Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika HDP’de ‘sol bileşen’ krizi

        Esra YAZDIÇ DEMİR / GAZETE HABERTÜRK

        HDP, seçim sonuçlarını değerlendirmeye devam ediyor. Partide, HDP’nin Meclis yönetiminde geniş çaplı değişiklik yapılması yönündeki talepler belirgin biçimde öne çıkmaya başladı.

        HDP içinde yer alan “sol bileşen”den (Ezilenlerin Sosyalist Partisi, kadın hareketi, EMEK Partisi, Alevi Birlikleri, Sosyalist Dayanışma Platformu) gelen milletvekilleri, parti içinde daha ‘görünür’ olmak ve Meclis yönetiminde görev almak istiyor. Ancak bu talebin, ‘Kürt kontenjanı’ndan seçilen bazı vekillerce soğuk karşılandığı belirtiliyor. Bu milletvekilleri, “bileşen” kökenlilerin HDP içinde kendi siyasi örgütlerini öne çıkarmaya çalıştıklarını savunarak, bu tavrın HDP’nin kurumsal kimliğine zarar vereceği görüşünü dile getiriyor.

        HDP’de grup yönetiminin, 21 Kasım’da HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın katılımıyla yapılacak toplantıda belirlenmesi bekleniyor. Grup Başkanvekili İdris Baluken ile Meclis İdari Amiri Sırrı Süreyya Önder’in yeniden yönetimde görev alacağı ifade edilirken, partideki tartışmaların önüne geçmek amacıyla bazı değişiklikler planlandığı da belirtiliyor.

        Parti kulislerinde, diğer Grup Başkanvekili Pervin Buldan’ın yeni dönemde TBMM Başkanvekili olabileceği, Buldan’dan boşalacak grup başkanvekilliği görevine de “bileşen” kökenli kadın bir milletvekilinin gelebileceği konuşuluyor. Bu görev içinse Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ve İstanbul milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu ile Hüda Kaya’nın adı öne çıkıyor.

        DEMİRTAŞ BÜYÜKELÇİLERLE YAZIŞARAK GÖRÜŞECEK

        Geçirdiği sinüzit ameliyatı nedeniyle milletvekili yemin törenine katılamayan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bugün büyükelçilerle bir araya gelecek. HDP’li bazı milletvekillerinin de eşlik edeceği toplantıda, Demirtaş’ın geçirdiği operasyon nedeniyle konuşamayacağı ve büyükelçilerden kendisine gelen soruları yazılı yanıtlayacağı öğrenildi. Toplantıda, 1 Kasım seçimlerine ilişkin değerlendirmelerin yanı sıra Güneydoğu’da bazı ilçelerde yaşanan gerginliklerin de ele alınması bekleniyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ