Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika CHP'de olağanüstü kurultay tartışmaları

        CHP Milletvekili Umut Oran, Genel Sekreter Gürsel Tekin'in "Kurultay, 16-17 Ocak'ta yapılacak" açıklamasına ilişkin, "Parti Meclisi'ni (PM) toplamadan, orada karar alınmadan, 'kurultay tarihini belirledik' denilmesi, CHP geleneklerine uymamaktadır. Tüzüğe, hukuka, kurultay takvimine aykırı olan bu açıklama, bir oldubitti yaratmaya dönüktür, uygulanabilir değildir" değerlendirmesinde bulundu.

        Oran, yaptığı yazılı açıklamada, CHP'de 1 Kasım seçim yenilgisine dair tek kelime etmeyenlerin, 10 Kasım'da partinin seçilmiş kurultay delegelerince, olağanüstü kurultayda üst yönetimin hesap vermesi için yapılan girişimi önlemek amacıyla "psikolojik harekata" başladığını savundu.

        CHP'nin nasıl yönetileceğinin tüzük ile belirlendiğini, "Kurultaya Çağrı ve Gündem" başlıklı 54'üncü maddede, "Kurultay iki yılda bir toplanır. Bir yıldan fazla ertelenemez. Kurultayın toplanacağı yer, gün ve saat ile gündemi Parti Meclisi'nce belirlenir ve en az otuz gün önce Genel Başkanca duyurulur" düzenlemesinin yer aldığını aktaran Oran, şunları kaydetti:

        "CHP'nin sade üyesinden Genel Başkanına, Genel Sekreterine kadar herkes bu kurala uymak zorundadır. Kurultay'dan sonraki en yetkili organ olan Parti Meclisi'ni etkisizleştiren zihniyetin, PM'yi toplamadan, orada karar alınmadan, bir pazar günü gazetecilerle sohbet ederken laf arasında 'kurultay tarihini belirledik' demesi, CHP geleneklerine uymamaktadır. Tüzüğe, hukuka, hatta kendi açıkladıkları ve 20 Aralık'ta il kongrelerinin bitmesini öngören kurultay takvimine de aykırı olan bu açıklama bir oldubitti yaratmaya dönüktür, uygulanabilir değildir. CHP tarafından resmi olarak kurumsal kanallardan duyurusu yapılmayan bu açıklama sadece algı operasyonu ürünüdür. 1 Kasım'dan bu yana seçim sonucuna dair tek kelime etmeyerek 'Olağanı yapıyoruz, olağanüstü kurultaya ne gerek var' diyenlerin, medya üzerinden yürüttüğü operasyon başarıya ulaşmayacaktır."

        Oran, delegelerin kafalarını karıştırmaya, kamuoyunu yanıltmaya dönük, hukuki geçerliliği olmayan ve Parti Meclisi'nin, hatta CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yetkilerini aşan bu açıklamanın dikkate alınmaması gerektiğini ifade etti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ