Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Davutoğlu, Ankara'daki terör saldırısına ilişkin konuştu: Bir isme çok yaklaşıldı

        Başbakan Ahmet Davutoğlu, NTV canlı yayınında gündeme dair soruları yanıtladı. Ankara'daki terör saldırısıyla ilgili konuşan Davutoğlu, '' İki canlı bombanın, nasıl o meydana gelmiş, bombayı nasıl taşımış olabilecekleriyle ilgili bir tespite ulaşıldı. Bir isme çok yaklaşıldı. Yaklaşılan isim bir örgütü işaret ediyor'' dedi.

        Kılıçdaroğlu'nujn açıklamalarına ilişkin de konuşan Başbakan Davutoğlu, "Benim söylediklerimi kamuoyu ile paylaşması siyasi nezaket dışındadır. Terör konusu esas odak iken onunla alakasız konuları gündeme getirip bunu kamuoyu ile paylaşmasını uygun bulmuyorum." dedi.

        Davutoğlu'nun konuşmasından satır başları;

        Bu bütün Türkiye'ye yönelik saldırı. Böyle günler zor günlerdir. Seçime gölge düşürme çabası var. Bugünlerde kısa dönemli ifadeler kullanılmamalı, kullananlar kaybederler. Olaydan bir kaç dakika sonra İçişleri Bakanımız haber verdi. Yaralılar seri şekilde hastanelere kaldırıldı. İlk gündemimiz yaralıların tedavisi oldu.

        Müfettişler görevlendirildi, soruşturma sürüyor. Ek tedbirler alacağız. Aldığımız bilgiler oldu, değerlendirmelerimiz sürüyor. Bu saldırı Türkiye'yi Suriye yapmaz. Soruşturma sürüyor, detaya girmiyorum.

        "ZAAF VE İHMAL VARSA GEREKEN YAPILIR"

        Zaaf ve ihmal varsa gerekli adımlar atılır. Miting meydanı Sıhhiye tedbir alınıyor. Herkesin gelip bireysel olarak miting meydanında toplanması lazım. İnsani arama miting meydanında yapılıyor. 3 gündür büyük acı yaşıyoruz. Miting organizatörleri emniyetle birlikte çalışmalı.

        "2 CANLI BOMBA VAR, 1 İSME ÇOK YAKLAŞILDI"

        DEAŞ operasyonunda 768 kişi gözaltına alındı. Uyuyan hücreler kendilerini saklayabiliyor. Olaydan 3 gün önce Ankara ve İstanbul'da canlı bomba yakalandı. İlk andan itibaren DEAŞ'ı birinci öncelik olarak araştırıyoruz.

        2 canlı bombanın profilinin, yani nasıl meydana gelmiş olabileceklerine ilişkin bir tespite de ulaşıldı.İki canlı bombanın, nasıl o meydana gelmiş, bombayı nasıl taşımış olabilecekleriyle ilgili bir tespite ulaşıldı. Bir isme çok yaklaşıldı. Yaklaşılan isim bir örgütü işaret ediyor. O isim bir örgüte işaret ediyor.

        Çok dikkatli, titiz yürütülmesi gereken mücadele. Çok sayıda potansiyel suçlunun olduğu tablo da ek tedbirler alınması gerekiyor. Toplumsal bütünlüğümüzü sağlam tutmamız lazım.

        SURUÇ'TAKİ BOMBALI SALDIRI

        IŞİD bağlantıları belirlendi, operasyon yapıldı.

        DEAŞ'LA MÜCADELE

        DEAŞ'ı biz 2013 Ekim'de terörist örgüt ilan ettik. 2014 Ocak ayında operasyon yaptık. DEAŞ'a yapılan her faaliyetin içinde yer aldık. Türkiye tedbirler alır bu diğer ülkelerden farklı olur. DEAŞ'a karşı etkin mücadele etmiş devlet yoktur. DEAŞ ilk çıktığı andan itibaren tepki göstermiş ülkeyiz.

        Türkiye'nin istihbarat kapasitesi itibaren zaafı ya da eksiği yok. Türkiye'nin istihbaratı 10 yıl öncesine göre olağanüstü güç ve kabiliyet kazanmıştır.

        LİDERLERLE GÖRÜŞME

        Böyle günlerde siyasi liderlerde bir araya gelebilmesi çok önemli. Demirtaş'ın bize yönelik ağır ithamları var. Kılıçdaroğlu ile mahremiyet içinde paylaştığımız konuları söylememiş olsaydı bende bazı şeyleri söylememiş olurdum. Başbakanlık açıklama metnini kendisine gösterdim. Ona teklifte bulundum. İki büyük partinin genel başkanı olarak deklarasyon metni yayınlayalım dedim. 'Hayır' dedi. Terör saldırı ile ilişkisi olamayan konuyu gündeme getirmiş olmasına rağmen 'Bunların yeri burası değil' diyebilirdim. Bu konuların gündeme getirilmesi de doğru değildi. Benim söylediklerimi kamuoyu ile paylaşması siyasi nezaket dışındadır. Terör konusu esas odak iken onunla alakasız konuları gündeme getirip bunu kamuoyu ile paylaşmasını uygun bulmuyorum.

        Bahçeli'ye de Kılıçdaroğlu'na soruyorum. Bu konuları nasıl kenardan izlersiniz? Şu anki hükümet Ak Parti hükümeti değildir. Bu hükümet ülkeyi seçime götürecek seçim hükümetidir.

        BAKANLARA İSTİFA ÇAĞRILARI

        Kılıçdaroğlu İçişleri ve Adalet bakanlarını eleştirebilir. Bakanlarımıza sorarız bu nereden çıktı ne oldu diye. Şu anki içişleri bakanımız terörle mücadele konusunda en tecrübeli bürokratlarımızdan birisi. İki bakan da bürokrasideki görevleri dolayısıyla getirildi. Hangi partiye oy verdiklerini bilmem sormam da.

        TARTIŞILAN SÜRÜKLEME GÖRÜNTÜSÜ

        Dün itibari ile gereğinin hemen yapılması talimatını verdik. Bu davranışı sergilediği için 2 polis görevinden alındı. Bilinçli yapıldığına ilişkin bilgiler var.Soruşturma tamamlandığı için gereği yapıldı. Suçlu varsa gereken cezası hukuk verir.

        ''PARTİLEREMİTİNG YAPMAMAYI ÖNERECEKTİM''

        Nihayet seçimin de yapılması gerekiyor belki miting formatlarında bir değişiklik yapılır.Eğer bir araya gelmiş olsaydık. Yapmayı düşündüğüm tekliflerden biri de oydu. Gelin miting meydanlarında aman tahriklere dikkat edelim, gerekiyorsa hiçbirimiz miting yapmayalım. Bu da olabilecek bir şeydi. Bunları konuşalım.

        SEÇİM NETİCESİNİ DÜŞÜNMÜYOR MUSUNUZ?

        3 hafta sonrasını düşünmüyorum hayatını kaybeden 97 vatandaşımızı ve ailelerini düşünüyorum. 1 Kasım'da ne kadar oy alırız diye bir şey gündemimde olmadı. Olduğumuzda o iktidarı böyle zor günlerde irade göstermek için kullanacağız.

        SURİYE POLİTİKASINI REVİZE ETME SÖZ KONUSU MU?

        Suriye rejimi bu saldırılara devam ederken bir tavır değiştiremeyiz. Revizyondan kasıt buysa. Rusya'nın tavrını meşru görmeyiz. İran'la da Rusya'yla da siyasal çözüm için konuşuruz. Suriye'de İran generali var, Rus uçağı var. Esad ülkenin yüzde 14'ünü kontrol edebiliyor. Kendi halkıyla savaşan bir rejimden bahsediyoruz. Türkiye'ye mülteci dalgası gelebilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ