Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Başbakan Davutoğlu Şırnak'ta tartışılan o fotoğrafa ilişkin Habertürk'e konuştu

        HABERTURK.COM

        Başbakan Ahmet Davutoğlu, Habertürk TV'de gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

        Dün HDP Eş Genel Başaknı Selahattin Demirtaş'ın Twitter hesabından paylaştığı, ardından İçişleri Bakanlığı'nın konu ile ilgili soruşturma başlattığı Şırnak'ta çekildiği söylenen fotoğrafla ilgili "Bu bahsi geçen terörist polislerimize roketatarla saldıran bir kişi. Öldürülen bir terörist de olsa cesedi bu şekilde bir muameleye maruz bırakılmasını kesinlikle doğru bulmayız. O kişi hukuka teslim edilir cezası öyle verilir. Resmin çekiliş biçimi, videoya alınması, provakatif anlamda yansıtılıyor. " dedi.

        Davutoğlu, Rusya uçağının hava sahasını ihlali konusuna ilişkin yaptığı açıklamada "Rusya'ya gerekli diplomatik girişimlerde bulunduk. Türk sınırlarına bir daha müdahalelerde bulunulmaması gerektiği söylendi.Bize sehven gerçekleştiğini bildirdiler" dedi.

        Başbakan Davutoğlu, YSK'nın 1 Kasım seçimlerinde sandık taşınmasına verdiği ret kararına ilişkin ise, "Çıkan karara saygılıyız ama bu doğru olduğu anlamına gelmez" dedi.

        RUS UÇAĞININ HAVA SAHASI İHLALİ

        Türkiye Cumhuriyeti hava sahası Türk Silahlı Kuvvetleri'nin denetimindedir. Kim olursa olsun angajman kurallarımız bellidir. Etrafımızda krizler yaşanıyor. Bu ortamda Türkiye'nin tedbir halinde olması lazım. Tavrımız çok açık. Kim sınırlarımızı ihlal ederse önce uyarırız, dostça uyarırız. Hangi ülke olursa olsun.

        Rusya'ya gerekli diplomatik girişimlerde bulunduk. Türk sınırlarına bir daha müdahalelerde bulunulmaması gerektiği söylendi.

        Bu sabah bize Rusya tarafından intikal eden bilgilerde bunun sehven olan bir şey olduğunu, Türkiye'nin sınırlarına saygılı olduklarını ve tekerrür etmeyeceğini ifade ettiler.

        Türkiye’nin anjagman kuralları geçerlidir. TSK talimatlandırılmıştır. Uçan kuş bile olsa Türkiye sınırlarını ihlal ederse gereken yapılacaktır.

        Suriye’de Türkiye’nin sınırı ihlali dışında Rus uçaklarının Suriye içinde masum halkın toplandığı yerleri bombaladığı iddiaları var. Suriye Rusya’nın değil ama Türkiye’nin komşusu. Türkiye’nin sınırları ihlalini dost düşman kimseye tavsiye etmeyiz. Türkiye ile ilişkileri olan Rusya dikkat eder, bize bildirdikleri budur.Samsun mitinginden sonra Güvenlik Toplantısı yapacağız.

        "UMARIM YANLIŞ TUTUMLARINDAN VAZGEÇERLER"

        Suriye krizi dün başlamış değil. 4 yıldır biz BM Güvenlik Konseyi üyesini harekete geçirmeye çalıştık. Türkiye her şeyi denedi. 4 yıl sonra herkesin muhasebede bulunması lazım.

        IŞİD’e karşı müdahale ise hep beraber verelim. DEAŞ’ın bulunduğu bölgede operasyonlar yapılmıyor. Bu konuda Rusya ile kanallarımız açık. Gerekenleri konuşuyoruz. Umarım yanlış tutumlardan vazgeçerler.

        Seçime gitme kararı alındığında milletvekillerini bakan olmaya davet ettiğimde CHP ve MHP kendi milletvekillerine baskı yaptı. İki partinin bu sorumluluğu üstlenmemesinin izah edilmesi mümkün değil. Sayın Türkeş dışında mahalle baskısına dayanan çıkmadı. CHP ve MHP bu sorumluluğu almaktan kaçındılar. Kılıçdaroğlu ve Bahçeli konjektürel hesaplarla kaçtılar. Biz de kaçsaydık ülkenin hali ne olurdu?

        YSK’DAN SANDIK TAŞIMA KARARINA RET

        YSK’ya anayasanın verdiği yetki. Çıkan karara saygılıyız. Ama saygılı olmak kararın doğru olduğu anlamına gelmez. Bu şartlarda böyle talep geldiyse ki geldi, YSK’nın bunu göz önüne alması gerekirdi.Bizim doğru bulmadığımız karardır. Kritik dönemde bir yetki aşınması söz konusudur. Doğru olmadığına inandığımız karardır.

        Hükümet olarak Türkiye’nin her yerinde tedbir alırız. Karar böyle olmasa idi halkın sisteme güvene artardı. Daha rahat sandığa giderdi.

        VAATLERE KAYNAK TARTIŞMASI

        Biz ne dersek halk bu gerçekleşebilir der. Biz bir şey söyledik mi hesap, kitap yapıp söyleriz. Kaynak tartışması açabilirler. Biz verdiğimiz sözü yaparız, kaynağını da buluruz. Hesaplara göre taahhütlerimizin maliyeti 19 milyar TL civarında, GSMH’mızın yüzde 1’i nispetinde. CHP ve MHP’nin 150 milyar TL civarında.

        7 Haziran’da bu vaatlerin bir kısmı vardı. Şimdi 1000 lira olan emekli maaşlarında alınan bin 200 lira katkı emeklilerimize uygulanmaya başladı.Bin liranın altında maaş alan emeklimiz pek kalmıyor. İşini kurmak isteyen genç sermaye eksikliği çekmeyecek. 1 yıl içinde ilan ettiğimiz yeni projelerin çoğunda bunların özleri var. Beyannameye yerleştirdik. Şimdi imkanlarımızı ve gelirlerimizi değerlendirerek bu anlamda halkın taleplerini göz önüne alan tutum sergiledik.

        ALEVİLERE AYRI BAŞLIK AÇILDI

        Anadolu İslami geleneğine bir kurumsallaşma imkanı olmalı. Alevi geleneği Sunni geleneğinin karşıtı değildir. Alevi geleneğinin kurumsal özelliğinin korunması lazım. Cemevlerinin hukuki statüye kavuşmak için kanunlara değişiklik yapacağız. Alevi vatandaşlarımızın sorunlarını tek tek çözeceğiz.

        Dede geleneğinin yaşaması için alınması gereken tedbirleri alacağız. Bu gelenekleri yaşatmak zaaf değil, güçtür. İrfanı öldürerek, paraya mahkum ettik. İnsanların derinlemesine yaşacağı mekanları yok ettik. Şimdi bunları doğru yerlerde tanımlayacağız.

        “BAHÇELİ HATASINI KEŞFETMİŞ”

        1 Kasım’a 7 Haziran’daki tablo çıkmasın diye gidiyoruz. Bu sefer 7 Haziran’a göre farklı tablo çıkacak tek başına iktidar olacağız.

        Nihayet Bahçeli hatasını keşfetmiş. 7 Haziran’dan sonra MHP’ye iktidara ortak olma şansı olmuştu. Bahçeli açıklamaları ile kapıyı kapattı. Buna rağmen gittik. O, CHP ile konuşun dedi. İlk görüşmemizde söyledi. Biz hükümet olmayı düşünmüyoruz dedi. MHP seçmeni ki çok duyarlı seçmendir. Biz halkın kapısını çalmışız. Halk bizi kimseye muhtaç etmeyecek. Bahçeli reddettiği teklif ile karşı karşıya kalacak.

        MERAL EKŞENER’E ADAYLIK ÖNERİLDİ Mİ?

        Adaylık teklifi gitmedi. Bizden Meral Akşener’e bakanlık teklifi gitti. Bakanlık teklifini yaparken devlet tecrübesini esasa aldım. Sayın Akşener çok değerli devlet tecrübesi olan hanımefendidir.

        PROMPTERSİZ KONUŞMA

        Prompter üzerine çalışmış değilim. Bu ilk tecrübeydi. iki buçuk saat konuşmada doğaçlama yaptığınızla muhattabınızla başka bir ilişki kuruyorsunuz. Bunlar araçtır. Abartmamak lazım. Kullanılmasını da kullanılmamasını da abartmamak lazım. Prompter nihayet araç, muhteva ve zihin önemli.

        ÖĞRETMEN ATAMALARI

        Öğretmen atamaları, ne kadar atarsanız atayın daha fazla talep geliyor. Eğitim fakültelerini yeniden yapılandırma kararı aldık. Öğretmenlerimizin hem özlük haklarını hem de kapasitelerini arttırmak için çalışma yapıyoruz. Benim ilkokulda iki öğretmenim vardı. Müzeyyen ve Fitnat hanım. Müzeyyen öğretmenimin bana yazmış olduğu 1 sayfalık metin var bu metni hep okurum. Öğretmenlik en kutsi görevlerden biridir. Öğretmen arz ve talebi arasında bşr uyum bulmak zorundayız. Bir öğretmen akademisi kuracağız. Öğretmen atamalarını yapacağız, ihtiyaç olursa şubatta da yaparız. Önemli olan, doğu ve güneydoğuya öğretmen gönderdikten bir süre sonra batıya atama istiyorlar. Öğretmenlerimiz doğuya atandığında bunu bir yük gibi görmemeli. Bu ulvi bir görevdir. Her mesleğe girenin o mesleğin sonuçlarına katlanması lazım.

        "BEYANNAMEMİZ AYNI ZAMANDA HÜKÜMET PROGRAMI OLACAK"

        2 Kasım'da hükümet kurma görevi aldığımızda. Hükümet kuralı haline dönüşecek olan beyanname. Biz bunu yazarken beyannamenin aynı zamanda hükümet programı olacak şekilde yazıyoruz. 288 sayfa bir hükümet programı bu. Bunun içinde söz verdiğimiz hususları yerine getirmezsek halk 2009'da bizden hesap sorar, hakkıdır.

        ŞIRNAK'TA TARTIŞILAN FOTOĞRAF

        Türkiye demokratik hukuk devletidir. Terörle mücadele ederken bütün memurlarımızın uyması gereken temel demokratik kurallar var. Bu bahsi geçen terörist polislerimize roketatarla saldıran bir kişi. Öldürülen bir terörist de olsa cesedi bu şekilde bir muameleye maruz bırakılmasını kesinlikle doğru bulmayız. O kişi hukuka teslim edilir cezası öyle verilir. Resmin çekiliş biçimi, videoya alınması, provakatif anlamda yansıtılıyor. Aylardır şehit veren mücadele yürüten emniyet birimlerimize gölge düşürmesine izin veremeyiz. Bu bütün güvenlik birimlerimize mal edilemez. Roketlerle küçüçük çocukları parçalayan yol kesme mayınlamalarda 60 yaşındaki Makbule hanımı, 12 yaşındaki Fırat'ı katleden bir örgütten bahsediyoruz. Kimse bu insanları masum göstermeye çalışamaz. Bölgedeki vatabndaşlarımıza şunu ifade etmek isterim. Türkiye'de önceki dönemlerdeki gibi hukuk dışı bir dönem olacağı kanaatini yaymak isteyenlere kesinlikle itibar etmeyin.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ