Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 20 dakikayla en kısa güzergâh: Çiftlikköy-Sakız Adası

        Mehmet İNMEZ / Yusuf ÇINAR / GAZETE HABERTÜRK

        Çoğunluğunu Suriyelilerin oluşturduğu sığınmacılar, Ege sahillerini Avrupa’ya açılan kapı olarak görüyor. Çeşme, Kuşadası, Ayvalık, Didim, Çanakkale sahillerinin yolunu tutan sığınmacılar, ölümü göze alarak Yunanistan’a gidiyor. Habertürk, her gün 20’ye yakın bot ve tekneyle 800 kişinin Sakız Adası’na kaçtığı, Çeşme’ye 5 kilometre mesafedeki Çiftlikköy bölgesindeki koyda sığınmacıların umuda kaçış yolculuğuna şahit oldu.

        İLK DURAK BASMANE

        İllegal yollarla kaçmak için İzmir’e gelen sığınmacıların ilk uğradıkları yer Basmane’deki oteller. Bu otellere yerleşip Yunanistan’a kaçmanın yollarını arıyorlar. Ardından Çeşme’ye giden sığınmacılar ilçeye 5 km mesafedeki Çiftlikköy bölgesinde ormanlık alanda yarım kalmış, kapı ve penceresi bulunmayan 300 odalı otel inşaatında konaklıyor. Bu otelde ortalama 500 kişi kalıyor. Sabah erkenden yolculuk için hazırlıklar başlıyor. Organizatörlere verecek parası olmayan sığınmacılar, 5-10 bin dolar ödeyerek aldıkları botu kendileri şişiriyor. 30 dakikalık bir mücadeleden sonra yetişkin sığınmacılar, can yeleklerini önce kendileri giyiyor, sonra çocuklarına giydirip bekliyorlar. Kıyıdan 5 metre uzakta bekleyen botlara eşyalar yerleştiriliyor ve yolculuk başlıyor. Aşırı yük nedeniyle bazıları kayalıklara çarparak patlıyor ve batıyor. “Kurtulduk” diyerek botlara binen sığınmacılar tekrar suya atlayarak, kıyıya çıkıp ikinci botun gelmesini bekliyor. Çiftlikköy’den Yunanistan’ın Sakız Adası’na yolculuk yaklaşık 20 dakika sürüyor. Bu Ege kıyılarında Bodrum-Kos arası gibi en kısa mesafelerden biri. 2 saat kaldığımız koyda 5 bot ve 1 tekne içinde 200’e yakın sığınmacı denize açıldı.

        ‘ORGANİZASYONU ARTIK KENDİMİZ YAPIYORUZ’

        Kaçmak için bekleyenlerden Afgan asıllı Ziya Şadi, Avrupa’ya gitmekten başka çarelerinin olmadığını söylüyor. 3 ay önce İzmir’e gelen Şadi şu bilgileri verdi: “Hepimiz kaçmak için buradayız. Artık herkes bu koydan kaçıyor. Organizatörlere para vermemek için aramızda para toplayıp bot alıyoruz. Kaçak da organizatör de kendimiz olduk. Bazen arkadaşlarımızın botunun battığına şahit oluyoruz. Belki bizim de sonumuz öyle olacak.”

        3 kez kaçmayı deneyen, bir kaçışında Yunan Sahil Güvenliği tarafından yakalanıp tekrar Türkiye’ye gönderilen bir sığınmacı da, “Bu dördüncü kaçışım olacak, inşallah başaracağım. Yunanistan ve Sakız’a ulaşanlar botları anında parçalıyor. Geri dönme imkânı olmadığı için askerler göçmenleri alıyor. Biz de ulaştığımız zaman botu bıçakla deleceğiz. Tek umudumuz bu” dedi.

        MUHAMMED’İN GÖZYAŞI

        İNŞAAT OTELDE KALIYORLAR

        Kaçmak için bekleyenler tamamlanmamış otel inşaatında kalıyor. Isınmak için battaniyeleri kullanan sığınmacılara mahalleli yemek yardımı yapıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ