Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 2 bin 354 kişi takip ediliyor

        Denetimli Serbestlik Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren elektronik izleme merkezinde, söz konusu sisteme ilişkin basın bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

        Adalet Bakanı Kenan İpek, 2005 yılında ceza adalet sisteminin adeta yeniden yazıldığını belirterek, İnfaz Kanunu'nun tümüyle değiştiğini söyledi.

        Denetimli serbestlik hizmetinin, genel müdürlüğe bağlı olarak oluşturulan bir daire tarafından yürütüldüğünü anlatan İpek, 129 ağır ceza merkezinde şube müdürlükleri olarak teşkilatlanan dairenin yaklaşık 10 yıldır hizmet verdiğini bildirdi.

        Denetimli serbestlik hizmetlerinin bir kısmının elektronik izleme sistemiyle ilgili olduğunu belirten İpek, bu konuda bilgilendirme yapmak istediklerini ifade etti.

        Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, halihazırda 241 bin 381 bin kişinin denetimlik serbestlik sistemi içinde takip edildiğini söyledi.

        Denetimli serbestlik altındayken suç işleyenlerin oranının binde 7 olduğu bilgisini veren Yıldırım, bunun, sistemin başarısını gösterdiğini vurguladı.

        Denetimli Serbestlik Daire Başkanı Esat Işık da elektronik izlemede kullanılan aletleri tanıtarak bir sunum yaptı. Avrupa'da denetimli serbestliğin 200 yıllık bir geçmişi bulunduğuna işaret eden Işık, 80 milyon nüfuslu Almanya'da 156 bin kişi denetimli serbestlik altındayken, Türkiye'de bu rakamın 240 bini aştığını aktardı.

        Genel olarak 4 ana karar türü bulunduğunu dile getiren Işık, uyuşturucu tedavisi, adli kontrol, şartlı tahliye ve adli para cezalarının infazında denetimli serbestlik takibi yapıldığını bildirdi.

        Bu faaliyetleri yürütürken kolluk birimlerinden de istifade ettiklerini söyleyen Işık, 137 merkezde denetimli serbestlik müdürlüğü bulunduğunu kaydetti.

        Elektronik izlemenin de adli sürece bulaşan kişilerin toplum içerisinde takibini sağladığını anlatan Işık, bu sistemle "konutu terk etmekten yararlanma, cezanın konutta infazı, belirli yerlere gitmekten yasaklanma, belirli bir yerleşim bölgesini tek etmeme, mağdura yaklaşmama, evde alkol kullanımını yasaklama" kararlarına ilişkin takip yapıldığını belirtti.

        10 BİN 886 KİŞİYE ELEKTRONİK KELEPÇE

        Bugüne kadar 10 bin 886 kişinin elektronik kelepçeyle takip edildiği bilgisini veren Işık, şu anda aktif olarak 2 bin 354 kişinin takip edildiğini bildirdi.

        Dünyada elektronik izlemeyi kullanan birçok ülke bulunduğunu belirten Işık, Türkiye'nin İspanya ve ABD ile bu konudaki 4 ana cihazın tamamını kullanan 3 ülkeden biri olduğunu söyledi.

        Işık, sistemin radyo frekansı ve uydu üzerinden çalıştığını anlatarak, elektronik kelepçelerin, takip edilen kişinin toplum içinde rencide olmaması için ayak bileğine takıldığını kaydetti.

        Kelepçelerin koparılabileceğini ancak böyle bir durumda cihazın müdahaleyi merkeze sinyalle bildirdiğini belirten Işık, cihazların çok yüksek bir teknolojiye sahip olduğunu dile getirdi.

        Işık, Adalet Bakanlığının, ailenin korunmasıyla ilgili ek bir görevinin bulunmadığını ancak mahkemenin mağdura yaklaşmama şeklinde tedbir kararı vermesi halinde bunun takibini de yaptıklarını söyledi.

        Böyle durumlarda mağdura da bir cihaz verildiğini ve bu cihazın tek tuşla arama özelliği bulunduğunu anlatan Işık, şiddet uygulayan kişinin mağdura yaklaşması durumunda bu cihazla mağdura ulaşarak onu güvenli bir bölgeye yönlendirebildiklerini belirtti.

        Işık, böyle bir durum yaşanması halinde konunun kolluk güçlerine de bildirildiğini aktardı.

        Alkole bağlı şiddet suçlarına karışan kişilerin evine de takip cihazı kurulduğunu belirten Işık, bu kişilere belli zamanlarda cihaz aracılığıyla alkol testi yapıldığını, takibin bu şekilde gerçekleştiğini söyledi.

        Işık, sistemi genel olarak cinsel istismar, hırsızlık, yaralama suçlarında aktif kullandıklarını vurguladı.

        SAYENİZDE BABAMIN YÜZÜNÜ GÖRDÜM

        Öte yandan hırsızlıkla suçlanan bir kişinin elektronik kelepçe sayesinde bulunduğu yeri belirterek suçlamadan kurtulduğunu anlatan Işık, babası 6 ay boyunca elektronik kelepçe nedeniyle evde duran bir kızın, "Ben 19 yaşındayım, hayatımda ilk defa 6 ay babamla vakit geçirdim. Babam hiç geceleri evde olmazdı. Sayenizde babamın yüzünü gördüm, ne olur bir daha kelepçe takın" diye kendilerine mektup yazdığını aktardı.

        Açıklamaların ardından Bakan İpek ve beraberindekiler basın mensuplarına izleme merkezini gezdirerek, merkez hakkında bilgi verdi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ