Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Kılıçdaroğlu: Siyaset kurumu beceriksizliğini tekrar edemez

        Muharrem SARIKAYA / GAZETE HABERTÜRK

        “Siyaset kurumu 8 Haziran’daki beceriksizliğini 2 Kasım’da tekrar edemez.”

        CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, seçim gezisi için Kahramanmaraş’a giderken bu cümlede de olduğu gibi bazen birkaç kez yineledi, bazen de soruya yanıt verdi, ama yazılmasını istemedi.

        Ancak hem TBMM Başkanı seçimi hem de koalisyon görüşmelerinin bu kez 7 Haziran sonrasından farklı olacağını birkaç kez kayda geçirdi.

        Sohbetin bütününden yola çıkarak şunu söyleyebilirim ki Kılıçdaroğlu, CHP algısı konusunda ortaya çıkan durumdan hoşnut.

        Rakiplerinin 7 Haziran’da “Verilemez, yapılamaz” dediklerinin aynısını 3 ay sonra kendilerinin getiriyor olmasının, CHP algısını olumlu etkilediğini belirtip ekledi:

        “Çünkü Türkiye’nin sorunlarını en iyi teşhis edip buna formül üreten kadronun CHP’de olduğunu gördü. Diğerleri peşinden geldi.”

        Bu sözlerinden yola çıkarak, “Geçen seçim yaptığınız koalisyon görüşmelerinin iyi bir prova olduğunu söylemiştiniz. Yaptığınız provaya kumaş yeterli gelir mi?” diye sordum, Kılıçdaroğlu şu yanıtı verdi:

        “Oyumuzun arttığını görüyorum. Eğer birinci parti olursak, hem koalisyon kurulur hem de çözüm üretilir. Halkın bizimle ilgili kaygısı vardı. Vaatlerimizin 7 Haziran sonrası uygulanabilir olduğu görüldü... ‘Uygulanamaz’ diyen AKP ile MHP, hatta HDP bizimkinin aynısını söylüyor.

        "ÇÖZÜM ÜRETİLEMEDİ"

        Meclis Başkanlığı seçiminde nasıl bir yol izleyecekleri sorumuza ise geçmişte yaşananlardan bazı ayrıntılar aktardı, yazılmasını istemedi, yanıtı ise şöyle oldu:

        “Geçen dönem siyaset beceremedi, halkın sandıkta işaret ettiğine çözüm üretemedi. Ben o zaman da Davutoğlu’na söyledim; ‘Halkın, çözüm üretemediği algısı çoğalıyor’ dedim. ‘Halk, ‘Ben oy veriyorum, ama verdiğim oyun gereğini yerine getirmiyorlar’ diyebilir, siyaset kurumundan soğuyabilir’ dedim. Ama olmadı. Bu kez siyaset kurumunun aynı beceriksizliği göstermeyeceğine inanıyorum.”

        MHP’YE MESAJ

        Bu aşamada doğrudan isim vermedi ancak sözleri MHP’ye yollanmış mesaj gibiydi. MHP’den seçilen Ekmeleddin İhsanoğlu’nun Meclis Başkanı olması ihtimalinin geçen seçim bulunduğunu vurguladı. Bazı nedenlerle bunun gerçekleşemediğini de belirtip şunları söyledi:

        “Bu seçim sonrası bir uyum aramak zorundayız. Ama uyum ararken, uyumu diğer partilerden de bekliyoruz. Önceliğimiz Türkiye ise klasik çatışma alanlarının dışına çıkmalıyız.”

        "HALKI TEHDİT EDİYOR"

        AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’in bu seçimin yeni bir seçimi doğurabileceğine dönük öngörüsüne de tepki gösterip şunları ifade etti:

        “Bu halka şantaj kurmaktır. Hele ki Mehmet Ali Şahin gibi bir hukukçunun bunu söylemesi daha da vahim. Resmen tehdit ediyor, ‘Sen beni seçmezsen sürekli seni sandığa götürürüm, dövizi yükselteceğim’ diyor. Bu nasıl bir demokratik anlayış? Her kavramın içini boşaltıyor kendi ikbali için.”

        TBMM Başkanı’nın da “Eğer tek başımıza iktidara gelmezsek kömür, yardım kesilir” dediğini anımsatıp ekledi:

        “Meclis Başkanı da Cumhurbaşkanı gibi tarafsız olmalı. Sanırsın ki babasının malı, ocaktan kömür çıkarıp dağıtıyor; devletin kasasından veriyor, orada bile yolsuzluk yapıyor.”

        Davutoğlu’nun da beyaz Toros üzerinden tehdit ettiğini belirtip sözlerini sürdürdü:

        “Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın verisine göre 2003-2014 arasında 200 faili meçhul var. Geçen 24. Dönem’de 24 kez faili meçhul araştırma önergesi verdik, hepsini AKP reddetti, şimdi beyaz Toros’tan söz ediyor.”

        HÜKÜMETİN DURUMU

        Meclis toplanınca görevi bitecek seçim hükümetinin yeni hükümet kurulana kadar da devam edebileceğini söyledi.

        CHP Lideri, “Doğrusu ve yeni bir teamül yaratılması açısından en yaşlı üyenin başkanlığında bir geçici hükümet kurulup teamül oluşturmak” dedi.

        Türkiye’nin “Cumhuriyet tarihinin en derin krizini” yaşamakta olduğunu da belirten Kılıçdaroğlu, HDP’nin PKK konusunda açık ve net tavır takınması gerektiğinin de altını çizdi, “Demirtaş bazı açıklamalar yapıyor. Ama toplumun beklediği dozda değil” ifadesini kullandı.

        YUNANİSTAN GİBİ

        Yunanistan’ın da 5 seçim sonrasında hükümeti yakaladığını anımsatıp Türkiye’nin de böyle bir süreci yaşayabileceğini belirttiğimde ise Kılıçdaroğlu, şu yanıtı verdi:

        “Ama orada AB standardı var, her seçim çatışmayı, umutsuzluğu değil, demokrasiyi güçlendiriyor. Bizde ise oy veriyor, gereği yapılmadığı için siyaset kurumundan umutsuzluğu güçleniyor.”

        Putin ile Esad’ın Moskova’daki fotoğrafının “Türkiye’nin Suriye politikasının iflasını gösterdiğini” de söyleyen CHP Lideri, “ABD, Rusya, İran orada, Çin yolda, bizimkileri ise dikkate alan yok” dedi. Erdoğan’a Başbakanlığı döneminde 24 Ağustos 2012’de Suriye konusunda yazdığı mektuptaki gelişmelerin bugün yaşandığını da belirten Kılıçdaroğlu, bekleyen bir tehlikeye ise şöyle dikkat çekti:

        “Şu an 2 milyonu aşkın Suriyeli var. Bunların 1 milyonu kalsa önemli bir kısmı illegal yoldan geçimini karşılamaya çalışacak ve sorun olacak. Ömür boyu köprü altında, parkta kalmayacak, ya hırsızlık yapacak ya da mafya babasının yanına gidecek. Rant gözlerini o kadar bürümüş ki, mafya babasına da miting yaptırıyorlar, hukukun üstünlüğü yerine mafya babasından destek alıyorlar.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ