Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Füzede yeni rota

        Murat GÜRGEN/GAZETE HABERTÜRK

        Türkiye’nin 2008 yılında başlattığı “Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi” projesinde Çin ile 26 aydır yürütülen görüşmeler sonuçsuz kalırken, proje için “milli” çözüm arayışı ön plana çıktı.

        2 yıl önce dönemin ASELSAN Genel Müdürü Cengiz Ergeneman projeye ilişkin HABERTÜRK’e yaptığı açıklamada, “Türkiye’ye sunulan teklifleri bize büyük altyapı kazandıracak yeterlilikte görmedik. Üretilecek sistemin ‘milli’ olması gerektiğini düşünüyoruz ve ‘Biz yaparız’ diyoruz. Alçak ve orta irtifalı füze sistemlerinde elde ettiğimiz bilgi birikimiyle yüksek irtifa uzun menzile gidebiliriz. Üretmiş olduğumuz çok amaçlı radarın menzili bir hayli yüksek. Hava savunma radarı için de bunu yaparız. İlgili makamlara arz ettik. Biz her şeyine hâkim olmak istiyorsak milli olarak yapmalıyız” demişti.

        ‘ALTYAPIYI KURUYORUZ’

        ASELSAN’ın şu andaki Genel Müdürü Faik Eken de mart ayında “Milli uzun menzilli hava savunma sistemini geliştirmek için altyapı çalışmalarımız devam ediyor” açıklaması yapmıştı.

        Bütün bu açıklamalar kapsamında projenin önümüzdeki dönemde ASELSAN- ROKETSAN işbirliğiyle sürdürülmesi planlanıyor. Projenin iki önemli ayağından biri olan radar ve haberleşme sistemlerini ASELSAN, diğer ayağı olan füzeleri ise ROKETSAN üretecek.

        İŞTE O FORMÜL

        “Uzun menzilli” füze savunma sistemleri üretici sayısının dünya genelinde bir elin parmak sayısını geçmediği göz önünde tutulduğunda, yerli üreticilerin işinin kolay olmadığı görülüyor.

        Bu kapsamda, projenin yerli firmaların ana yükleniciliğinde, yabancı üreticilerden de destek alınarak yürütülmesi seçeneği üzerinde duruluyor.

        Bu aşamada yine Uzakdoğulu üreticilerle işbirliğine gidilmesi olasılığı yüksek.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ