Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika "Sol bileşenler" Meclis dışında kaldı

        ALPER ATALAY - Milletvekili seçimlerinde oy kaybı yaşayan HDP'nin "Türkiyelileşme" politikası kapsamında listelere koyduğu adayların büyük çoğunluğu milletvekili seçilemedi.

        Eski Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) Genel Başkanı Rıdvan Turan, Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) kökenli Saruhan Oluç, Alevi sivil toplum kuruluşlarında yöneticilik yapmış Ali Kenanoğlu, Kemal Bülbül ve Turgut Öker, Meclis'e giremeyen isimler arasında yer aldı.

        Edinilen bilgiye göre, dün HDP, HDK, DTK ve DBP eş başkanlarının katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda seçim sonuçları ele alındı. Toplantıda oy düşüşünü PKK'nın eylemlerine bağlayanların yanı sıra kaybın HDP'nin batıya odaklanmasından kaynaklandığını savunanlar da oldu.

        "Doğu ve Güneydoğu illerinde kazılan hendekler ve ilan edilen 'öz yönetimler' konusunun ele alındığı toplantıda, halkın bu durumu benimsemediği, söz konusu bölgelerde oy kayıplarının yoğunlaştığı değerlendirmesi de yapıldı.

        Toplantıda, Çözüm Süreci ile hükümete yönelik söylemlerde yeni bir yaklaşıma gidilmesinin HDP MYK'da tartışmaya açılması kararlaştırıldı.

        HDP'nin, Eş Başkanlar Toplantısı'nın ardından düzenleyeceği Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve Parti Meclisi (PM) toplantılarında, seçim sonuçlarını değerlendirerek, politikalarını gözden geçireceği, grup başkanvekilleri ve eş genel başkan yardımcılıklarına yapılacak görevlendirmeleri ele alacağı öğrenildi.

        Öte yandan HDP'nin "Türkiyelileşme" politikası kapsamında sol bileşenler ve Alevi sivil toplum kuruluşlarından gösterdiği adayların çoğu Meclis'e giremedi.

        Adana'dan aday gösterilen eski SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan, İstanbul 3. bölgeden aday gösterilen eski Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Genel Başkanı Ali Kenanoğlu, Adıyaman'dan aday olan eski Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül ile eski Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanı Turgut Öker, EDP kökenli Saruhan Oluç, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Sezai Temelli milletvekili seçilemedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ