Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Şiddet mağduru ve ailelerine tazminat yolda

        FEVZİ ÇAKIR/GAZETE HABERTÜRK

        Adalet Bakanlığı, suç mağdurlarına yönelik önemli bir yasa taslağı hazırladı. Adalet Bakanlığı Mağdur Hakları Daire Başkanlığı’nın hazırladığı “Mağdur Hakları Kanunu Taslağı”yla, bir başka kişi tarafından işlenen ve suç unsuru içeren bir eylemden doğrudan zarar gören kişilerin mağduriyetlerinin giderilmesi amaçlanıyor. Taslakla öngörülen önemli düzenlemelerden bazıları şöyle:

        MADDİ YARDIM: Mağdurun; yaralanması, sakatlanması veya yaşamak için gerekli hareketleri yapmaktan aciz ve hayatını başkasının yardım ve desteği ile sürdürebilecek şekilde malul olması durumunda bakım ve tedavi giderleri karşılanacak. Ağır şiddet gören mağdurlara veya ölüm halinde yakınlarına tazminat ödenecek.

        İSTİHDAM HAKKI: Ölen kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişilere, kasten öldürme suçuna teşebbüs ve kasten yaralama neticesi sebebiyle ağır bir şekilde yaralanan mağdura, kendisine karşı işlenen cinsel saldırı ve cinsel istismar suçu sebebiyle işini kaybeden veya iş bulma imkânı önemli derecede zayıflayan mağdura veya mağdura bakmakla yükümlü olan yakınlarına, kendisine karşı işlenen neticesi itibarıyla ağırlaşmış işkence suçu nedeniyle yaralanan mağdura veya bakmakla yükümlü olduğu kişilere, kamuda istihdam sağlanacak. İstihdam, İş-Kur tarafından sağlanacak hizmetleri içerecek.

        BAKIM VE BARINMA HİZMETİ: Bakım ve barınma ihtiyacını karşılayamayacağı tespit edilen mağdurun, ailesinin veya birlikte yaşadığı kişilerin bulunduğu yerde veya ihtiyaçları dikkate alınarak, uygun görülen başka bir yerde bakım ve barınmalarına yönelik tedbirler mülki idare amiri tarafından alınacak.

        TEDAVİ HİZMETİ: Suç nedeniyle tedaviye ihtiyaç duyan mağdura öncelikli ve ücretsiz olarak tedavi hizmeti verilecek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ