Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika 7 Haziran’da ‘patlama’ yapmıştı, 1 Kasım’da ‘eridi

        Saliha ÇOLAK/ GAZETE HABERTÜRK

        7 Haziran’daki milletvekili seçimlerinden sonra koalisyon oluşum sürecinde “Hayır”cı imajı nedeniyle eleştiri alan MHP Lideri Devlet Bahçeli, 1 Kasım seçimlerinin kaybedenlerinden oldu. MHP, 2 milyon oy, yüzde 4.3 puan ve 39 milletvekili kaybetti. HDP’nin gerisine düşerek Meclis’in 4. partisi oldu

        2 011’deki seçimlerde 5 milyon 585 bin oyla yüzde 13 oy alan ve 53 milletvekili çıkaran MHP, 7 Haziran 2015’teki seçimlerde pek çok ilde oylarını artırarak adeta “patlama” yapmıştı. 7 Haziran’da 7 milyon 520 bin oy ve yüzde 16.29 oy oranıyla 80 milletvekili çıkarmayı başaran MHP, HDP ile birlikte o seçimin “iki kazananı”ndan biri olarak nitelendirilmişti. MHP’nin yükseliş trendi kısa sürdü. Resmi olmayan sonuçlara göre, yaklaşık 5 ay gibi kısa bir sürede MHP, milletvekili sayısı bazında yarı yarıya eridi. Parti, dünkü seçimlerde 5 milyon 547 bin oy ve yüzde 11.9 oy oranıyla 41 milletvekili çıkarabildi. Böylece 7 Haziran’a göre MHP’nin oy sayısı 2 milyon, oy oranı yüzde 4.3, milletvekili sayısı ise 39 azaldı. 4 YIL ÖNCESİNE DÖNDÜ MHP, dünkü sonuçlarla oy sayısı ve oy oranı bazında 4 yıl öncesine, 2011 seçimlerinde aldığı rakamlara dönerken, milletvekili sayısı olarak ise 2011’in de altında kaldı. Parti, dün, 2011’dekinden 12 sandalye daha az kazandı.

        OSMANİYE’DE BİRİNCİLİK AK PARTİ’YE GİTTİ

        7 Haziran’da Türkiye genelinde sadece MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin memleketi Osmaniye’de 1. parti çıkmayı başaran MHP, dünkü seçimde hiçbir ilde birincilik ipini göğüsleyemedi. MHP 7 Haziran’da Osmaniye’de 114 bin 990 oyla yüzde 41’e ulaşmış, 2 milletvekili çıkarmıştı. Dünkü seçimde bu ildeki 2 vekilliği korusa da, oyları 5.5 puan kayıpla yüzde 34.39’a inince, birinciliği AK Parti’ye kaptırdı. AK Parti, Osmaniye’de oylarını yüzde 38.85’ten yüzde 46.45’e çıkardı, ancak yine 2 milletvekilinde kaldı.

        SADECE ARDAHAN’DA OYUNU ARTIRDI

        Dün MHP, Türkiye genelinde Ardahan’ın haricindeki tüm illerde oy kaybı yaşadı. Parti sadece Ardahan’da oyunu 1 puan artırarak yüzde 8.89’a çıkardı, ancak yine de bu ilden milletvekili çıkaramadı. MHP; Afyon’da 8, Artvin’de 9, Bilecik’te 11, Çankırı’da 7, Erzurum’da 9, Gaziantep’te 8, Gümüşhanede 8, Kastamonu’da 8, Kayseri’de 9, Kırklareli’de 9, Kütahya’da 11, Nevşehir’de 9, Sinop’ta 8, Uşak’ta 9, Yozgat’ta 15, Aksaray’da 12, Bayburt’ta 10, Iğdır’da 14, Yalova’da 9, Karabük’te 8, Kilis’te 17 puan kaybetti.

        İSTANBUL’DA BARAJIN BİLE ALTINDA

        MHP, İstanbul’da yüzde 8.7’lik oy oranıyla ‘barajın’ altında kaldı. İstanbul’da 11 olan milletvekili sayısı bu seçimde 7’ye düştü. İstanbul 1. Bölge’de MHP yüzde 10.5 seviyelerinden yüzde 8.5’a geriledi. Resmi olmayan sonuçlara göre İstanbul 1. Bölge’de MHP 2 milletvekili çıkarabildi. İstanbul 2. Bölge’de de MHP yüzde 11.2 seviyesinden yüzde 8 seviyesine geriledi, 2 vekil çıkardı. İstanbul 3. Bölge’de ise yüzde 9 oy alan MHP buradan Meclis’e 3 milletvekili gönderdi.

        22 İLDE KAYBETTİ 56 İLDE YOK

        MHP, bu seçimde 22 ildeki milletvekilliklerini kaybetti ve ülke genelinde 56 ilde milletvekili çıkaramadı. MHP’nin 41 milletvekili 25 ilden TBMM’ye geldi. Trabzon’da Koray Aydın, Yozgat’ta Sadir Durmaz, Eskişehir’de MHP Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel, Uşak’ta eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz Meclis’e giremedi. Tuğrul Türkeş ve Meral Akşener ile Adnan Şefik Çirkin’in listelerde olmaması MHP’ye puan kaybettirdi.

        VEKİLLİĞİ KORUYANLAR

        Adana’da 3, Afyonkarahisar’da 1, Ankara 1. Bölge’de 3 vekilden biri gitti. Ankara 2. Bölge’de 2 milletvekilliği korundu. Ankara’da Zühal Topcu, Erkan Haberal, Şefkat Çetin ve Mustafa Mit milletvekili seçildi. Denizli ve Erzurum’da da 1 milletvekilliği korundu. Aydın’da Ali Uzunırmak’ın listeye konulmamasının ardından vekil sayısı değişmedi, ilk sıradan Deniz Depboylu milletvekili seçildi. MHP’nin Adnan Şefik Çirkin’i listeden çıkardığı Hatay’da ise 1 milletvekilliği korunabildi. Isparta’da da 1 milletvekilliği korundu. Geçen seçim kılpayı farkla 2’nci vekilliğin kaybedildiği Kocaeli’nde 1. sıradan Saffet Sancaklı yeniden seçildi. Lütfü Türkkan 2. sıradan yine seçilemedi. Muğla’da ve Sakarya’da 1’er milletvekilliği korundu.

        İLK KEZ GELENLER GİTTİ

        Geçen seçim ilk kez vekillik alınan illerden Aksaray, Bayburt, Burdur, Çanakkale, Giresun, Gümüşhane, Karabük, Kırşehir ve Kilis’te 1’er vekil kaybedildi. Karabük’ten 7 Haziran’da vekil seçilen Durmuş Yalçın yeniden listeye konulmamıştı. Nevşehir’de geçen seçim gelen tek vekillik AK Parti’ye kaptırılırken, Niğde’de de ilk kez gelen vekillik kaybedildi. Sivas’ta ve Tekirdağ’da da 1’er milletvekilliği gitti

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ