Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Bombacıların depoları Gaziantep'te

        Yusuf KILIÇ / GAZİANTEP

        Ankara'da yaşanan çifte intihar saldırısının ardından yürütülen soruşturma kapsamında Gaziantep'te şüphelilerin depo olarak kullandıkları alanlarda çok sayıda mühimmat ele geçirildi. Yapılan baskınlardabombalar ile silahlar ele geçirilirken, aralarında katliamın planlayıcısının da bulunduğu 9 kişinin Suriye'ye kaçtığı belirtildi. Depo olarak kullanılan binanın şehrin merkezinde olması ve yanı başında bir sağlık ocağının bulunması dikkat çekti.

        Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturmayla ilgili paylaştığı bilgiler arasında şüphelilerin Gaziantep'teki işyeri, araç, hücre evi ve depo olarak kullandığı alanlarda çok sayıda mühimmatın ele geçirildiği yer aldı.Bombayapımında kullanılan yüzlerce kilo amonyum nitrat ve düzeneğin bulunduğu bu depolardan birinin Gaziantep şehir merkezindeki Değirmiçem Mahallesi'ndeki Ökkeş Bahri Caddesi üzerinde bulunan bir apartmanın alt katı olduğu öne sürüldü.

        İddiaya göre, geçtiğimiz günlerde emniyet güçleri yoğun güvenlik önlemi aldığı bölgede operasyon gerçekleştirdi. Apartmanın altında bulunan ve şüphelilerin kiraladığı iddia edilen depoda yapılan aramadabombayapımında kullanılan çok sayıda malzeme ele geçirildi. Boşaltılan deponun kilidinin de operasyondan sonra değiştirildiği görüldü. Ankara'da patlatılanbombaları Gaziantep'te yaptıkları iddia edilencanlıbombaların, Gaziantep'ten Ankara'ya gittikleri iddia edilmişti.

        Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yaptığı açıklamada Gaziantep'teki depolarda ele geçirilen malzemeler şöyle sıralandı:

        "Şüphelilerce kullanılan ve soruşturmamızda 1 nolu depo olarak nitelendirilen yerde, Ankara'daki patlama olayında kullanılan 34 DM 8574 plaka sayılı Ford Focus marka araç, şüphelilerce kullanılan ve soruşturmamızda 2 nolu depo olarak nitelendirilen yerde,bombayapımında kullanılan 400 kilogram amonyum nitrat, soruşturmamızda 3 nolu depo olarak nitelendirilen yerde,bombayapımında kullanılan 1100 kg amonyum nitrat, 4 nolu depo olarak nitelendirilen yerde, 10 adet intihar yeleği, 150 metre Kortex patlayıcı, 60 kilogram TNT patlayıcı, 15 kilogram demir bilye, 5 kilogram civata somunu, 2 bin adet 9 milimetre çaplı tabanca mermisi, 10 paket kimyasal patlayıcı, çuvallar içerisine konulmuş kükürt ve amonyum nitrat,canlıbombayeleği dikiminde kullanılan dikiş makinası, 27xI6 ebatlı fünyesi takılı olmayan TNT düzeneği, 1 adet boş TNT kalıbı,bombayapımında kullanıldığı düşünülen sair malzemeler, 5 nolu depo olarak nitelendirilen yerde,bombayapımında kullanılan 1000 kg amonyum nitrat, şüphelilerden birinin evinde yapılan aramada, 3 adet elbombası, 1 adet av tüfeği, Ankara'da meydana gelen patlama bölgesinde bulunan fünye ile aynı tipte 1 adet elbombası fünyesi, bir diğer şüphelinin evinde yapılan aramada, 6 adet AK-47 kalaşnikof marka silah, 1 adet susturucu aparatı olan tabanca, 22 adet Fl tipi elbombası, 1683 adet değişik çap ve markalarda mermi, 8 adet fünye ele geçirilmiştir."

        GARAJIN 6 AYLIK KİRASINI PEŞİN ÖDEDİLER

        Öte yandan saldırı sonrası Gaziantep'e giden terör konusunda uzman polis ve istihbaratçılardan oluşan özel ekip, MOBESE ve güvenlik kameralarının takibi ve istihbarat çalışması sonucucanlıbombaları Ankara'ya götüren 34 DM 8574 plakalı otomobilin izini Yeditepe Mahallesi'nde buldu. 16 Ekim gecesi yapılan operasyonda otomobil Yeditepe Mahallesi'nde bir apartmanın garajında plakaları sökülmüş olarak bulundu. Garaj sahibi, garajı bir süre önce tanımadığı Suriyeli bir kişiye 150 liradan kiraya verdiğini ve 6 aylık kira karşılığı 900 lirayı da peşin olarak aldığını söyledi. Garaj sahibi, kiracısını tanımadığını ve kendisinde olan cep telefonundan da bu kişiye ulaşamadığını söyledi. Garajda ve otomobilde parmak izi araştırması yapan polis, daha sonra detaylı araştırma için aracı çekiciyle Emniyet Müdürlüğü otoparkına götürdü. Araçtaki parmak izleri, geçmişte gittiği bölgeler ve istihbarat çalışmalarının ardından polis kent merkezi ile Nizip'te depo ve hücre evlerini de belirledi, peş peşe operasyonlar düzenledi.

        9 ŞÜPHELİ SURİYE'YE KAÇTI İDDİASI

        Öte yandan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yaptığı açıklamada da yer alan ve haklarında gıyabi tutukluluk kararı verilen 9 şüphelinin ise saldırı sonrası Suriye'ye kaçtıkları ileri sürülüyor. Güvenlik güçlerinin de Suriye'ye kaçtığını değerlendirdikleri 9 şüphelinin Türk vatandaşı ve Suriyeli olduğu öğrenildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ