Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Gezi Parkı olaylarına ilişkin 255 sanıklı davanın gerekçeli kararı açıklandı

        İstanbul 55. Asliye Ceza Mahkemesi, Taksim'deki Gezi Parkı odaklı eylemlerle ilgili 7'si yabancı uyruklu 255 sanığın yargılandığı davada, 244 kişiye 2,5 ay ile 1 yıl 2 ay arasında değişen hapis cezası ile 7 sanığın beraatine, 4 sanığın ise dosyasının ayrılmasına ilişkin verdiği kararın gerekçesini açıkladı.

        İstanbul 55. Asliye Ceza Mahkemesince hazırlanan 321 sayfalık gerekçeli kararda, 255 sanık ile ilgili verilen kararın gerekçeleri sırayla açıklandı. Savcılık tarafından hazırlanan davanın iddianamesine ve sanıklar ile müştekilerin ifadelerine de yer verilen kararda, Mayıs ve Haziran 2013 tarihinde Taksim ve çevresinde yaşanan olayların ayrıntılı olarak anlatılarak, grupların polise taş ve soda şişeleri ile saldırdıkları, ara sokaklarda bulunan iş yerlerine, bankalara kamu malı niteliğini taşıyan yerlere zarar verdikleri, iş yeri ve bankalara spreylerle sloganlar yazıp sinkaflı cümleler yazdıkları, sapanlarla görevlilere bilyeler attıkları, barikatlarla yolların kapatıldığı ve havai fişek ile görevlilere saldırdıklarının tespit edildiği belirtildi.

        Kararda, söz konusu eylemlere karşı emniyet güçlerinin ''Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu''na göre eylemlere katılanlara müdahale ettikleri, bu nedenle görevlilerin müdahalesinin yasal olduğu ifade edildi.

        CAMİ İÇİNDE BİRA KUTUSU İLE İZMARİTLER BULUNDU

        Dolmabahçe'deki Bezm-i Alem Valide Sultan Camisi'ni kirlettikleri iddiasıyla yargılanan ve ''İbadethaneyi kirletme" suçundan 10 ay hapis cezası alan sanıklardan doktorlar Sercan Yüksel ve Yasemin Dokudan ile Emre Öztürk ve Deniz Heybet Yılmaz'ın cami içerisinde yiyecek ve içecek tükettikleri, cami içerisini tıbbi atıklar, yiyecek ve içecek artıklarıyla kirlettikleri, ayrıca cami içerisine zarar verdiklerinin anlaşıldığı kaydedildi.

        Olay yeri inceleme raporuna da yer verilen gerekçeli kararda, olaylar sonrası görevliler tarafından cami içerisinde yapılan incelemelerde, cami içindeki kadınlara ayrılmış kısmın pencere önünde içi boş ve ezilmiş halde bir bira kutusu ile müezzin bölümünde boş sigara kutusu, yerlerde söndürülmüş halde sigara izmaritleri bulunduğunun tespit edildiği kaydedildi.

        Olaylar nedeniyle caminin bahçe kısmının aydınlatılmasında kullanılan spot lambalarından 2 tanesinin kırık olduğu, güvenlik kameralarının sökülerek çalındığı, Dolmabahçe Sarayı kafeteryasından camiye geçilen demir kapının kilit kısmının, cami kapısının arkasında bulunan demir sürgülerinin ve müftülük kapısı ile bağlantısı olan ahşap kapının kırıldığı, zemin katta namaz kılınan bölümdeki ahşap paravana zarar verildiği anlatılan kararda, ayrıca minber kısmındaki Arapça yazıların bulunduğu perdelerden bir kısmının çalındığı, yine minber yanında bulunan kalorifer tesisatının ahşap dış koruma kısımlarına zarar verildiğinin anlaşıldığı ifade edildi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ