Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Başbakanlık, MİT ve Genelkurmay'ın 31 kriptolu telefonu dinlenmiş

        Serdar KULAKSIZ-Hayati ARIGAN / GAZETE HABERTÜRK

        Yasadışı dinlemelerle ilgili hazırlanan 721 sayfalık iddianamede; Başbakanlık, MİT, Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri’nin de aralarında bulunduğu birçok kurumun kriptolu telefonlarının dinlendiği öne sürüldü. İddianamede, 31 kriptolu telefon hakkında 363 defa ses kaydı yapıldığı fade edildi.

        22 Temmuz soruşturması kapsamında tutuklanan, aralarında eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer’in de bulunduğu 23’ü tutuklu 143 şüpheli hakkında yürü- tülen yasadışı dinleme soruşturması tamamlandı. Hazırlanan 721 sayfalık iddianamede, hukuka aykırı dinlemelerle ilgili en çarpıcı örnek olarak TÜBİTAK tarafından üretilen kriptolu telefonların dinlenmiş olması gösterildi.

        59 KİŞİ ‘MAĞDUR’

        İstanbul Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarından Okan Özsoy tarafından hazırlanan iddianamede, Gençlerbirliği Spor Kulübü Başkanı İlhan Cavcav, MHP Milletvekili Ümit Özdağ, Leyla Alaton, manken Deniz Akkaya’nın da aralarında bulunduğu 57 kişi “mağdur” sıfatıyla yer aldı. İşadamları Rifat Hisarcıklıoğlu, İnan Kıraç, Aydın Doğan, Mehmet Ali Yalçındağ, Adnan Polat, oyuncu Fulden Uras, Peker Açıkalın, gazeteciler Ali Eyüboğlu, Fikret Bila, Fatih Altaylı, Latif Erdoğan ve eski emniyet müdürü Hanefi Avcı’nın da aralarında bulunduğu 209 kişi ise müşteki olarak yer alıyor.

        İddianamede, ikinci nesil kriptolu telefonlarla ilgili olarak yapılan incelemede, 31 kriptolu telefon hakkında 363 defa ses kaydı yapıldığına dair bulgular elde edildiği ifade edildi. İddianamede, ses kaydı yapıldığı öne sürülen 31 telefonun Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığı, MGK, MİT, Enerji, Milli Eğitim ve Dışişleri Bakanlığı ile bilinmeyen 12 telefona ait olduğu öne sürüldü.

        Hukuka aykırı dinlemelerin aynı yöntemler kullanılarak gerçekleştirildiği ifade edilen iddianamede, ülke genelinde siyasetçi, bürokrat, akademisyen, gazeteci ve işadamlarının hedef alındığı kaydedildi.

        YETKİSİZLİK KARARI

        Soruşturma kapsamında şüpheli sıfatıyla yer alan Fethullah Gülen’in de aralarında bulunduğu 29 şüpheli hakkındaki dosyanın yetkisizlik kararı ile ayrılarak, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderileceği öğrenildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ