Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 21 Afgan çocuk dört bir yana dağılmış

        Aykut YILMAZ / Kemal ÖZDEMİR / GAZETE HABERTÜRK

        İzmir’de nisan ayında kimsesiz oldukları gerekçesiyle sokaklardan toplanarak koruma altına alınan ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı Erzincan Çocuk Destek Merkezi’ne gönderildikten sonra adeta sır olan 12 ile 17 arasındaki 21 Afgan çocuğun durumuyla ilgili ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Polisin sosyal medya hesapları üzerinden yaptığı araştırma, bu çocuklardan bazılarının yurtdışındaki akrabalarıyla Facebook üzerinden iletişime geçtiklerini ortaya koydu. Çocuklar, akrabalarının yardımıyla Almanya, Yunanistan ve Belçika’ya kaçtı. Güvenlik birimlerinin sosyal medya üzerinden yaptıkları takibe göre kaçan çocuklardan bazıları da İstanbul ve İzmir’de bulunuyor.

        KONU İNCELENDİ’

        Aile Bakanlığı olayla ilgili yaptığı açıklamada, 21 Afgan çocuğun İzmir Toplanma Merkezi’nden Erzincan İl Müdürlüğü Çocuk Destek Merkezi’ne 24 Temmuz’da getirildiğini belirtti.

        Açıklamada, “Dağınık olarak getirilen çocuklar 25 Temmuz 2015 tarihinden itibaren 5 gün içinde kurumlarımızdan izinsiz olarak kaçmışlardır. Çocukların bulunması için İl Emniyet Müdürlüğü’ne bildirimde bulunulmuş aynı zamanda Erzincan Valiliği tarafından konu incelenmiştir. Bahse konu haber Bakanlığımız tarafından takip edilmekte olup konu ile ilgili olarak Bakan Ayşen Gürcan’ın talimatıyla iki denetçi görevlendirilerek soruşturma başlatılmıştır. Soruşturma sonucunda varsa ihmal ya da kusuru olanlar hakkında gerekli yasal işlemler yapılacaktır” denildi.

        ÖNCE 8’İ KAÇTI

        Edinilen bilgiye göre 24 Temmuz’da Erzincan’a gelen 21 çocuktan 8’i ertesi gün akşam kaçtı. 8 çocuktan 1’i bulundu ve kuruma getirildi. 26 Temmuz akşamı, 11 çocuk saat 23.50 sularında yurttan kaçtı. 29 Temmuz’da da 1 çocuk kurumu terk etti. Son olarak 30 Temmuz’da 2 çocuk kaçtı.

        ÇARŞAF SARKITIP KAÇTILAR

        Erzincan Valisi Süleyman Kahraman ildeki çocuk destek merkezinin yüksek güvenlikli bir yer olmadığını ve Afgan çocukların topluma kazandırılması faaliyetleri yürütülürken kaçtıklarını belirterek şunları söyledi:

        -Çocukların bir kısmı gece merkezden çarşaf sarkıtarak izinsiz olarak gitmişlerdir. Bir kısmı ise gün içerisinde bahçede gezinirken duvardan atlayarak kayıplara karışmışlardır. 25-30 Temmuz arasında kaçmışlardır. Bununla ilgili bütün birimlerimize her türlü talimat verildi.

        -Bunlar yaş itibarıyla çocuk değiller aslında. Çocuk haklarından yararlanmak için gerçek yaşlarını gizliyorlar. Fiziki olarak en küçüğü 15 yaşında, en büyüğü de 25’li yaşlarda. Gerçek yaşlarının tespiti için kemik testi yapılması lazım.

        -Bizim burada kalmak istemiyorlardı. Çocuklar Avrupa ülkelerine gidip orada ailelerine yardımcı olmak, destek olmak ve çalışmak amacıyla gitmek istediler. Biz burada kendileri için çeşitli sosyal aktivite yaptık, fakat kendilerini burada tutmaya yeterli olmadı.

        -Bu çocukların bir kısmının Türkiye’de, bir kısmının Avrupa ülkelerinde olduğu sosyal medya hesaplarından belirlenmiştir. 3’ünün İstanbul’da, 1’inin Almanya’da olduğu belirlendi. İddia edildiği gibi IŞİD ve benzeri bir örgüte gitmeleri mümkün değil çünkü çocuklar özellikle bu terör olaylarından kaçarak gelen çocuklar. Yaşları itibarıyla da kendilerini örgüte kaptıracak kadar küçük çocuklar değil.

        -Burada kalmaya devam eden çocukların bir kısmı burayı sevmişler, burada kalmak, iş sahibi olmak istiyorlar. Daha önceden kaçan 4 çocuk vardı, bulundu. Onları göçmen kaçakçılığı suçundan götüren kişi de yakalandı ve cezaevinde.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ