Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika AK Parti'li Şahin'den milletvekili yemini önerisi

        AK Partili Mehmet Ali Şahin, HDP'li Leyla Zana'nın milletvekili yemini sonrası başlayan tartışmaya ilişkin olarak, 1924, 1961 Anayasaları'ndaki yemin metinlerini ve AK Parti'nin sunduğu yemin metninin kabul edilebileceğini söyledi.

        Şahin, önerdikleri yemin metninin daha çağdaş olduğunu, bugünkü ihtiyaçları karşılayacağını, her türlü tartışmadan uzak olduğunu ve bugünkünden daha iyi olduğunu düşündüklerini vurguladı. Sputnik'e konuşan Şahin, "O olmasa bile Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk anayasası olan 1924 Anayasası'nın metnine bile razıyız biz. Yani Atatürk'ün ve İsmet İnönü'nün birinin cumhurbaşkanı birinin başbakan olduğu dönemde yürürlüğe giren 24 Anayasası'ndaki yemin metnine bile razıyız. Ama onu bile kabul etmiyorlar bugünkü bazı siyasi partiler. Diğer partiler razı olsunlar değiştirelim. Cumhuriyetin ilk anayasasının yemin metnine razıyız biz" diye konuştu.

        AK Partili Şahin, 'Türk Milleti' ifadesinden rahatsızlık duyduğu için yemin metninin değişmesini istediği eleştirilerine de karşı çıktı. Şahin, "O anlamda söylemedim. Ama herhalde Atatürk'ü de İsmet İnönü'yü de Türklükle ilgili sorunları olan liderler olarak göremezsiniz. Niye onlar koymamışlar, niye onlar böyle bir ibareyi oraya ekleme ihtiyacı hissetmemişler" dedi.

        Bugünkü yemin metnin 1982 Anayasası'nda yer aldığını hatırlatan Şahin, "Hatta bir şey daha söyleyeyim. 1961 Anayasası'nın yemin metnini bile kabul edebiliriz. Ama 82 Anayasası'nın yemin metni son derece karmaşık ve tartışmalara açık bir metindir. 24 Anayasası'nın yemin metni kabul edilebilir, 61 Anayasası'nın yemin metni bile kabul edilebilir. Sorunlu olan 82 Anayasası'nın yemin metnidir" diye konuştu.

        İŞTE O YEMİN METİNLERİ

        1924:"Vatan ve Milletin saadet ve selâmetine ve milletin bilâ kaydü şart hâkimiyetine mugayir bir gaye takip etmiyeceğime ve Cumhuriyet esaslarına sadakattan ayrılmıyacağıma vallahi."

        1961:"Devletin bağımsızlığını, vatanın ve milletin bütünlüğünü koruyacağıma; Milletin kayıtsız şartsız egemenliğine, demokratik ve lâik Cumhuriyet ilkelerine bağlı kalacağıma ve halkın mutluluğu için çalışacağıma namusum üzerine söz veririm."

        AK Parti'nin önerisi:"İnsan haklarına, hukukun üstünlüğüne ve demokrasiye bağlı kalacağıma, devletin bağımsızlığını, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma mukaddesatım ve şerefim üzerine yemin ederim."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ