Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık'a hapis cezası

        Sırrı Sakık'ın 18 Mart'ta yaptığı konuşmada, partilerine yönelik saldırıda bulunduğunu iddia ettiği kesimlerce kullanılan "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sözlerine karşı, "İt sürüleri, siz Mustafa Kemal Atatürk'ün askerleri değil, generali olsanız ne yazar" ifadeleri nedeniyle hakkında Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) ilgili maddesi uyarınca Ağrı 3. Asliye Ceza Mahkemesinde açılan dava sonuçlandı.

        Sırrı Sakık, mahkemede yaptığı savunmasında, 21 Mart 2014'teki nevruz etkinliğinde de kullandığı bu sözler nedeniyle aynı gerekçeyle açılan davada beraat ettiğini hatırlattı.

        Bu sözleri 18 Mart'ta düzenlenen etkinlikte, o davaya atıfla yine partilerine yapılan saldırıları eleştirmek amacıyla tekrarladığını dile getiren Sakık, amacının kesinlikle Mustafa Kemal'in askerlerine hakaret olmadığını vurguladı. Kendilerine "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" diyerek parti büroları ve partililerine yapılan saldırıları kastettiğini savunan Sakık, suçlamayı reddederek beraatini talep etti.

        Mahkeme, yargılama sonucunda Sırrı Sakık'ın TCK'nın ilgili maddesinde ele alınan "Devletin askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılama" suçunu işlediğine delalet ederek, 9 ay hapisle cezalandırılmasına karar verdi. Mahkeme, daha sonra takdiren indirim hükmü uygulayarak Sakık hakkında 7 ay 15 gün hapis cezasına hükmetti.

        CEZA KESİNLEŞİRSE BELEDİYE BAŞKANLIĞI DÜŞECEK

        Mahkeme ayrıca sanığın suçu kasten işlemesi dolayısıyla TCK'nın 53. maddesinin ilgili fıkraları uyarınca belediye başkanlığı ile seçme ve seçilme haklarından yoksun bırakılması hükümlerinin uygulanması ile kararın kesinleşmesi halinde bunun gereği için kararın İçişleri Bakanlığına gönderilmesini kararlaştırdı.

        Bu arada Sakık hakkında verilen mahkumiyet kararı için avukatı Olcay Öztürk tarafından gerekçeli karar açıklandığında temyiz başvurusu yapılacağını belirtir, süre tutum dilekçesi verildi.

        "GÖRDÜĞÜM EN GARİP KARARLARDAN BİRİ"

        Sırrı Sakık, karara ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, açılan dava ve verilen mahkumiyet kararının, aynı sözlerden dolayı ikinci kez yargılanmasından dolayı siyasi hayatı boyunca karşılaştığı dava ve hükmedilen kararların en gariplerinden biri olduğunu savundu.

        Yargının, daha önce hakkında beraat kararı verdiği sözler için bu kez mahkumiyete hükmettiğini belirten Sakık, Ceza Muhakemesi Kanunu uyarınca 2 yıla kadar olan cezalar için erteleme ve paraya çevirme hükümleri uygulanabilecekken bunun yapılmadığını ileri sürdü.

        Sakık, şu ifadeleri kullandı:

        "Bu karar, şu anda Kürt siyasetçilere karşı yürütülen ve hukukun da alet edildiği siyasi soykırım uygulamaları kapsamında alınmıştır. Aynı sözlerden ikinci defa yargılama ve oradan da mahkumiyet çıkmasının başka bir izahı yoktur. Yargıyı siyasal süreçlere bu şekilde müdahil haline getirenler bilsinler ki hata ediyorlar. Mücadelemiz birkaç aylık hapis cezalarıyla vazgeçilecek bir mücadele değildir. Bizim davamız aynı zamanda demokrasi ve hukuk devleti davasıdır."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ