Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Yasadışı dinlenen 949 kişi belli oldu

        Fevzi ÇAKIR / GAZETE HABERTÜRK

        Ankara Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı, siyasi parti liderleri ile üst düzey kamu görevlilerinin de aralarında olduğu 949 kişinin 2013’te "paralel yapı" tarafından yasadışı dinlendiğini ortaya çıkardı. Dinlenen isimler arasında CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, eski bakanlar Hayati Yazıcı, Ömer Dinçer, Muammer Güler, Recep Akdağ ve Ömer Çelik de var.

        HABERTÜRK, Türkiye gündemine bomba gibi düşecek çok gizli yürütülen yeni "telekulak" soruşturmasının ayrıntılarına ulaştı. Ankara Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, devletin zirvesindeki isimlerin kriptolu telefonlarının "paralel yapı" tarafından dinlendiği iddiasıyla başlatılan soruşturmada, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na (TİB) baskın düzenlenmişti. Kurum bilgisayarlarında yapılan incelemede, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu dahil devletin zirvesindekilere ait 31 kriptolu telefonun 363 kez dinlendiği tespit edilmişti.

        TİB’de yapılan incelemede, kriptolu telefonların dışında bazı siyasetçilerin, eski bakanların, yüksek yargı mensuplarının, bürokratların ve işadamlarının yasadışı biçimde dinlendiği belirlenmişti. Soruşturmada şüpheli TİB personeli tarafından Hizmet Takip Programı (HİTAP) veri tabanında bazı kayıtların silindiği tespit edildi. Kayıtlar, geri döndürme yöntemiyle çağrıldı. Çalışmalar sonunda 949 kişinin 2013 yılı içinde belirli periyotlarla yasadışı olarak dinlendiği ortaya çıktı.

        İKİNCİ BİR SORUŞTURMA

        20 Ocak 2015’te TÜBİTAK ve TİB’in eski yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 28 kişi gözaltına alınmıştı. Eski TİB Başkanvekili Osman Nihat Şen’in de aralarında bulunduğu 28 şüpheli hakkında, devletin zirvesinin kriptolu telefonlarının dinlenmesine ilişkin ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle dava açılmıştı. Yargılama, Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor.

        Bu davanın açıldığı tarihte Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın önemli bir karar daha aldığı ortaya çıktı. Başsavcılık, kriptolu telefonları bulunmayan 949 kişinin dosyasını, ayırma kararı vererek Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi. Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı da bu kişiler yönünden ikinci bir soruşturma başlattı.

        ŞİFREYİ BİLENLER ESKİ TİB YÖNETİCİLERİ

        "Haberleşmenin gizliliğini ihlal" suçlaması kapsamında yürütülen soruşturmanın 2 şüphelisi bulunduğu belirtildi. Dinleme işlemlerinin yapıldığı "Cont-Sync" adlı sistemin şifresinin bu 2 kişi tarafından bilindiği öğrenildi. TİB’de bir dönem yöneticilik yapan 2 şüphelinin, “949 kişinin dinleme kayıtlarının veri tabanından silinmesi talimatını verdiği” üzerinde duruluyor.

        TEBLİGAT GİDECEK

        Savcılık, 2 şüpheliye isnat edilen suçlamanın şikâyete tabi olması nedeniyle önemli bir adım atarak telefonları dinlenen 949 kişiye, şikâyetçi olup olmadıklarının tebligat yoluyla sorulmasına karar verdi. Bu kişilere tebligatta bulunulacak, “Dinlendiniz, şikâyetçiyseniz başvurun” denilecek. Tebligatta kişilerin dinlenen numarası ve ne kadar süreyle dinlendiği bilgisi de olacak.

        LİSTEDE KİMLER VAR?

        SİYASETÇİ: CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, eski MHP Milletvekili Meral Akşener, eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü.

        ESKİ BAKANLAR: Eski Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ, eski Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik.

        YARGI MENSUPLARI: Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Burhan Üstün, Anayasa Mahkemesi Üyesi Nuri Necipoğlu, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, HSYK Genel Sekreteri Bilgin Başaran.

        VALİLER: Eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Çankırı Valisi Vahdettin Özcan.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ