Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı 'Zanlı düzgün giyindi diye 'iyi hal' indirimi alamaz

        Elif ÇÜLÜK/GAZETE HABERTÜRK

        Raporda, son dönemde cinsel saldırı ve kadın cinayeti davalarında eleştirilere neden olan “iyi hal ve haksız tahrik indirimi” hakkında çarpıcı tespitlere yer verildi. Raporda, kadına işkence yaparak öldüren bir kişinin mahkemeye düzgün bir kıyafetle gelmesinin tek başına indirim nedeni olarak kabul edilmemesi gerektiği vurgulandı.

        ‘UYGULAMADA SORUN VAR’

        Raporda şiddet, taciz ve tecavüz olaylarında saldırgandan çok mağdurların sorgulandığına işaret edilerek, şu ifadelere yer verildi:

        “Kadının cilveli saat sorarak, dar pantolon ve dekolte giyerek hatta gece sokağa çıkarak erkeği tahrik ettiği düşünülebilmektedir. Bu düşünceye göre; kadın özellikle cinsel suçlarda otomatikman bir tahrik objesidir ve her haliyle tahrik potansiyeli taşımaktadır.

        Cinsel saldırının mağduru olan kadının davranış- ları, çekiciliği, geçmişi, cinsel suç failleri tarafından savunma aracı olarak kullanılmaktadır. Mahkemeler de bu savunmaları çoğu zaman dikkate alarak haksız tahrik hükmünün uygulanmasına gerekçe yapmaktadır... Ceza miktarı yeterli olmasına karşın uygulamadan kaynaklanan sorunlar görülmektedir.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ