Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika "Kürt seçmen 1 Kasım'da HDP'ye 'Edi Bese' dedi"

        Öznur KARSLI / GAZETE HABERTÜRK

        AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, 7 Haziran’dan sonra ikinci kez Meclis sıralarında yer alacak isimlerden. Öğrencilik yıllarında aktif siyaset ve Beyaz Saray’la tanışan Taşkesenlioğlu, 1 Kasım’ı, hedeflerini ve projelerini HABERTÜRK’e anlattı.

        Refah, Fazilet ve AK Parti teşkilatlarında çalışmış olan Zehra Taşkesenlioğlu, siyasete bakışını ve partisini şöyle tarif etti: “1993 yılından beri bir fiil bu işin içindeyim. 2010 yılında Osmaniye’ye giderken duble yollardan geçtiğimde gözlerim doldu. O yolları benim idealize ettiğim siyasi parti gerçekleştirmişti. Siyaset bir yerde benim için ibadet şekli. Size verilen zamanı, artı değerleri başkası için kullanmak da bir zekattır. İbadet sadece namazla, oruçla olmaz...”

        "GÜVEN VE İSTİKRAR İKTİDAR YAPTI"

        Partisinin seçim başarısını 3 temel nedene bağlayan Taşkesenlioğlu şöyle devam etti: “Türkiye 7 Haziran gecesi bir koalisyonla karşı karşıya kaldığında insanlar geleceğe güvenle bakamamaya başladı. Türkiye’nin batısı bu işin koalisyonla yürümeyeceğini anladı. Doğu tarafı aynı şekilde anlasa da PKK’nın şehir yapılanmalarıyla HDP’yi desteklemek için meydana getirdiği korkuyu ve o korkunun ortaya koyduğu siyasi tabloya artık insanlar ‘Dur’ dediler. AK Parti’nin 5 ay gibi kısa sürede artırdığı oyların en temel 3 nedeni güven, istikrar ve huzurdur... Suruç katliamı, Ankara katliamı ve şehit haberleri. İnsanlar artık bu duruma Kürtçe’de ‘Artık yeter’ anlamına gelen ‘Edi Bese’ dediler. Birilerinin söylem ve eylem tutarsızlığının cevabı 1 Kasım’da verildi.”

        Zehra Taşkesenlioğlu’na göre çözüm süreci de buzdolabından çıkabilir: “Süreçte silahları gömmeyen PKK şımarık çocuk oldu, HDP ise o çocuğu kolladı. Öcalan’a giden heyetler hep kendi arzu ettiklerini aktardılar. Çözümde yeni çizilecek harita Öcalan’ın ve HDP’nin söylemlerine bağlı.

        "ERZURUM'DA 'RÖNESANS' YAPMAK İSTİYORUZ"

        Meclis’te kadınları güçlendirecek programlar ve yatırımı teşvik konularında çalışmalar yapacağını belirten Taşkesenlioğlu, zamanının çoğunu Erzurum’da geçireceğini söylüyor: “Kadınların iş hayatında yaşadıkları mobbing konusunda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın çalışmalarında yer almak isterim. 0-6 yaş eğitim programlarında cinsiyet ayrımcılığını ortadan kaldıracak programlar gerektiğine inanıyorum. Başörtülü olarak birtakım zorluklarla karşı karşıya geldim. Erzurum yatırımı teşvik konusunda çok hakkaniyetli değerlendirilmiyor. Hayalim 4 yıl sonrasında göç oranını azaltıp, istihdamı artırmak. Kız çocuklarının okullaşma oranı da yeterli değil. Köylerde gezdiğim kızlara önce elinizde kitabınız ve Kuran’ınız olsun diyorum. Özellikle köylerde rönesans hareketini gerçekleştirmek lazım.”

        3 KITADA ÇALIŞTI

        Uludağ Üniversitesi’ndeki öğrencilik yıllarında siyasetle ilgilenmeye başlayan Zehra Taşkesenlioğlu, yüksek lisansını AB ilişkileri üzerine yaptı. Taşkesenlioğlu, doktorasını ise ABD’de sürdürüyor. Aynı zamanda Beyaz Saray’da parlamento ve hukuk normlarının oluşumu üzerine staj yapan Taşkesenlioğlu, Bölgesel Kalkınma, Göç ve Göç Yönetimi, enerji politikası hakkında yayınlanmış çok sayıda araştırma, rapor ve makaleye sahip. ABD, İngiltere, İtalya, Almanya, Belçika, Macaristan, Bosna Hersek, Tanzanya, Uganda, Ruanda ve Sudan’da birçok eğitim ve projede yer aldı, İngilizce ve Fransızca’nın yanı sıra çok iyi düzeyde Swahili (Afrika yerel dili) biliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ