Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa 'Hayata Dönüş'te kimyasal gaz izi aranacak

        Gökay USANMAZ/GAZETE HABERTÜRK

        Hükümlü ve tutukluların ölüm oruçlarını sona erdirme gerekçesiyle 19 Aralık 2000’de 20 cezaevine aynı anda düzenlenen operasyonun Bayrampaşa Cezaevi’ndeki ayağında 12 kişi hayatını kaybetti.

        “Hayata Dönüş” operasyonundan tam 10 yıl sonra 37 er ve 2 astsubay hakkında Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü ikinci soruşturma kapsamında ise operasyonda görev alan 157 jandarma personeli hakkında geçen yıl İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

        Mahkeme, dava dosyasının Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dosyayla birleştirilmesi kararı aldı. Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi ise birleştirme kararının kendilerinden onay alınmadan verildiği gerekçesiyle dosyayı Yargıtay 5. Ceza Dairesi’ne gönderdi. Yargı- tay 5. Dairesi de birleştirme yönünde karar verdi. Böylelikle davada sanık sayısı 196’ya çıktı. Birleştirme kararının ardından dün Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmada mağdur Hülya Birlik 15 yıl önce yaşadıklarını anlattı.

        Mahkeme, adli emanette çuval içinde saklanan eşyaların Adli Tıp Kurumu’na gönderilerek üzerlerinde gaz, silah ve kimyasal madde kullanılıp kullanılmadığı yönünde araştırma yapılmasını da kararlaştırdı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ