Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 93 yıl sonra filmleri aratmayan buluşma

        Türkiye’de yaşayan Zeki Yanar ve ailesi, soydaşlarını bulmak için sosyal paylaşım sitesi üzerinden yaptığı araştırmaları, Yunanistan’daki gazetelere kadar taşıdı. Yanar ailesinin, Yunanistan’daki bir gazeteye büyük babaannelerinin yaşam hikayesini göndererek, soydaşlarını aramaya başladığı ve Yunanistan’daki bir kişinin de gazetedeki hikayenin dedelerininkine benzediği için irtibata geçtiği kaydedildi. Türkiye ve Yunanistan’da yaşayan, bugüne kadar birbirlerini hiç tanımayan kardeş torunları, Edirne Keşan’da bulunan bir restoranda bir araya geldi. Her iki ülkenin çeşitli yerlerinden gelerek Keşan’da buluşan aileler uzun bir süre hasret giderdi.

        ORTAK NOKTA OLARAK KEŞAN SEÇİLDİ

        Aileler önce Facebook üzerinden, daha sonra da telefonla yaptıkları görüşmelerde birbirlerini iyice tanıyarak, soydaş olduklarını kanıtladıktan sonra buluşma kararı aldı. Türkiye ve Yunanistan’ın ortak noktası olarak da buluşma yerinin Keşan’da gerçekleştiği bildirildi. Türkiye ve Yunanistan’daki soydaşlar, ailelerin bir birlerini daha iyi tanıması için kendi soy ağaçlarını yaparak restoranın duvarına astı. Birbirleriyle sarılarak hasret gideren soydaşlar, fotoğraf çektirdi ve birlikte yemek yedi.

        BABAANNELERİNDEN ÖĞRENDİKLERİ HİKAYEYİ GENİŞLETTİLER

        Ailelerin büyükleri tarafından anlatılan hikaye hakkında bilgiler veren Zeki Yanar, “Paltaoğlu ailesi, 1920-1922 yıllarında 2 erkek ve 2 kız çocukları ile birlikte Samsun’a geliyor. Aile buradan da Yunanistan’a göç etmek için hazırlık yapıyor. Göç sırasında Samsun Kadıköy’de yaşanan bir aile ‘Palagia’yı götürmeyin, bize bırakın’ diyor. Aile de 8-10 yaşlarındaki Palagia isimli kız çocuklarını buradaki başka bir aileye bırakarak, Yunanistan’a göç ediyor. Palagia, Samsun’daki ikinci ailesiyle yaşamaya başlarken, ismi de Lütfiye Demir olarak değiştiriliyor. Lütfiye bir süre sonra, Samsun Kadıköy’de yaşanan üvey ailesiyle birlikte Ordu’ya göç ediyor. Babaanne daha sonra yaşadığı şehirde evlendiriliyor ve yaşamına Türkiye’de devam ediyor. 75 yaşındaki iken 1981 yılında vefat eden babaanneden yaşam hikayesini dinleyen torunları, internetteki teknolojinin gelişmesi üzerine soydaşlarını bulmaya karar veriyor. Aslen Ordulu olan ancak İstanbul’da yaşayan ailenin damadı Zeki Yanar ve kızları sosyal paylaşım sitesi üzerinden araştırmalara başlıyor. Soydaşlarını bulmakta kararlı olan Yanar ailesi, babaannelerinden dinledikleri yaşam hikayesini yazıya dökerek, bunu Yunanistan’daki bir gazetede yayımlatıyor. Gazetede okudukları hikayeyi dedelerinin yaşamına benzeten Yunanistan’daki bir aile de girişimde bulunarak Yanar ailesiyle irtibat kurmaya başlıyor. Her iki ülkedeki aileler diğer torunlara da haber vererek konuşmaları sıklaştırıyor. Dört kuşak önce ayrılan ailenin torunları sonunda buluşma kararı veriyor ve yer olarak da her iki ülkeye yakın olan Keşan’ı tercih ediyor” dedi.

        AİLE YEMEĞİ YEDİLER

        Her iki ülkedeki aileler büyük dedelerinin ve babaannelerinin soy ağaçlarını çıkartarak, birbirlerini daha iyi tanıma fırsatı buldu. Dramla başlayan hikayenin sonu, Keşan’da mutlulukla sona erdi. Birlikte yemek yiyen ailelerin sohbeti, geç saatlere kadar devam etti.

        İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ