Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Terör kurbanları anıldı

        GAZETE HABERTÜRK

        Ankara’daki kanlı terör saldırısına ilişkin polisin ve sağlık ekiplerinin çalışmaları sürerken, hayatını kaybedenler için törenler düzenlendi. Saldırıda ölü sayısı ise 97’ye yükseldi. Başbakanlık Koordinasyon Merkezi, saldırıyla ilgili dün yaptığı ilk açıklamada, hayatını kaybedenlerden bir kısmının adlarını açıklarken, 65’i yoğun bakımda olmak üzere 160 yaralının tedavisinin Ankara’daki 19 hastanede sürdüğünü bildirdi.

        Hastanelere başvuran toplam 508 hastadan 317’sinin taburcu edildiği kaydedildi. Yapılan açıklamada, “Hayatını kaybeden vatandaşlarımızın kimlik tespiti ve otopsi işlemleri Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca sürdürülmektedir. Kimlik tespiti ve cenazelerle ilgili son durum DNA testleri sonucunda netleşecektir” denildi.

        Başbakanlık Koordinasyon Merkezi, dün gece ikinci bir açıklama daha yaparak saldırının 2 erkek canlı bomba tarafından gerçekleştirildiğini işaret eden bilgiler verdi. Açıklamada, canlı bomba olduğu tespit edilen 2 erkek teröriste ait cesetler üzerinde kimlik tespit çalışmalarının sürdüğü kaydedildi.

        5 KİŞİYE DNA TESTİ

        Açıklamaya göre dün gece saat 23.00 itibarıyla, 1’i Filistin vatandaşı olmak üzere yaşamını yitirenlerin sayısı 97’ye yükseldi. Hayatını kaybedenlerden 92’sinin kimlik tespiti yapıldı, 5 kişinin kimlik tespiti için Adli Tıp Kurumu’nda DNA testi yapılıyor. Kimlik tespiti yapılanlardan 91’nin cenazesi, nakil ve defin işlemleri koordinasyonunu yürüten AFAD tarafından ailelerine teslim edildi.

        Terör saldırısına ilişkin soruşturmanın, adli boyutuyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, idari boyutuyla 2 mülkiye başmüfettişi ve 2 polis başmüfettişi tarafından yürütüldüğü ve Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi (SABİM) “Alo 184” destek hattının yaralı yakınlarını bilgilendirmek için 24 saat kesintisiz hizmet verdiği bildirildi.

        KARANFİL BIRAKTILAR

        Kanlı saldırıda ölenler için düzenlenen anma törenlerinde ilk durak tren garı oldu. Aralarında HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile CHP Milletvekilleri Aylin Nazlıaka ve Musa Çam’ın da bulunduğu bir grup, patlamanın yaşandığı yere karanfil bırakmak istedi. Güvenlik kuvvetleri incelemeler sürdüğü için girişe izin vermeyince gerginlik yaşandı. Yapılan görüşmenin ardından polis, 10 kişilik bir grubun çiçek bırakmasına izin verdi. CHP’li Nazlıaka, “Öfkemiz de acımız da büyük. Bu öfke bizim mücadele hırsımızı artırıyor. Bu ülkede barışı, huzuru inşa etme, ayrılığın gayrılığın olmadığı bir Türkiye yaratma yönündeki kararlılığımızı artırıyor” dedi.

        MEYDANA YÜRÜDÜLER

        Ankara Garı’ndan sonra grup, bir gün önce Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi’nin yapılacağı Sıhhiye Meydanı’na yürüdü. Demirtaş, Yüksekdağ, HDP ve CHP milletvekilleriyle sendika ve meslek odalarının temsilcileri de meydana gitti. Kalabalık, meydana aranmadan girdi. Buluşma noktasına cenazelerin de geleceği belirtildi ancak yakınlarının doğrudan memleketlerine götürme talebi üzerine bundan vazgeçildi.

        Bugün ve yarın 2 günlük genel grev kararı aldıklarını duyuran KESK Genel Başkanı Lami Özgen, “Bu bizim düşen karanfillerimize karşı onur borcumuzdur” ifadesini kullandı. Demirtaş ise yaptığı konuşmada şunları söyledi:

        ‘128 YOLDAŞIMIZI KAYBETTİK’

        “Dün burada ülkenin dört bir köşesinden barışı, özgürlüğü, demokrasiyi savunan sizler gibi yiğit insanlar olacaktı. Türk’ü, Kürt’ü, Arap’ı, Ermeni’si, Sünni’si, Alevi’si, Süryani’si... Ama her birinin yüreğinde barış türküsü olacaktı. Halkların birlikteliğini, ezilenlerin gücünü Sıhhiye’de göstermeye geliyorlardı. Yüreğimiz yanıyor. Şu ana kadar maalesef 128 yoldaşımızı yitirdik. Yüzlerce yaralı kardeşimiz var. İntikam ve kinle hareket etmeyeceğiz. ‘Şiddet, şiddeti doğurmasın’ diyeceğiz. Kaybettiğimiz bütün kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Onlar büyük bir umutla, sevinçle Ankara’ya geldiler. Koruyamadık onları maalesef koruyamadık. Affetsinler bizi. Tabutlarla geldikleri yerlere onları geri gönderiyoruz.” Toplantının ardından aracına doğru yürüyen Demirtaş’ın gözyaşlarını tutamadığı görüldü. Saldırı sonrası Ankara’da bazı binalara, işyerlerine, belediye otobüslerine ve araçlara, yası simgeleyen siyah bezler ve kurdeleler asıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ