Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Aile Bakanlığı 'refakatsiz çocuklar' için harekete geçti

        Aykut YILMAZ / GAZETE HABERTÜRK

        Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, kanunen ya da örf ve âdet gereği kendisinden sorumlu bir yetişkinin refakati bulunmaksızın Türkiye’ye gelen veya Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra kimsesiz kalan çocuklara yönelik, “refakatsiz çocuk yönergesi” hazırladı. Bu kapsamda refakatsiz çocuğun da görüşü alınarak kendi uyruğundaki bir ailenin yanında bakımı sağlanabilecek. Türkiye’ye gelen yabancı uyruklu çocukların refakatsiz olup olmadığını il göç idaresi müdürlüğü araştıracak. Bakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, eylül ayı itibarıyla sığınmacılara yönelik 7 yetiştirme yurdunda toplam 150 refakatsiz çocuk kalıyor. Refakatsiz çocuklara yönelik hazırlanan yönergeden dikkat çeken ayrıntılar şöyle:

        - Yaşı ispatlanamayan, herhangi bir kimlik belgesi bulunmayan, fiziki gelişimi ile beyan ettiği yaşı uyumlu görülmeyen çocuklar için il göç idaresi müdürlükleri tarafından yaş tespit raporu alınacak.

        - Refakatsiz çocuk il müdürlüğüne teslim edilmeden önce, çocuğun bulaşıcı hastalığı, süreğen hastalığı veya madde bağımlılığı yönünden gerekli tetkikleri yapılacak, sağlık sorunu olması halinde gerekli tedavisi yaptırıldıktan sonra il müdürlüğüne teslim edilecek.

        - 12 ve altındaki yaş grubunda yer alan refakatsiz çocuklar, yaş ve durumlarına uygun kuruluşa yerleştirilirken, 13-18 yaş grubundaki refakatsiz çocuklardan zihinsel veya fiziksel engelli, süreğen hastalığı, psikiyatrik bozukluğu olan çocuklar ile suç mağduru veya suça sürüklenen çocuklar, bakanlığa bağlı, durumlarına uygun sosyal hizmet kuruluşlarına yerleştirilecek.

        -Çocuklara ücretsiz Türkçe dil kursu verilecek.

        - Kuruluşta veya birimde çocukların internete erişimi filtrelenecek, telefonun kontrollü kullanımı sağlanacak.

        - Kuruluş veya birim bakımını reddederek sıklıkla kuruluştan veya birimden izinsiz ayrılan veya eldeki tüm verilerin değerlendirilmesine karşın altı ay süreyle kendisine ulaşılamayan ve haber alınamayan çocukların durumu, ilgili belgelerle birlikte mahkemeye bildirilerek korunma veya bakım tedbir kararının kaldırılması veya diğer tedbirlerin alınmasına dair mahkemeden talepte bulunulacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ