Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem JİTEM sanıklarının tamamına beraat

        Can HACIOĞLU / ESKİŞEHİR

        Şırnak'ın Cizre ilçesinde 1993-1995 yılları arasında meydana gelen 20 faili meçhul cinayetle ilgili olarak haklarında dava açılan, aralarında emekli Albay Cemal Temizöz ile Cizre eski Belediye Başkanı Kamil Atağ'ın da bulunduğu 8 tutuksuz sanığın tamamı beraat etti. Mahkeme heyeti 'Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak, 'Adam öldürmeye azmettirmek', 'Adam öldürmek ve devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak'la suçlanan tutuksuz sanıklar emekli Albay Cemal Temizöz, Cizre eski Belediye Başkanı Kamil Atağ ile Burhanettin Kıyak, Fırat Altın, Hıdır Altuğ, Adem Yakin, Kukel Atağ ve Temel Atağ hakkında yeterli ve inandırıcı delil bulunmaması nedeniyle tüm suçlardan beraatlarına karar verdi.

        Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 12 saat süren dava sonunda mağdur aileleri ve avukatları mahkemenin kararına tepki gösterdi. Mağdur aileler adına açıklama yapan avukat Ahmet Özmen, "Yapılan yargılama maalesef şekli bir yargılamadır. Gönülsüz bir yargılamadır. Abiyane tabirle dostlar alışverişte görsün yargılamasıdır. Faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması noktasında, gerekli adımlar atılmamıştır. Tekrar ediyorum, cezasızlık zırhı bir, bir devlet politikası olmuş" dedi.

        Diyarbakır'dan Eskişehir'e alınan, Cizre'de 1993-96 yılları arasında meydana gelen faili meçhul cinayetler davasının Eskişehir'de görülen 48. duruşmasında tüm sanıklar için beraat kararı çıktı. Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 12 saat süren dava sonunda mahkeme, tutuksuz sanıklar emekli Albay Cemal Temizöz, Cizre eski Belediye Başkanı Kamil Atag oğlu Tamer Atag, kardeşi Kukel Atag, cezaevinde yatarken PKK itirafçısı olan Abdülhakim Güven, Adem Yakın, Hıdır Altug ve Astsubay Burhanettin Kıyak hakkında, tüm suçlardan ayrı ayrı beraatlerine karar verdi.

        MAĞDUR AİLELERİ KARARI PROTESTO ETTİ

        Duruşma sonrası mağdur aileleri ve avukatları mahkemenin kararına tepki gösterdi. Aileler adliye önünde öldürülen yakınlarının fotoğraflarını ellerinde taşıyarak, sloganlar atıp, kararı protesto etti.

        Mağdur aileler adına açıklama yapan avukat Ahmet Özmen, mahkeme heyetinin tüm sanıklara yargılanmış oldukları tüm suçlardan beraat kararı verdiğini kaydetti. Avukat Özmen, mahkemenin ayrıca davanın sanıklarından Kamil Atak'ın kardeşi Mehmet Nuri Binzet'in vermiş olduğu tanık beyanları için dosyanın kesinleşmesini beklemeden yalan tanıklıktan hakkında suç duyurusunda bulunmasına karar verdiğini de belirtti.

        "YARGILAMA ŞEKLİ BİR YARGILAMADIR"

        Avukat Özmen karara ilişkin sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz Jitem gerçeğini biliyoruz. Bugün duruşmada Jitem gerçeğini ve varlığını ispat eden bir çok veri, bir çok beyanda bulunuldu. Bugün yargılanan sanıklara adi, çıkar amaçlı suç örgütü olarak nitelemek mümkün değil. Jitem yapılanmasının Cizre teşkilatıdır, Cizre birimidir. Devlet politikasının bir ayağı ise bu ağır suçları, cinayetleri işlemiş olan Jitem mensuplarının cezasızlık zırhıyla korunuyor olmasıdır. 20 yılı aşkın süredir, cezasızlık zırhı adı altında bu kamu görevlileri bu diğer sanıklar korundular ve bugün de korunuyorlar

        Yapılan yargılama maalesef şekli bir yargılamadır. Gönülsüz bir yargılamadır. Abiyane tabirle dostlar alışverişte görsün yargılamasıdır. Faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması noktasında, gerekli adımlar atılmamıştır. Tekrar ediyorum, cezasızlık zırhı bir, bir devlet politikası olmuş."

        Mağdur ailelerden Abid Özmen ise, "Adalet denilen bir şey yok artık. Eskiden bu dava açıldığı zaman içimize bir umut düşmüştü. ‘Yeni bir oluşum olacak, yeni bir adalet gelecek, işte bu insanlar yargılanıyor.' diye. Gün gittikçe zaten umutlarımızın sonuna geldiğini gördük. Şimdi Cemal Temizöz çıktığına göre, bir kahraman gibi etrafında herkes resimler çekiyor. Sanki iyi bir şey yapmış. Cemal Temizöz gibiler bu ülkeyi mahvetti. Bu insanları birbirine düşman yaptı."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ