Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Gezi iddianamesi iade edildi

        Hatay'dakiGeziParkı odaklı eylemde Ahmet Atakan'ın hayatını kaybetmesi nedeniyle İzmir'de düzenlenen izinsiz gösteriye katılan 81 kişi hakkında açılan davada dosya, "iddianamedeki maddi hataların açıklanması ya da ek iddianame hazırlanması" talebiyle savcıya iade edildi.

        İzmir 22. Asliye Ceza Mahkemesi'nde başlayan duruşma, salonun küçük olması nedeniyle 7. Ağır Ceza Mahkemesi salonunda görüldü.

        Duruşmaya "2911 sayılı gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet etmek", "Görevli memura mukavemet", "Kamu malına zarar vermek", "Kişi malına zarar vermek" suçlarından yargılanan ve aralarında HDP İzmir İl Eş Başkanı Cavit Uğur'un da bulunduğu 81 sanık ve 24 müştekinin bir kısmı ile tarafların avukatları katıldı.

        Sanık avukatlarından Eylem Yıldız, iddianamede bazı müştekilere dair hatalar yapıldığını, müşteki Gürsoy Turan ve Bulut Filik'in polis tarafından darbedildiklerini öne sürdüklerini ancak bu kişilerin iddianamede sanıklardan şikayetçi gibi gösterildiğini, bu durumun CMK 170. maddesine aykırı olduğunu, "hangi sanığın hangi müştekiye karşı eylemi nedeniyle yargılandığının belli olmadığı" gerekçesiyle dosyanın iadesini talep etti.

        Avukat Hasan Hüseyin Evin, müvekkillerinin hiçbirinin sanıklardan şikayetçi olmadıklarını ifade ederek, "İddianamede müvekkillerle ilgili kimden şikayetçi oldukları konusunda açık bir anlatım yoktur. Müvekkillerimin kol kola girerek birlikte eylem yaptıkları kişilerden şikayetçi olmalarını mümkün mü? Biz bunun bilinçli yapıldığını düşünüyoruz. Bu nedenle iddianamenin iadesini ve kolluk görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep ediyorum" dedi.

        Avukat Özlem Öngörü Karanlık ise iddianamede müşteki olarak gösterilen Hüseyin Akkuş, İlker Güven Dilibal, Mustafa Mert Deniz'in "kamu görevlilerinden şiddet gördükleri" iddiasıyla şikayetçi olduklarını ancak iddianamede bu hususa ilişkin bir beyanın bulunmadığını söyleyerek dosyanın iadesini istedi.

        Diğer sanık avukatları da iddianamenin savcıya iadesini talep etti.

        Bankalar ve bazı iş yerlerinin avukatları ile müştekilerden bir bölümü de de şikayetçi olmadıklarını belirterek, duruşmalara katılmak istemediklerini söyledi.

        Hakim Abdulkadir Certel, iddianamede adı geçen müştekilerden bir bölümünün gösteriye katılan kişiler olduğu, hangi sanığın hangi müştekiye yönelik eylemi olduğuna dair açık bir anlatımın bulunmadığı gerekçeleriyle "iddianamedeki maddi hataların açıklanması ya da ek iddianame hazırlaması" talebiyle dosyayı, Cumhuriyet Savcısı Hidayet Kaya'ya iade etti.

        Şikayetçi olmadıklarını beyan eden müştekilerin dinlenilmesinden vazgeçilmesine karar verilen duruşma, 8 Şubat 2016'ya ertelendi.

        Hatay'daki izinsiz gösteride Ahmet Atakan'ın ölümünü protesto etmek için 10 Eylül 2013'te Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde toplanan bir grup, slogan atarak Basmane Meydanı'na yürümüş, meydana girişi engellemek için konulan bariyerleri geçmeye çalışan gruba polis biber gazı ve tazyikli su sıkarak müdahale etmiş, polis araçlarına taş atan ve çevredeki çöp bidonlarını deviren göstericiler daha sonra Gündoğdu Meydanı'na yürümüştü.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ