Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Benzer araçla aynı senaryo canlandırılacak

        Deniz ÇİÇEK - Dilvin KAYGUSUZ / HABERTÜRK

        Başkent’te, katliam gibi otobüs kazasını araştırmak üzere savcılık tarafından oluşturulan bilirkişi heyeti incelemelerine başladı. Mühendislerin yer aldığı bilirkişi heyeti, kazaya neden olan otobüsü incelemeye alacak.

        Bilirkişiler, otobüsün kaza geçmişini, periyodik bakımlarının ne zaman yapıldığını ve kat ettiği yolu (kilometresini) tek tek inceleyecek. Heyet, aynı tarihte hizmete giren ve benzer özelliklere sahip bir otobüsü emsal alacak. Bu otobüsle trafiğe kapalı alanda kaza anındaki senaryo canlandırılacak. Senaryonun canlandırılması sırasında emsal özelliklere sahip otobüse, “ani kalkış” testi yapılacak ve verilen tepkiye bakılacak. Kaza nedeni, (şoför ya da araç) gerekçeleriyle ortaya konulacak. Rapor, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili’ye gönderilecek. Bilgili, rapor ışığında şoför Erol Ayaz hakkındaki iddianamesini hazırlayacak.

        ‘SAAT UYGULAMASI SİNİRLERİ BOZUYOR’

        Öte yandan EGO-DER Başkanı Korkmaz Uğraş şoförlerin çalışma koşulları, yaşadıkları sıkıntılar ve otobüsler konusunda açıklamalarda bulundu. Uğraş, şunları söyledi:

        Ocak 2015’te Torba Yasa’yla ‘eşit işe eşit ücret’ gündeme geldi. Kadrolu ve sözleşmeli personelin maaşı arasında iki kat var. Kadrolu, işin ehli şoförler ‘İtfaiye’ ya da ‘ASKİ’ye gönderildi.

        Sözleşmeli personel 1600 TL maaş alıyor. Taşeron personel, maaşı yetmediği için ek iş yapıyor. Dinlenmesi gerekirken, taksi ya da dolmuşta şoförlük yapıyor.

        Dikimevi’ndeki kaza bence aracın ‘amvele’ye düşmesi nedeniyle yaşandı. Otobüs sürekli gaz yiyor yani gaz pedalı sonuna kadar basılı kalıyor. Aracın frenleri işlevsizleşiyor. Bu durumu önlemek için aracı boşa almak gerekiyor. Ancak bunu tecrübeli şoförler yapabiliyor. Şoförlerse eski araçlarda tek role olduğunu, son alınanlarda 3 role bulunduğunu belirterek, “Birinci role hızı yavaşlatıyor, ikinci role durduruyor, üçüncü role ise vitesi boşa alıyor. Kaza yapan araçta 1 role var. Bu araçlar 2 bin devri bulduğu zaman vitesten çıkmıyor, boşa da atmıyor. Araç, içinde biriktirdiği gücü kullanana kadar sürükleniyor” iddiasında bulundu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ