Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Fatih'te kedileri öldüren kadına ceza verilmedi

        Fatih'te tekmeleyerek kedi öldürdüğü gerekçesiyle yargılanan sanığa, cezai ehliyeti bulunmadığı gerekçesiyle ceza verilmedi. Mahkeme, sanığın koruma ve tedavi altına alınmasına karar verdi.

        İstanbul 79. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya sanık Derya Koçak gelmedi. Sanığın avukatı ile davaya müdahil olan İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu üyesi avukatlar duruşmada hazır bulundu.

        Yeryüzüne Özgürlük Derneği davaya katılma talebinde bulundu. Mahkeme doğrudan zarar görmedikleri gerekçesiyle bu talebi reddetti.

        Mahkeme bir önceki duruşmada sanığın işlediği suçun hukuki anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği olup olmadığının tespiti için 3 hafta süreyle Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde gözlem altına alınmasına karar vermişti. Hastaneden rapor geldiğini belirten hakim, sanığın cezai ehliyetinin yerinde olmadığının belirlendiğini kaydetti.

        İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu üyesi avukatlarından Özen Erdoğan, "Raporda belirtildiği gibi 'farkında olmadan suç işlemiştir' demek doğru olmayacaktır. Çünkü aynı ihbarları almaya devam ediyoruz. Sadece hayvan hakları açısından değil sanığın durumu toplum sağlığı açısından da çok tehlikelidir." dedi. Bunun üzerine hakim de, "Hiç kimse zarar görmesin tabi ki. Ancak yasa açık, ömür boyu tutamıyorsunuz. Ancak yüksek güvenlikli bir hastanede tedavi edilmesine karar verebiliriz." karşılığını verdi.

        Bu nedenle sanığa ceza vermeyen mahkeme, sanığın yüksek güvenlikli sağlık kurumlarında koruma ve tedavi altına alınmasına karar verdi.

        İddianamede, Derya Koçak'ın 'haklı bir neden olmaksızın sahipli hayvanı öldürmek' suçundan 4 aydan 3 yıla kadar, yavru kedilerin sahibi Ayşe Kaya'yı da tehdit etmek suçundan 2 yıldan 5 yıla kadar olmak üzere toplamda 2 yıl 4 aydan 8 yıla kadar hapsi istendi.

        12 Ağustos 2014 tarihinde Fatih'te meydana gelen ve güvenlik kamerasına da yansıyan olayda iki yavru kedi tekmelenerek öldürülmüştü. Olayın failinin Koçak olduğu tespit edilmişti.

        CİHAN

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ