru'nun oğlu Adil Kuru ise, "İyi bir haber bekliyoruz. Artık her şeye hazırlıklıyız. Yüzde 20 bir ümidimiz kaldı. Yüzde 80 öldüğünü sanıyorum. Bir yoğun bakım ünitesine bağlı yatıyor da olabilir" diye konuştu.

        Mina'da çıkan izdihamdan önce kaybolan Türk hacılardan 4 çocuk babası 72 yaşındaki Turgut Kuru'nun Fethiye'deki ailesinin endişeli bekleyişi sürerken, Kuru'nun ailesini ziyaret eden Muğla İl Müftüsü Abdurrahman Koçak ve Datça Müftüsü ve Muğla'nın 1. Kafile Başkanı İbrahim Yavuz son gelişmeler hakkında bilgiler verdi.

        "2 KAYIPTAN HAYIRLI HABER BEKLİYORUZ"

        Kaybolduğu sırada üzerinde ihram bulunan Kuru'nun eşyaları valizi ve diğer eşyaları ailesine teslim edildi. İl müftüsü Abdurrahman Koçak, şunları söyledi:

        "Turgut Kuru'dan her hangi bir haber alamadık. Umutla bekliyoruz. Bir haftadır hem oradaki arkadaşlarımızla hem de Mekke'deki bölge sorumlularıyla görüşüyoruz. Oradaki sorumluların araştırmaların devam ettiğini ancak bir gelişmenin olmadığını söylediler. Maalesef hayırlı bir haber sunmak şu an elimde değil. Ancak araştırmalara devam ediyoruz. 6 hacımız kayıptı. Bunlardan 4'üne ulaştık, 2 tanesinden hayırlı haberleri bekliyoruz. Oradaki ekipte Turgut Kuru'nun resmi ve kimlik bilgileri var. Hastane hastane dolaşıyorlar. Bu yüzden endişe duymayın. Hem Mekke'de hem de Cidde'ye kadar olan yakın yerlerdeki hastaneler ve morglar taranıyor. Bu organizasyon içerisindeki tercümanlarımız, doktorlarımız, bölge sorumluları ve ekip görevlilerinin hepsi hastaneleri ve morgları tarıyorlar. İnşallah hastanede çıkar diye umut ediyoruz. Böylece tedavisini olup evine dönebilir."

        TIR'LARDA BEKLETİLEN CESETLER

        Turgut Kuru'nun oğlu Adil Kuru'nun "TIR'ların içinde bekletilen cesetleri" sorması üzerine Koçak, "Günün yoğunluğu nedeniyle vefat eden 400 kişi sadece İran'ın var. 700 küsur vefat edilen söyleniyor. İran bu rakamın daha çok olduğunu iddia ediyor. O yoğunluk içerisinde yaralanan ve vefat eden hacıların hepsini bir anda ambulansla hastanelere götürmek neredeyse imkansız. Oradaki sıcak havayı da düşününce vefat eden hacıların cesetleri bozulmasın diye tırların içinde buzlar konularak cesetlerin bozulması engellendi" diye konuştu.

        ODA ARKADAŞI TAHANCI: "KALDIĞI YER İZDİHAMIN YAŞANDIĞI YERDİ"

        Aileyi ziyaret eden Turgut Kuru'nun Mekke'deki oda arkadaşı Beşir Tahancı da, "Arafata ikimiz beraber geldik. Şeytan taşlamaya doğru giderken tünellerin girişinde çok yorgun olduğunu söyledi. Başımızdaki hocamız ‘yorgun olanlar kenarda dinlensin arkadan başka hocamız gelecek' dedi. Orda kalınca bir daha haber alamadık. Kaldığı yer izdihamın yaşandığı yerdi. Ancak izdiham Kuru orda kaldıktan 4-5 saat sonra oldu. Otele ise son gördüğümüz yerden uzaklığı yaklaşık 5 km idi. Odadaki eşyalarını valiziyle getirdik. " Diye konuştu.

        "İYİ HABER BEKLİYORUZ"

        Turgut Kuru'nun oğlu Adil Kuru ise, müftülükten yapılan açıklamaları daha önceden bildiklerini belirtti. Bir haftadır bekleyişlerinin devam ettiğini aktaran Kuru, "İyi bir haber bekliyoruz. Gelen yetkililere teşekkür ediyoruz. Babamı en son 21 Ağustos'ta gördüm. Arife günü yaptığımız son konuşmada gayet iyi olduğunu söyledi. Artık her şeye hazırlıklıyız. Yüzde 20 bir ümidimiz kaldı. Yüzde 80 öldüğünü sanıyorum. Bir yoğun bakım ünitesine bağlı yatıyor da olabilir" diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ