Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Silvan’da sokağa çıkma yasağı 10’uncu gününde

        Ahmet YUKUŞ / DİYARBAKIR

        Terör örgütü PKK’nın şehir yapılanması YDG-H’lilerin seçim sonrası hendek kazıp, barikat kurduğu Silvan’ın Tekel, Mescit ve Konak mahallelerindeki sokağa çıkma yasağı 10’uncu gününü geride bıraktı. Özel Harekât polislerinin zırhlı araçlarla 3 Kasım’da başlattığı hava destekli operasyonların en büyüğü dün gerçekleştirildi. Yasağın bulunduğu mahallelerin etrafını tank ve zırhlı araçlarla komandolar sararken, polis “süpürme” operasyonu başlattı. Birçok bomba tuzağı imha edildi. 18 hendekten 6’sı yerle bir edildi. İlçenin giriş çıkışlarına tankların konuşlandırıldığı görüldü.

        1 TEĞMEN VE POLİS ŞEHİT

        Dün sabah erken saatlerde başlatılan operasyonda Polis Özel Harekât timlerine destek için Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanlığı’na bağlı Özel Harekât timleri de mahallelere girdi. Terör örgütünün keskin nişancıları uzun namlulu silahlarla saldırdı. Açılan ateşte Jandarma Teğmen Altuğ Pek (25) ile 2 uzman er yaralandı. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırılan Teğmen Pek şehit oldu. Üç ayrı noktada el yapımı patlayıcının infilak etmesi sonucu ise A.B. (5), İ.Y. (12) adlı çocuklarla Ali Eral (55) yaralandı. Dün akşam da teröristlerin yaktığı bir TIR’a müdahale etmeye giden TOMA aracına roketatarlı saldırı yapıldı. 2 polis memuru yaralandı. Silvan Devlet Hastanesi’ne kaldırılan polis memuru Arif Demir (23) kurtarılamayarak şehit oldu.

        85 BİN KİŞİDEN 20 BİNİ KAÇTI

        İlçede 9 günde yaşanan çatışmalarda 6 vatandaş hayatını kaybederken, 9 örgüt mensubu da öldürüldü. Etkisiz hale getirilen örgüt mensuplarından birinin YDGH’nin sözde Silvan ilçe sorumlusu ‘Soro’ kod adlı Süleyman Güleç (24) olduğu belirtildi. Güleç’in örgüt adına vatandaş- lardan para topladığı ve güvenlik güç- lerine yönelik silahlı saldırı, mahallelere hendek kazma ile patlayıcı tuzaklama faaliyetlerini organize ettiği öğrenildi. Hayatın durma noktasına geldiği ilçede vatandaşlar korku içinde.

        3 mahalleye elektrik ve su verilemiyor. Evler ve işyerleri delik deşik olmuş. Halk şehirden kaçıyor. 85 bin nüfuslu ilçeden göç edenlerin sayısının 20 bini bulduğu belirtildi. Kaymakamlık tarafından cami hoparlörlerinden yapılan anonslarda Tekel, Konak ve Mescit mahallelerinde ikamet eden vatandaşların evlerini boşaltarak, ilçenin diğer bölgelerine geçmesi isteniyor. HDP Diyarbakır milletvekilleri Nursel Aydoğan, Sibel Yiğitalp ile Batman Milletvekili Aşe Acar’ın aralarında bulunduğu partililer sokağa çıkma yasağının uygulandığı mahallelere girdi. Cep telefonlarının çekmemesi nedeniyle ulaşılamayan vekillerin, vatandaşların evlerine konuk oldukları ve olaylar bitene kadar ayrılmayacaklarını söyledikleri öğrenildi.

        Akşam saatlerinde ise aralarında HDP milletvekillerinin de bulunduğu bir grup Tekel Mahallesi’ne girmek istedi. Zırhlı araçlarla önlem alan polis ekipleri, grubun geçişine izin verilmeyeceği yönünde anonslar yaptı. Grubun dağılmaması üzerine polis tazyikli su ve gaz bombası ile müdahale etti. Bir süre devam eden olayların ardından grup bölgeden ayrıldı.

        ‘HAVADAN MÜDAHALE YOK’

        Diyarbakır Valiliği’nden yapılan açıklamada, “Operasyonda keşif ve gözetleme faaliyetleri dışında kesinlikle havadan bir müdahale yapılmamakta, ateş edilmemekte, bombalama yapılmamaktadır. Sokağa çıkma yasağı bulunan mahallelerdeki vatandaşlarımıza kaymakamlıkça ekmek dağıtıldı, gıda yardımında bulunuldu, barınma ihtiyacı olan vatandaş- lara da destek verildi. Halkımızın huzur ve güvenliğinin sağlanması, teröristle mücadele kapsamında yürütülen çalışmalara kararlılıkla devam edilecektir” denildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ