Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Bayırbucak'ta şiddetli çatışmalar devam ediyor

        GAZETE HABERTÜRK

        27 Türkmen köyünün yer aldığı bölgede Derhanne, Kızıldağ ve Fırınlık köyleri çevresinde şiddetli çatışmaların yaşandığı; Gimam, Derhanne, 45 Tepesi, Zuveyk köyü, Acısu kavşağı ve Kızıldağ’ın bir kısmının rejim güçlerinin eline geçtiği öğrenildi.

        Türkiye’ye 5 kilometre mesafedeki Kızıldağ, bölgedeki en yüksek dağ olması nedeniyle stratejik önem taşıyor. Kızıldağ mevkinde devam eden çatışmalar, Türkiye’ye doğru göçü de tetikliyor.

        Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, “Toprağımız için süper güçler karşısında savaşıyoruz, teslim olup bırakacak değiliz. Sonuna kadar mücadelemizi vereceğiz. Güvenli bölge bizim olmazsa olmazımızdır.

        Güvenli bölge oluşturulmazsa Türkmenler biter” dedi. Acısu bölgesinde rejim güçlerinin ilerleyemediğini aktaran Mustafa, Kızıldağ’ın düşmesiyle doğuya doğru tüm Türkmen köylerinin tehlike altında olacağını vurguladı.

        ‘GELEN HERKES ALINACAK’

        Öte yandan Bayırbucak Türkmen bölgesine yönelik saldırılardan kaçan çok sayıda kişi, Suriye’nin Türkiye sınırı yakınlarına sığınıyor. Bayırbucak Türkmen bölgesindeki ormanlık alana gelen Suriyeliler, yakınlarının yanında ya da kendi imkânlarıyla kurdukları çadırlarda, Türkiye’den ulaştırılan yardımlarla yaşamlarını sürdürüyor.

        En küçüğü 1 yaşında 4 çocuğuyla güvenli bölgeye gelen Muhammed Molla, köylerine “yağmur gibi” bomba düştüğü için kaçmak zorunda kaldıklarını söyledi.

        Türkmen temsilcileri ile yaklaşık 3.5 saat süren bir toplantı yapan Hatay Valisi Valisi Ercan Topaca ise sınır bölgesine gelen bin 500 Türkmen’in ihtiyaç duyduğu çadır, battaniye ve gıda ihtiyaçlarının karşılanması için tedbirleri aldıklarını belirtti.

        Çatışma bölgesinde 30-35 bin kişinin bulduğunu, sığınmak için gelen herkesin alınacağını dile getiren Vali Topaca, “Maddi anlamda bir sıkıntımız yok. Çadırımız var, battaniyemiz var. Yiyecek içecek temin etmek konusunda hiçbir sıkıntımız yok” diye konuştu.

        DİPLOMASİ ATAĞI

        Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bayırbucak Türkmenleriyle ilgili diplomasi atağı başlattı. Davutoğlu’nun talimatıyla Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüştü. BM Güvenlik Konseyi Dönem Başkanı olan İngiltere’ye de mektup gönderilerek, BM’nin bir an önce konuyu ele alması talep edildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ