Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem İstanbul ‘Uçurum aşacak cesaretiniz yoksa bulaşmayın’

        Nagihan ALAN / GAZETE HABERTÜRK

        Yoğun iş temposu, kalabalık kentin stresi gibi faktörler çoğu zaman içimizdeki adrenalin isteğini bastırsa da kentin sakinleri olarak bu tutkudan hiç vazgeçmedik. Hafta sonunuza heyecan katacak taş devri sporu off-road tutkusunu, İstanbul Off-Road Kulübü’nün eski yönetim Kurulu üyesi Ayşin Uysal ile konuştuk...

        Öncelikle yeni başlayacak olanlar için off-road nedir desek...

        Off-road “yol-dışı” olarak tercüme edilebilir. Off-road sporu da, arabayı alıp yolun var olmadığı alanlarda sürmek anlamına gelir ve tartışmasız dünyanın en eski motor sporudur. Tarihçesi taş devrine kadar uzanır. O devirde henüz yol icat edilmediği için tekerlekli araçların tümü off-road arabası ve tüm sürücüler mecburen off-road sürücüsüydü. Sonra yol icat oldu mertlik bozuldu. İnsanlar pürüzsüz yollarda giderken bazı insanlar, sürpriz içermeyen o tek çizgi üzerinde gidip durmaktan, yani asfalt yollardan sıkıldı. Böylece off-road yeniden keşfedildi.

        Peki bu sporun amacı nedir?

        Off-road’da amaç bir yere hızlıca gitmek değildir. Bir yerde gitmektir. Parkurlarımızın çıkış noktası genelde “Şu açıklık nereye çıkıyor hadi bir deneyelim?” noktasıdır. Anayolun dışında yer alan herhangi bir nokta, ulaşmak istediğimiz nokta olmaya adaydır.

        Araziye çıkabilmek için ihtiyaçlarımızı sıralarsak...

        Off-road yapmak için iki şeye gereksiniminiz var: Bir off-road aracı ve bir off-road ruhu. Off-road aracı kolay. İşin gerçeği arazide dolaşmak, farklı engelleri aşmak, derin sulardan geçmek, kayalık parkurları... Tırmanmak için yaratılmış sayısız yetenekli 4x4 araç caddelerde amaçsızca turlayıp duruyor. Herhangi birini seçebilirsiniz

        ‘OFF-ROAD RUHU DOĞUŞTAN GELİR’

        Herkes bu sporu yapabilir mi?

        İşin gerçeği off-road doğuştandır ve zorla edinilmez. Herkes yapabilir desek hata olur. Göz kararı macera, bir tutam teknik ilgi, karar miktarda deli doluluk, muazzam miktarda doğa sevgisi ve ilgisi, bolca ekip ruhu gerekir bu spor için.

        Araç tercihimiz nasıl olmalı peki?

        Bu iş için özel yapılandırılmış 4 çeker araçları kullanmanızı şiddetle tavsiye ederim. Dört tekerlekten birden çekişi olan ve bünyesinde iki ayrı şanzıman ve diferansiyel sistemi barındıran araçları kastediyorum. Başka hiçbir araç 4x4 kadar insan yaşamını etkileyemez. Bu araçlar, kullanıcılara hem standart sürüş keyfinden farklı bir deneyim sunarlar hem de kişilerin kamp, dağcılık, balık tutma, parapant, fotoğraf gibi doğada gerçekleştirilecek sporları yapmasını kolaylaştırırlar.

        ‘UÇURUM AŞACAK CESARETİNİZ OLMALI’

        Bir de bu sporun bir adım ötesi var, yarışlar...

        Yarışlar bambaşka bir şey. Teknik açıdan tamamen farklı bir araç, pilot açısından ise tamamen farklı bir deneyim gerektirir. Yarışçıların nehirlerin, göletlerin içinden geçmesi; kayalık yamaçlarda araç sürmesi, kütüklerden yapılmış köprüleri kullanarak uçurumları aşması; dik bataklık tepeleri tırmanması ve aslında sınırları aşması beklenir. Yarışların sonucu belirleyen faktör sadece ekibin hızı değil engelleri aşma becerisidir.

        ‘Off-road tutkunları aynı zamanda bir doğa tutkunudur'

        Off-road’cuların ortak noktası nedir desek?

        Off-road yapan insanların ortak özelliklerinden biri doğanın içinde bulunmaktan zevk almaları ve doğaya verdikleri önem. Geride hiç iz bırakmadan doğadan geçmeye önem veririz. Bu sporu yapanlar ve yapacaklar sıkı çevreci kamp kurallarını bilinçli şekilde uygulayarak doğaya karşı sorumluluklarını yerine getiren insanlardır.

        Diğer motor sporları yarışlarından farkı ne?

        Diğer motor sporları yarışlarında yarışçılar araçlarını alır ve diğer yarışçılarla yarışırlar. Biz araçlarımızı alıyoruz ve yol ile yarışıyoruz. Yolu yenen, ya da en iyi yenen yarışı kazanıyor. Yol dedimse lafın gelişi, araçların lastiklerinin değdiği zemin anlamında kullanıyorum. Yoksa bizim yarışlarımızda ortada görünen bir yol yok. Hep bataklık, uçurum...

        Bu spor, ekip ruhu gerektirir

        Yarışlara katılmak isteyenlere tavsiyeleriniz neler?

        Off-road ekip olarak yapılan bir spor. Aracınızın gücü ve sürücü olarak yetenekleriniz ne olursa olsun arazide bıçak sırtında ilerlediğiniz ve her an takılma riski ile karşı karşıyasınız. En yakın yerleşim merkezinden kilometrelerce uzakta böyle bir durumda tek yardımcınız birlikte yol aldığınız ya da tanımadığınız tesadüfe bir off-road’cu olacaktır. Engellerle doğada yol alırken tek dayanağınız geleneksel off-road yardımlaşmasıdır.

        Türkiye’nin ilk off-road kulübü olarak diğer kulüplerden farkınız nedir?

        Farkımız yarış aktivitesi dışında da varlığını sürdürebilen tek kulüp olmamız. Diğerleri sadece belirli bir yarış takvimi içinde var olurken biim için tüm aile bir arada katılabileceğiniz serüven ve adeta bir yaşam biçimi...

        Şile, Ağva, Çatalca, Ormanlı...

        İstanbul’da nerelerde offroad yapılır? İstanbul’da şehrin henüz ele geçirmediği tüm alanlar hafta sonu günlük kaçamaklar için birebirdir. Kalabalıktan, koşuşturmadan kaçıp İstanbul’un içinde doğanın kollarına kendinizi bırakabileceğiniz çok özel parkurlar var. Şile, Ağva, Ömerli, Karadeniz kıyıları, Çatalca, Ormanlı, Kemerburgaz, Beykoz bizim günübirlik şehirden kaçış parkurlarımız.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ