Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitici spotlarda Türkçe bilmeyeni de dikkate alın

        GAZETE HABERTÜRK

        KAMU Denetçiliği Kurumu, seçimler kapsamında hazırlanan eğitim filmlerinin herkesin Türkçe ya da okuma yazma bildiği varsayımı ile hazırlandığı, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) kendileri gibi anadili Kürtçe olan ve Türkçe bilmeyen seçmenleri dikkate almadığı, bu nedenle diğer seçmenlerle eşit bilgilenme haklarının ihlal edildiği iddiasıyla gelen şikâyet başvurusunu haklı buldu.

        Anadili Kürtçe olan iki seç- men, her vatandaş gibi yardıma ihtiyaç duymaksızın oylarını kullanmak istediklerini eğitim filmlerinin Türkçe dışındaki dillerde de hazırlanmasının kendi iradelerini yansıtma konusunda yardımcı olacağını belirterek, bu tür eğitim videolarının yayınlanması talebi ile YSK’ya başvurdu. Ancak YSK’nın bu talebi reddettiği kaydedildi.

        Bunun üzerine harekete geçen bir dernek Kamu Denetçiliği Kurumu’na şikâyette bulundu. Şikâyet başvurusunu inceleyen Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, oy kullanma usulü de dahil, seçim süreciyle ilgili kamuoyunu bilgilendirici çalışmaların Türkçe dışındaki dillerde de hazırlanmasının insan haklarının gereği olduğunu vurguladı. Yaptığı incelemeler sonucu şikâyet başvurusunu haklı bulan Ombudsman Ömeroğlu, Türkçe bilmeyen ve okur-yazar olmayan tüm seçmenlere sağlıklı şekilde seçime katılmaları ve oy kullanabilmeleri için eğitici ve bilgilendirici çalışmalar yapılması, bu bağlamda kamu spotu, filmler, yayınlar gibi yöntemler kullanılarak önü- müzde yapılması muhtemel ve YSK’nın denetiminde yapılacak genel ve yerel seçimlerde makul sürede bu faaliyetlerde bulunmaları yönünde yeni bir işlem tesisi hususunda Yüksek Seçim Kurulu’na tavsiyede bulunulmasına karar verdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ