Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Selahattin Demirtaş: Tartışmanın başkanlık üzerinden yürümesi yanlış

        HABERTURK.COM

        AK Parti'nin yüzde 49'luk seçim zaferiyle Meclis'te 317 vekille temsil edilecek olması yeni anayasa ve başkanlık sistemi tartışmalarını yeniden gündeme getirdi. 7 Haziran seçimleri öncesinde "Seni başkan yaptırmayacağız" söylemi ile dikkat çeken HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, bugün partisinden gelen farklı değerlendirmelerin ardından konuştu. "Tartışmanın başkanlık sistemi üzerinden yürütülmesi yanlış" diyen Demirtaş, Diyarbakır'da gazetecilerin sorusu üzerine şunları söyledi:

        “Türkiye’nin yeni Anayasaya ihtiyacı var. Tartışmanın Başkanlık sistemi üzerinden yapılması yanlıştır. Güçlendirilmiş demokratik parlamenter sistemle, güçlendirilmiş yerinden yönetim istiyoruz. Başkanlık tartışması konusunda tutumumuzu değiştirecek hiçbir şey görmüyorum"

        HDP'Lİ VEKİLLERDEN FARKLI AÇIKLAMALAR

        HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat ve HDP İstanbul Milletvekili Celal Doğan'dan başkanlık sistemi ile ilgili farklı açıklamalar gelmişti.

        Fırat, başkanlık sistemine itirazları olmadığını, karşı çıktıklarının "Türk tipi başkanlık sistemi" olduğunu, Amerikan tipi başkanlık sistemini ise destekleyebileceklerini söylemişti.

        Celal Doğan ise, "Başkanlık sistemi, demokrasinin içerisinde bir sistem. Buna itirazım yok ama nasıl bir başkanlık isteniyor bunun tartışılması gerekir" değerlendirmesinde bulunmuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ